reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy Butelkowe

elfiko a jakie sa normy na mleczko na dobe dla malca 6 - miesięcznego???
Wiktor w ogóle juz prawie butli nie chce :( tylko łyżką jeszcze coś tam wciagnie ::)

A pisząc o tym karmieniu o 23 na noc macie na myśli samo mleczko czy zagęszczane???
Wiktor je po kąpaniu takie mleko na gesto z butli na półśpiocha (inaczej ciężko ::)) no a potem juz mu nie daję ale jak zje je wczesniej tak ok 20 to budzi się w nocy ok 3, 4 i sie domaga co prawda daje mu wtedy herbatke ale może powinnam mleko (wykorzystać noc skoro w dzień nie chce jeść mleka). Może jakym wzbogaciła jego karmienie tym np ok 23. to może by mi sie nie budził w nocy wcale i byłabym - byłby do przody z jednym karmieniem bo tak to najczęściej wychodzi nam dwa razy dziennie mleko po 180ml więc to chyba za mało, co ::)
Będe wdzięczna za odpowiedź ;)

reklama
Loende zawsze jak pisze Twoja ksywke to musze sprawdzac w Twojej wczesniejszej wypowiedzi czy bledu nie zrobilam ;D ::)
no wiec wg mnie stanowczo za malo pije mleka Twoj synek, wg lekarzy i madr ::)ch ksiazek dziecko w tym wieku powinno wypijac okolo 600-700ml mleka, takie sa normy
Wiktorek malo pije i ja osobiscie radzilabym Ci dawac mu ta butle o 23ciej,
daj mu o 20.00 czy 19.00 stej jak tam go kladziesz spac mleczko bez zageszczen a o 23ciej z kaszka lub kleikiem, zyskasz dodatkowy mleczny posilek, dzieki zageszczeniu bedzie bardziej kaloryczny i maly powinien spac do rana. a jesli nawet sie obudzi to mozesz mu z czystym sumieniem dac herbatki lub wody bo bedziesz spokojna ze nie jest glodny.
i jeszcze z ciekawosci zapytam to skoro tak malo pije mleka to jak wyglada wasz dzienny rozklad posilkow? co je Twoj synek poza mlekiem? Moze daloby sie jakos mu te mleko przemycic w innym posilku? Kurcze bo to wazne zeby wiecej pil.

No właśnie zdaje sobie z tego sprawę że tego mleka jest za mało :( Ale On za nic nie chce tak samego mleka a znów jak zagęcze kaszka to Go zapycham na kilka ładnych godzin i robi się błędne koło ::) teraz dodatkowo jest problem z butelką bo ja po prostu wypluwa, pociumka i wypycha - myślę że to może być przez zęby, bolące dziąsełka ::)
Spróbuję od dziś tak jak radzisz!! Dodam ze mój Synek dobrze wygląda ;D i każdy zazwyczaj mówi "widocznie tak potzrebuje" co do pasji mnie doprowadza :mad:
A u nas posiłki tak wygladają zazwyczaj (czaasem tak jak np dziś mamy posiłek nad ranem - dziś o 4 zjadł 180 ml więc pięknie- ale najcześciej nie ma tego rano bo po prostu nie chce mleka)
Ok 9 kaszka na 150 ml mleka + pół słiczka deserku lub misiowy sad!
ok 13,14 zupka/danie
ok 17 deserek
ok 20 mleko zagęszczone kaszką i kleikiem 180ml - 210ml!
Teraz troszkę od wczoraj zaostrzyłam mu dietkę, powróciliśmy do "podstawowych" posiłków typu jabłuszko marchewka, ziemniaczek bo coś objawy uczulenia nie mijaja mimo że pije Pepti i bierze Zyrtec ::) Chatczy i trze oczka i ma co rusz jakies chrostki na buźce ::) musze dojśc od czego ::)!!!
Dziś pójde za Twoją radą i dam mu mleko o tej 23 z kaszką ;)

a ten posiłek o 20 to zagęszczasz i kaszka i kleikiem?
raczej tak sie niepowinno robic, albo kaszka albo kleik

piszesz ,ze mały je o 17 deserek a moze byś spróbowała dać mu deserek do mleka? zrobić taki mleczny koktail z tego?
Może to zje i wtedy masz dodatkowy posiłek mleczny

I chyba tak zrobię ;) myślałam o tym własnie ;D
A kaszkę dodaję tylko dla smaku (kaszkę samkową) bo to mleko mu samo nie pasi ::)

jeszcze mozesz spróbować zrobic mu kisiel mleczny ale to dopiero jak wprowadzisz żółtko i do tego kisielku owocki dodać

reklama
Do góry