reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy Butelkowe

chyba znowu musze zmiany wprowadzic bo u nas dzien wygląda tak:
o 6 rano mleko z kaszka przez smoka
o 9 deserek
o 12 obiadek
o 15 mleczko
o 19.30 mleczko
o 23 mleczko z kleikiem
i tak o tej 12 weronika je niechętnie zupki nawet jak przeciągne o 12.30 to tez , płacze z głodu a jeśc nie che i w rezultacie je mało i ciężko jej wytrzymać do 15 wiec postanowiłam zamienic i dac jej o 12 mleko a obiadek dopiero tak o 15.30 zobacze może to pomoże

reklama
Elfiko u nas godziny i dania prawie identycznie tyle, że ja o tej 9 daję mu deserek z kaszką, bo po samym owocu Kornel zrobiłby mi (to znaczy opiekunce  ;D) szybko awanturę  :p ;)

witam na butelkowym ;) coś tu pusto się zrobiło ::)
no ale muszę napisac że zaparcia wróciły więc kleik ryżowy poszedł w odstawkę i mała dostaje raz dziennie kaszke ryżowo-kukurydzianą z nestle
Elfiko jaką dajesz kaszkę?

elfiko pisze:
witam mamusie moje
juz tam cosik napomknęłam na głównym ale tutaj jeszcze dopowiem bo mam problem
daje weronice mleczko o 23 i na następne budzi sie o 6 rano a obiadek mamy o 12 w południe , musiałabym jej dać coś pośrodku jeśc bo będzie głodna a nie chce przesuwać godzin jedzenia bo ma między posiłkami ustalone drzemki i wszystko by znowu w łeb wzięło. mam problem bo weronika nie lubi gęstych kaszek jeśc łyżeczka i nawet jak dodam kaszki do deserku lub odwrotnie to nie chce jeść, kaszka tylko u nas przechodzi na mleku i to taka półpłynna przez smoka.
mam tutaj do was pytanie czy moge jej takiej kaszki zrobić ? to będzie wychodził juz piąty posiułek z mleka na dobe. to chyba troszke dużo co? A może dawać jej kaszki do tego mleka o 6 rano a o np. 9.30 sam deserek?
ona za mlekiem przepada ostatnio i wypije każda ilośc ale nie chce przesadzać bo precież coś innego też jeśc musi a jak sie mlekiem najada to nic nie chce.
Elfiko u nas to własnie tak wyglada. Tez nie wiedziałam na poczatku ale samo sie jakos ułozyło. A wiec obecnie jest tak

6 sniadanie - mleko 150+5 + 4 łyzeczki kaszki (jedziemy z butli)
9.30 owoce ze słoiczka (cały)
13.30 obiadek - danie miesne, zupka jarzynowa (dzis chyba zrobie pure ziemniaczne) + czasem deserek jesli chce (owoce)głownie 1/2 słoiczka
16.30 samo mleko 150+5
19.30 kolacja mleko z kleikiem - 180+6+ 4 łyzeczki kleiku kukurydzianego

o tyle ;D

Ale ostatnio mamy zaparcia i prblem z kupką. Walczymy ;D

kaśka k pisze:
witam na butelkowym ;) coś tu pusto się zrobiło ::)
no ale muszę napisac że zaparcia wróciły więc kleik ryżowy poszedł w odstawkę i mała dostaje raz dziennie kaszke ryżowo-kukurydzianą z nestle
Elfiko jaką dajesz kaszkę?
Ja tez odstawiłam ryzowa i teraz jedziemy na tej co Kasia.
Ten sam powód.

Dziewczyny napiszcie w wolnej chwili jak wyglada doba karmienia waszych maluchów? Dawno to nie byłam i wybiłam sie ::)

no to tak:
6 rano mleko z kaszka gruszkowa lub malinową ale tylko dodaje trzy łyżeczki na200ml mleka żeby nie była bardzo gęsta.
9-9.30 deserek ostatnio juz cały słoik z kleikiem ryżowym
jak sie obudzi około 11 to jeszcze ze dwa chrupki kukurydziane
12.00 mleko 200ml
15.30-16.00 zupka 140ml+ soczek około 40ml
18.00 czasami jak widze że głodna to deserek pół słoiczka i chrupek
19.15-19.30 mleko 200ml
23.00 mleko z kaszką 150ml ( bo staram sie zmniejszac porcje)

Elfiko mam pytanko do Ciebie bo Ty spec nasz jestes :-*
Czasem mam wrazenie ze Maks bo obiadku ze słoiczka jest jezscze głodny. Dostaje deserek i mam czasem wrazenie, ze zjadł by jezscze bo otwiera dzioba. Tak samo jak coś jemy a on siedzi i patrzy to tez buziaka otwiera mimo ze jest chwile po swoim jedzonku. Czy sadzisz ze moze byc głodny?? Jesli tak to co moge mu dodatkowo wprowadzić??
Moja mama mówi ze my jedlismy kaszke manne w tym wieku ::) oczywiscie mnie namawia. Ale widziałam wczoraj taką kaszke w sklepie i pisało ze to od 9 m-ca. ::)

u nas mała zmiana

06.00 - 150 ml mleczka z 2 łyżeczkami kaszki
09.30 - 150 ml mleczka z 1 łyczeczką kaszki
13.00 - obiadek ale 1,5 słoiczka bo się jednym nie najada
16.30 - kaszka ryżowa (120 ml)z deserkiem pół lub caly słoiczek
20.00 - 150 ml mleczka 2 łyżeczkami kaszki

reklama
Do góry