reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Część dziewczyny . byłam odcięta od internetu...jak kiedyś dało się tak żyć????? :/ już poczytam co u Was :)
Mój mały Tymus trochę pchal się na świat. Dostalam zastrzyk domiesniowy rozkurczowy i się uspokoiło. Zaczynam przeglądać ciuszki i pisać czego mi brakuje. Nie ma źle ;) biorę się za czytanie do kawki :)

reklama
Gosia25, jakoś bardzo wcześnie cesarki w UK robią :baffled:. Ja przy poprzedniej miałam termin ustalony 1 tydzień przed terminem. Oczywiście gdyby się wcześniej zaczęło to miałam przyjechać i byłaby cesarka wcześniej.
Betix, no to tak naprawdę pewnie bierzesz wit. D3 tak jak inne dziewczyny, tyle że większość w suplementach diety dla ciężarnych :). W każdych witaminach dla ciężarnych jest m.in. D3.
Rumcajsowa Hanka pisze:
Łózeczko mam 120*60. Kupowałam wczoraj posciel i dopiero w domu jak ukladalam w szafie zauwaz\ylam, ze posciel (poszewki) są 135*100. Nie za duze? Nie powinnam miec 120*90?
Lepiej za duża niż za mała ;-). A na poważnie - zostanie Ci na przyszłość. Jednak przy takim Bąblu lepiej nie mieć za dużo "szmat" w łóżeczku. A z tą dziewczynką to jakaś masakra :szok::-(. Oby wszystko się dobrze skończyło.
Piguła, coś za szybko się Synek ciśnie na świat. Poucz go tam odpowiednio ;-). Nie masz suwaczka, nie wiem w którym tygodniu jesteś, ale przynajmniej do tego 36/37 trzeba dociągnąć.

Hej dziewczyny. Dziękuje za odpowiedzi w sprawie terminów z om i usg ;-). Właśnie mi sie cisnienie podniosło, bo napisałam ogromnego posta na telefonie i sie nie dodał...... :wściekła/y: Więc piszę od nowa....

@quchasia a napiszesz coś wiecej o tych olejkach? W sensie z jakiej firmy i gdzie takie cudo można kupić? To wtedy bede wiedziała mniej wiecej gdzie tu w DE tego szukać, bo w sumie jak ma pomóc to czemu miałabym go nie używać...

@dzag82 no to może jest tak jak ginka ostatnio mówiła, że młody teraz szybko przybiera na wadze, a później zwolni (ale sama pewnosci nie ma)... No zobaczymy, jak to bedzie z tym terminem :tak:.

@rumcajsowa hanka ojej, aż mnie ciarki przeszły. Biedna dziewczynka, taka młoda, a takie coś sie doczepilo do niej. Oby szybko wszystko wróciło do normy... A co do łozeczka, to ja tez bede kupowała 120x60 i pościele i prześcieradła mam już kupione w rozmiarach pasujących do tego łóżeczka, tj 120x90. Więc ten rozmiar, który Ty masz może troche kiepsko wyglądać, bo za duży...

@Gosia25 Powiem Ci szczerze, że podziwiam Cię, że zdecydowałaś się na kolejnego dzidziusia. Twój opis porodu z Mają poruszył moją wyobraźnie dość mocno. Co prawda minęło już kilka ładnych lat, dlatego też zakładam, że teraz przy cc wszystko pójdzie u was jak należy... ;-) I jeśli chcą robić 3tyg przed terminem, to pewnie wiedzą co robią. Będzie dobrze.

@.szkrabek haha no normalnie z głowy mi wyjęłaś to na temat sprzatania Gosi :-D Ja też troche ogarne i już mam dość, a Gosia jakby na energetykach leciała :-). Ale w sumie tylko pozazdrościć. Mniam, sałatka jarzynowa, a robisz z groszkiem czy bez?

Hihi w ogóle słuchajcie tego. Wczoraj jak teściowa wróciła z pracy to siedziałyśmy i klepałysmy o tym, co to by na obiad zrobić. Żadna z nas pomysłu nie miała, aż palnęłam, że mam straszną ochote na fasolke po bretońsku z utłuczonymi ziemniakami (z dużą ilością masła). No i później temat się urwał. Teściowa pojechała po syna do szkoły, a ja poszłam na spacer z psem, popatrzeć sobie na mój przyszły balkon i okna :-D. No i jak wróciłam, to zamknełam sie w pokoju i włączyłam seriale. Po jakimś czasie tesciowa z synem wróciła i poszła do kuchni gotować. Ja spragniona picia ide z kubkiem do kuchni, podchodze do garnka i pytam, co w koncu wymyslila na obiad. A ona do mnie, że narobiłam jej smaka na fasolke i dziś fasolka......Kurde, skakałam do sufitu chyba i od razu zabrałam sie za obieranie ziemniaków :tak:. Była przepyszna!!! Taki ogromny garnek ugotowała, że na dziś dużo zostało, więc jak wróci to zapytam co robimy z nią, czy mrozimy, czy do słoików dajemy jak przetwory na zime.
Dziś jest już 1 października..... Został miesiąc mieszkania nie u siebie i później na swoje!!! Juhu! Normalnie zaczynam skreslać dni w kalendarzu, haha. Tak się nie moge doczekać tej przeprowadzki :-D. Miłego dniaaaa ;-).

dziewczyny ja lubie robic w domu i nie przeszkadza mi ze tyle wczesniej n ic mnie nie bolalo a tym bardziej jak z Maja bylam w ciazy to robilam duzo i nic sie nie dzialo ale to bylo 7lat temu wiec i organizm nie ten:eek: dzis tylko pranie zrobilam zaraz rozwiesze poodkurzam bo mam psa i musze codzien odkurzyc:baffled: i obiore ziemniaki i to wszystko po Maje i do domuku mialam wczoraj po podloge do lazienki jechac ale nie moglam kroka dac wiec nie bylam moze dzis sie uda :tak: A co do porodu z Maja lezalam 5h ze skurczami z krzyza masakra jakas a pozniej zrobili cesarke i znieczulenie bylo wybawienie od tego bolu po cc bolalo ale to zastrzyk i bylo ok a ja tak chcialam drugiego dzidzusia ze zadden bol by mi tego z glowy nie wypersfadowal bo to takie wielkie szczescie ze warte kazde poswiecenia :laugh2::laugh2: wiec teraz sie nie boje bolu bo wroce ze szpitala jak bedzie mocno bolalo to tesciowa pielegniarka zrobil zastrzyk i dam rade a pozniej to juz bajka:laugh2::laugh2:

Domi, zwykły olej roślinny- moze być lniany a nawet rzepakowy:)

to Cię teściówka zaskoczyła;D

ja dziś mam jakiś słaby dzień.. płakałam już 2 razy... grrr, a po powrocie meża z pracy czeka nas rozmowa typu- ja chcę tak, a on tak.. więc nie chcę wyć jak dzieciak tylko normalnie pogadać, ale coś czuję, że ciężko będzie;] myślałam, ze hormony wariują tylko na poczatku ciąży..

@quchasia no co Ty gadasz??? Taki olej do smażenia? :-D A rozmową się nie stresuj. Jak sie popłaczesz to trudno, widocznie Twoje hormony aż tak buzują ;-) Trzymam za Ciebie kciuki kochana.

@Piguła85 oh kurcze, no to musisz z dzidziusiem przeprowadzić konkretną rozmowę :tak:. Mam nadzieję, że już teraz będzie grzecznie siedział i czekał na swój odpowiedni czas...;-)

No właśnie apropos tych suwaczków. Ja też chce takie, ale nie wiem jak je zrobić? Kto mi da instrukcje, gdzie co i jak???

domi na samym dole tej strony jest po prawej polecamy; suwaczek wejdz tam i sobie ustaw jaki chcesz tam juz cie pokieruja:-) Ja juz poodkurzalam pranie rozwiesilam i czekam ma facet przyjechac za pol h nowa satelite i konwektor zamontowac bo mam pl tv i cyfrowy polsat zmienil kanaly na hd i mi nie laczy cos konwektor i satelita stara wiec maz zamowil i ma byc ale droga ta przyjemnosc bo 100f ale coz trzeba to trzeba
Pigula to uwazaj na siebie i dokladne wytyczne daj dla swojego dzidziusia zeby sie tak nie spieszyl z zejsciem do bazy :-) bedzie dobrze:tak:

Domi, tu masz suwaczki ciążowe: Suwaczki na wszystkie okazje! - suwaczki.com . Wybierasz sobie tło, wskaźnik, wprowadzasz dane tak żeby suwaczek liczył (np. tygodnie ciąży), klikasz "Stwórz suwaczek" i suwaczek gotowy. Pojawią Ci się kody do skopiowania, ten który jest właściwy jest opisany dla forum BabyBoom. Kopiujesz go. Wchodzi na forum w "Panel Użytkownika" (tam obok "Wyloguj Się" ;-)), a następnie w pionowym menu po lewej stronie klikasz "Edytuj Sygnaturę" w "Twoim Profilu". W polu tekstowym, które się pojawi, wklejasz skopiowany link. Zapisujesz. Gotowe :-).

@quchasia no co Ty gadasz??? Taki olej do smażenia? :-D A rozmową się nie stresuj. Jak sie popłaczesz to trudno, widocznie Twoje hormony aż tak buzują ;-) Trzymam za Ciebie kciuki kochana.

Ja też czytałam, że zwykłym olejem roslinnym robi się ten masaż - może być oliwa z oliwek, rzeczpakowy etc. :-)

Piguła - kurcze, niebezpieczne manewry ten Twój chłopak robi ;-) Oby znów dziwne pomysły mu do jego malutkiem główki nie strzeliły

Domi - fasolka po bretońsku - mniam - ja ostatnio też robiłam, bo miałam smaka okropnego! :tak: A jarzynową dzis robię bez bo akurat groszku nie mam w domu, a nie chce mi się specjalnie po niego jechać. Normalnie robię z.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny szalejecie z postami! ;) Nie było mnie tylko jeden dzsień a tu tyle do nadrobienia :szok:

Byłam wczoraj na usg i na wizycie. Wszystko wyglada dobrze. I z szyjką ok, i z moim Szczęściem też. Jestem happy :rofl2: Chyba się potwierdzi to, co na ostatnim usg mówił lekarz, że bedzie drobna. Bo wczoraj Mała ważyłą 1380, a to juz 30 tydzień. Przez miesiac przybrała 500gr... idąc tym tokiem, to moze przybrac jeszcze jakiś 1k w dwamiesiace. Choc podobno w ostatnich miesiącach dziecko przybiera najwięcej... Nie miałabym nic przeciwko jakby Mała urodziła sie z wagą do 3,5kg. Łatwiej by ją było wypchąć ;) A tak w ohgóle to jest ułożona pośladkowo.... Ciekawe czy się jeszcze przekręci... Bardzo liczyłam na naturalny poród, bo musimy jeszcze zabrać z zimowiska do końca czerwca nasze jedno dzieciątko.... Ech, zobaczymy. Aby Mała urodziła się zdrowa, a o resztę będzoemy sie matrwić póżniej :tak:

Wracając do tematu kolejek i znieczulicy... Ja naprawdę nie liczę, że zawsze i w każdej sytuacji musimy byc pierwsze. Ale kiedy w labolatorium kolejka na cały korytarz, na poczcie aż wychodzi za drzwi czy stoimy w kolejce do kasy z kilkoma rzeczami, a ludzie poupychane zakupów na pół wózka, to w takich stytuacjach uwazam, ze troche empatii nie zaszkodzi.... Ale koniec tematu, już nie narzekam ;)

AsiaK-K świetna spódniczka wiec nic dziwnego, że Córa zadowolona :)

Marcysia, dzięki kochana czujemy się dobrze :) rośniemy, maluchy na ostatnim USG prenatalnym miały po 1322g i 1324g. Wszystko już mamy dla dzieci i dla mnie, powoli będziemy pakować torbę, bo lekarz straszy że nie wiadomo ile wytrzymamy w trzy paku. Wolę być przyszykowana ale i liczę po cichutku na początek listopada było by cudownie i dzieci były by już na tyle silne i duże że sobie poradzą, póki co to jeszcze okruszki. Nie dokazują- mam wrażenie że są leniuszkami, oby tak zostało jak i przyjdą na świat w początkowych miesiącach :), choć nie raz mnie to stresuje. Mnie też brzuch się spina kilka razy dziennie lekarz mówi że to na tym etapie normalne. No i tylko ta przykra dolegliwość swędzenia stóp i dłoni najbardziej, matko kochana czochram się jakbym pchły miała.
A co Was ?? Jak się czujecie ??
Cieszę się, ze Maluszki rosną zdrowo. A znacie płeć? Moja Laura też jest małym leniuszkiem, a zdeydowanie ma więcj miejcsa do harców niz Twoja dwójka ;) A o tym swędzeniu to mówiłaś lekarzowi? Bo to może byc cholestaza....

porannakawa - nie m to jak zgrabość kobeit ciężarnych :laugh2: Mam nadzieję, że nic poważnego u syna nie wykryja i to rzeczywiście tylko bóle zwiazane z okresem dojrzewania...

quchasia - mam olej lniany taką wielką butelke, bo miałąm pić przed IVF, ale jakos nie mogłąm sie zmusić do przełkniecia :baffled: A wczoraj na wizycie zapytałam gina czy nie ma u mnie żadnych przeciwskazań do masażu krocza, to popatrzył na mnie jak na kosmitke. Aż buraka zjarałam :sorry: Powiedziałąm mu, ze chciałabym uelsatycznic krocze przed porodem, a on mega dziwnie na mnie patrzył... Super, ze z dzidzią ok. Ja niby usg miałam, ale kompletnie nic nie widziałam, bo tylko jeden monitor - dla lekarza... Maż stanął za nim i widział nasza Malutką... Mówił, że wierciła się, ale ja niestety ją mało czuje. Gin mi mwił, ze pewnie kopie w tylką ściane macicy... A te ketony to Ci wyszły w moczu? Bo ja też tak miałam i lekarz powiedział, ze to normalne, bo krew oddajemy rano na czczo i jest duza przerwa od ostatniego posiłku. I to jest z tym zwiazane. Wiec Twpja gin chyba niepotrzebnie Cie nastraszyła... A co do drewtwienia nogi, to zapewne masz ucisk na nerw i dlatego. W ciązy różne dolegliwości nas sie czepiają. Ciebie noga, mnie ręka... I kręgosłup mi daje sie we znaki. ALe dam radę. Juz blizej niz dalej :tak:

kulkaPrzytulka - ja w palnach miałam ćwiczyc miesnei Kegla, a ae jakoś tak ciągle mi umyka... Dosłownie z raz w tygodniu przez chwilę ponapinam, a później skleroza.... Ale wypadało by na poważnie podjeść do tematu:tak:

dzag82 - hm... biore tylko witaminy dla cieżarnych i tyle... Nic mi lekarz nie wspominał o dodatkowym magnezie.... Wczoraj mu mówiłam o tych spieciach brzucha, to powiedziałm, ze to normalne...

Szkrabek - nie pomyslaąłbym, ze spinanie brzucha moze sie wiazać z infekcją... Podstawowe badania, które robie co 3 tyg wychodzą ok... A magnezu nie biore, tylko wit dla cieżąrówek... Fajnie, że juz cos perzesz i prasujesz.... Przynajmniej czujesz, ze do spotkania z maluchem coraz bliżej... Ja nadal czekam na odświeżenie mieszkania. Ale.... już mąz zaczął malować pokoik dla Małej! :-D Mówi, ze jeszcze do wtorku i po robocie. Tylko, ze jeszcze trzab wysprzatac po całym tym malowaniu, docieraniu sufitu i reszcie prac... Myślę, że dopiero w połowie października sie wezme za pranie.... Na razie jestem u rodziców i nie wącham farb i nie denerwuję sieę, że wszytsko jeszcze w takim bałaganie...

Traktorzystka - tamten dzień poszedł w niepamięć :tak: Teraz czekam aż reka przestanie boleć, oszczedzam sie, bo niedługo trzeba wpaść w wir przygotowań i ręka musi byc sprawna ;)
A jak tam z Twoja pościelą? SPrawdziły się te chuseczki?

Zozzolka - trzymaj sie dzielnie! A długo masz yć w szpitalu? JUż do konca ciązy?

Domi_polka - Ja też tylko wczoraj nie zajrzałam, a dziś tyle do nadrobienia ;) Nie ma co sie opierniczać tylko zajrzeć choc na chwile he he he Pytałas o zaparcia... Ja od dziecka mam z tym problem :/ Oj nacierpialam sie nie raz... ALe odpukac od II trymestru wszystko sie ustabilizowało. Wizyta w wc codziennie. Mozę dlatego, ze w ciązy jem duzo więcej owoców... Ja w tamtym tyg gotowałam fasolę pierwszy raz w życiu. Nie wyszła tak jak mojej muski, ale i tak cały wielki gar zjdelismy z mezem.... He he he przez trzy dni była fasolka ;)

Co do zapiannia pasów... Ja nie zapinam.... Wiem, ze to niebezpieczne, ale mi jest tak niwygodnie wczasie jazdy, że si e kręce non stop i pas mnie dodatkowo wkrzurza. Choc jak jechaliśmy nad morze to zapięłam, ale podłożyłam poduszkę i dodatkowo trzymałam ręką zeby nie uciskał... I ja na razie prowadzę auto i prowadzć będę jeszcze z miesiac. A później to będize zalezeć od mojego samopoczucia....

Do góry