reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Ok to tak w skrocie jezeli chodzi o kosmetyki to wiadomo ze im mniej tym lepiej. Do kapieli duzo lepsze sa kosmetyki 3w1 czy 2w1 niz kilka osobnych i polozna nie poleca uzywania mydelek bo maja ph zasadowe. Zamiast oliwki ktora ma sporo zapychaczy lepiej jest uzywac zwyklej parafiny i na 2 godz przed kapiela posmarowac nia przesuszone miejsca (zazwyczaj dlonie i stopy).
Gdy zdarza sie zaczerwienienia na pupie to odlozyc na ten czas chusteczki nawilzajace i przemywac zwykla woda zeby nie podrazniac bardziej i leczniczo uzyc masci z tlenkiem cynku(np sudocrem).
Warto miec tez w domu wode morska do noska zamiast soli fizjologicznej.
Jesli chodzi o kapiel to kikuta pepowinowego nie moczymy ale nie przejmujemy sie jesli sie zdarzy ze go pochlapiemy. Trzeba go potem tylko dobrze osuszyc. Dopuki kikut nie odpadnie nie wolno klasc dziecka na brzuszek bo ma odruch pelzania i mogloby sobie go zerwac. To chyba tyle z takich bardziej praktycznych wskazowek. Czesc juz sie tu przez forum pewnie przewinela ale moze cos sie komus przyda:-)

reklama
A no i nozyczki do pazurkow musza byc jak najciensze i przy obcinaniu nie wolno pod zadnym pozorem podwazac plytki paznokcia bo mozemy go powaznie uszkodzic. Obcinamy tylko ta czesc ktora wystaje poza palca. Jak nam pokazala takiego uszkodzonego paznokcia u noworodka to az mi sie slabo zrobilo :-\ biedne dziecko:-\

@olciastrzelce o jak fajnie. Cenne informacje :) a wiesz, ze ja wlasnie kupilam do kapieli taki plyn 2w1? Hm moze mialam przeczucie, ze bedzie lepszy niz tu szamponik, tu mydlo... oliwke co prawda mam, ale kupilam totalnie bezzapachowa, po prostu jest tlusta. Wszystko mam z rossmannowej firmy i krem np do buzi z lidlowej. Zobaczymy czy sie sprawdza.

Duzo tez czytalam o pampersach wypowiedzi i okazuje sie, ze te tansze czesciej wypadaja lepiej od tych oryginalnych, a nawet bym powiedziała ze sa najlepsze wlasnie takie z rossmanna czy biedronko te dady.
Jak wy Mamy oceniacie oryginalnego Pampersa?

Tak tak, nie spie... brzuch mnie boli, w sensie jelita krecą... i co wstaje to staram sie cichutko, ale G sie budzi... jejku nie wyspi sie do pracy przeze mnie :/ a 4 juz za niedlugo...

Dziś chyba macie fajną noc, bo cicho tu... A ja standardowo G odprawilam do pracy i chyba sobie obejrze serial, to moze zasne... i w nocy świecił mi w ogole księżyc tak jasno, że brak mi słów. Prosto na moja głowę!

Hej dziewczyny.
Teraz dopiero doczytałam wszystko :) Dzięki za życzenia zdrowia dla męża.
No niestety za dobrze nie jest. Okazało się, że ma powtórkę z rozrywki. Zdarl mu się nabłonek z oka. Po tamtym wypadku był poważnie naruszony i nie wytrzymał po prostu i się oderwał od powierzchni oka i stąd nieziemski ból jakby okiem po betonie tarł. Dostał masę leków i jest lepiej, ale w domu panują od wczoraj egipskie ciemności (cały czas ma swiatlowstret). Nowy nabłonek się tworzy na nowo, ale stary też cały czas tam jeszcze jest i ociera. Jak nie odpadnie samoistnie to mają mu usunąć jakoś mechanicznie. A jak w przyszłości sytuacja będzie się powtarzać, tzn. ten nowy nabłonek zdzierac (podobno często tak jest) to czeka go zabieg - przypalanie laserem nabłonka do rogówki, żeby go ustabilizować i przywrzec na stałe do tego oka. Brrrrr. ... Brzmi strasznie, dlatego mam nadzieję, że się obędzie bez tego.

Witam z rana Domi jak bym wiedziała że tu siedzisz to chyba bym kompa odpaliła. Moje szczęście poszło wczoraj spać na drzemkę i przekimało do 1ej oczywiście był bez kolacji więc miał prawo być lekko głodny a tu woda i spać (w nocy nie ma zmiłuj światła nie uświadczył) budził się co 30 minut więc zanim znowu zasnął to ja na 10-15 się kładłam. o 5:15 ponownie pobudka i ryk niesamowity ale tu się okazało że tylko o smoczek i zasnął.
Jestem wykończona dopijam kawę i śniadanko (ktoś musiał wyprawić bandę na 8mą :baffled: ) i SPAĆ o ile mi się uda.

Dziewczyny wy piszecie plany porodu? Nam na szkole mowili ze malo kiedy to sie sprawdza i ze one uwazaja ze to bez sensu
Tak mam plan porodu. Tam są spisane min. poprzednie porody i moje oczekiwania. Wyniki w jednym miejscu info o lekach.

Do tego są spisane moje zgody lub ich brak (w moim przypadku brak zgody na rutynowe podanie oxytocyny, proponowanie przeciwbólowych, czy przebicie pęcherza bez mojej wiedzy)
Niby nic takiego a spisane na jednej kartce i nie musiałam już pilnować. Do tego nie robiliśmy młodemu zabiegu credego po konsultacji z naszą położną i szczepienie naszą szczepionką bo w naszym szpitalu nie ma wyboru tylko narzucają to co najtańsze.
Oczywiście była też wersja do CC.
stąd ściągałam http://www.centrumrodziny.eu/
Piotrusiowa to ja szybkiej poprawy życzę.

Nie wiem co jeszcze chciałam napisać ale spadam się położyć

Piotrusiowa to nie fajnie z tym okiem, tym bardziej że było już prawie ok. Szybkiej regeneracji życzę.
Ja kupowałam pieluchy w rosmanie i byłam bardzo zadowolona, dada też polecam. Na start mam pampersy bo dostałam od siostry tort z pieluch ale następne będą tańsze.
Już po śniadaniu, dzieci wyprawione, dziś poza stomatologiem i obiadem nic nie robię.wczoraj tak stękałam że muszę odpocząć. :-) Miłego ranka.

Piotrusiowa wspolczuje mezowi :-\ biedak sie jeszcze sporo wycierpi:-(
Oby mu sie to jak najszybciej zagoilo

Auliya a co to jest ten zabieg credego? Nie slyszalam o tym jeszcze. o_O jejq czlowiek ciagle sie uczy a i tak guzik wie:-) tu na szczescie polozne pytaja ponoc o kazdy szczegol przy porodzie (tzn nacinanie, przebicie pecherza itd) ale mowily ze nawet mimo planow czesto trzeba reagowac szybko i wbrew woli pacjentki jak jest taka koniecznosc. U mnie to chyba maz bedzie robil za plan :p on wie wszystko w razie czego :-) reszte powiedziala ze czytaja z karty ciazy a nie z planu wiec w moim akurat przypadku plan sie nie przyda:-\

Domi ja tez wlasnie dzisiaj kupie te z babydream kosmetyki dla malej bo jak czytalam na stronie sroki to maja najlepszy sklad i sa niedrogie. Co do pampersow to ja mam do szpitala tylko te orginalne a potem bede probowac dade albo babydream wlasnnie tez ze wzgledu na cene :-)

Dziewczyny wy piszecie plany porodu? Nam na szkole mowili ze malo kiedy to sie sprawdza i ze one uwazaja ze to bez sensu

odnośnie planów to nam mówili, ze nie ma sensu robić planu typu: chcę czuć się bezpiecznie, chcę mieć intymną atmosferę, chcę kangurować dziecko. Mowili, zeby napisać coś czego oni nie mają w standardzie, np. chcę, aby dziecko było badane przez neonatologa na mojej piersi:) ja nie wiem czy będę robić ten plan.. jeśli tak, to rzeczywiście jakieś kluczowe rzeczy a nie to co wszyscy, bo z tego też się śmiały, ze każdy z neta drukuje ten plan:p

Olcia ja może przedstawię inne podejście do pielegnacji noworodka- wiadomo, co szkoła/ mama to opinia;) dzidzię nalezy myć od początku najprostrszymi preparatami, np mydłami albo zelami, ale żadnymi emoilentami- to zostawiamy jak okaże się że mamy małego wrażliwca czy alergika. co do parafiny to nam odradzały, oliwka mozebyć ale tylko I-szy miesiąc, potem balsamy. Maści z tlenkiem cynku ograniczać, bo bardzo wysuszają, chyba, ze pupa się odparza. Na codzien używać linomagu z różową nakrętnką.

reklama
Auliya, zabieg Credego jest w Polsce obowiązkowy. Mogę z ciekawości spytać z jakiego powodu syn nie miał go robionego i jak Wam się udało go ominąć?
Piotrusiowa, współczuję mężowi. Piekielny ból. Niech leży grzecznie, nie mruga i nie patrzy. Jeszcze 2-3 dni i będzie już lepiej, oczy będą łzawiły,ale będą już do używania. Z resztą wiecie, bo raz to już przeżył ;-).

Edit:
Aaaaa doczytałam ;-), to było przy okazji cesarki u Ciebie. Wtedy można po prostu poprosić o to, tak?
Wstyd, ale ja nawet nie wiem, czy Tymek miał ten zabieg robiony (przyszedł na świat przez cc). Pewnie tak. Musiałabym w książeczce sprawdzić.
A z jakiego powodu nie chcieliście, żeby robili mu zabieg Credego? Tak po prostu, bo skoro jesteś zdrowa (pewnie miałaś w tym kierunku badania wcześniej zrobionei musiałaś wyniki w szpitalu przedstawić?) i dziecko przychodzi na świat poprzez cc to bez sensu robić to profilaktycznie, czyli w sumie niepotrzebnie?

Ostatnia edycja:
Do góry