reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy 2011

Dzień dobry;) Gdzie się podziewacie dziewczyny? Mam nadzieje, że to tylko pogoda...

Przeczytałam artykuł o dniach wolnych dla Tatusiów, tak w skrócie napisze ile dni z racji czego przysługuje, może komuś się przyda;) Ja nie wiedziałam o jednym fakcie;)
-2 dni zwolnienia z tytułu urodzenia dziecka płatne 100%
-7 dni urlopu ojcowskiego płatne 100%-można go wykorzystać do 12 miesiąca życia dziecka, może nakładać się z urlopem macierzyńskim Mamy, trzeba wziąć go w całości
-do 14 dni zwolnienia lekarskiego na opiekę nad Mamą po porodzie płatne 80%-zwolnienie można dostać przy wypisie ze szpitala, od ginekologa prowadzącego ciążę albo od rodzinnego
-2 dni zwolnienia w roku z tytułu opieki nad dzieckiem płatne 100%-przysługują rodzicom, którzy wychowują dziecko do 14 roku życia, 2 dni przysługują na Mamę i Tatę, muszą się nimi podzielić albo zdecydować kto je wykorzysta. To zwolnienie przysługuje bez podania powodów.
-po wykorzystaniu 14 tyg. urlopu macierzyńskiego przez Mamę może przejść na niego Tata, wtedy Mama musi wrócić do pracy, chyba, ze nie ma gdzie wracać;) Fajna opcja jak ojciec ma wyższe zarobki, bo zasiłek jest wypłacany na podstawie wysokości zarobków.

Oprócz zwolnienia lekarskiego wszystkie zwolnienia itp. przysługują ojcu bez względu czy jest z mamą w związku formalnym.

A jeszcze tak dla formalności zapytam, kokosowa strona materaca jest dla noworodków? to jest tak bardziej "płaska", bez pikowania?

reklama
witam:)
wrócilismy właśnie z urodzn kolegi Bartosza. Tak się uśmiałam, że cały brzuch mi latał;)

emri w internecie przeczytałam, że do 6 miesiąca maluch spi na stronie kokosowej potem można na gryczaną przewrócić. Wydaje mi sie, że kokosowa to ta płaska...

Beti-też liczę na to, że z zusem koniec batalii i w końcu wypłacą mi zaległe zasiłki, bo nie ukrywam, że te pieniążki bardzo mi się przydadzą, zwłaszcza przed świętami....

Cześć dziewczynki, ja też rodzić mam zamiar w 2011, a dokładnie na koniec maja :) Co do miejsca porodu to jeszcze nie wiem... Mieszkam w ZGórze, ale moja gin pracuje na oddziale w Sulechowie, więc na razie jestem rozdarta, ale na decyzje jeszcze trochę czasu. Na samym początku ciąży byłam w szpitalu w ZG ponoć na najbrzydszym i prawie zapomnianym oddziale - na Septyku, z powodu plamień i zasłabnięć. TO moja pierwsza wizyta w szpitalu, nie mam porównania, ale ogólnie mi sie nie podobało... Jednak spotkane tam mamy zapewniały, że już na innych oddziałach o niebo lepiej jest...

witam nową ciężaróweczkę;)

emri -skończyłam rozkładanie łóżeczka i już wiem napewno kokosowa strona to ta płaska ;) A wystarczyło przeczytać oznaczenia ulotki przy materacu:-p

mąż się lekko nafochał ale wie, że ja w gorącej wodzie kąpana:) Użyłam kilku argumentów aczkolwiek nie bardzo do niego trafiających ) i łóżeczko stoi. Na ścianie przy łóżeczku przykleiłam takie kolorowe obrazki , w bobasie kupiliśmy(starszy brat wybierał) . Zrezygnowaliśmy z kupna pościeli do łóżeczka. Na razie Fasolinka będzie w rożku, przykryta kocykiem. Mąż się śmieje, że łóżeczko to tylko będzie jako ozdoba bo koniec końców mała wyląduje u nas w łóżku:-)

zmykam oglądać film

spokojnej nocy

Anias dzięki;) nasze ulotki szybko wylądowały w śmieciach, nikt nie zdążył ich przeczytać;) Chyba natchnęłam Cię do rozkładania łóżeczka swoim pytaniem?;) My kupiliśmy pościel, chociaż pewnie na początek będziemy używać rożka. Łóżeczko stoi pięknie wystrojone, zainwestowałam nawet w falbankę maskującą-dobra rzecz, bo wtedy można napakować jakieś rzeczy pod materac i nic nie widać. Ale za to nie mamy baldachimu;)

Witam się urodzinowo :) ależ ja stara już jestem :( a Bolcio nie zrobił mamusi niespodzianki urodzinowej we własnej postaci :)

emri
- i jak po 3ciej wizycie położnej? Przyszła na czas? Ja nie wyobrażam sobie o czym będziemy rozmawiać, bo o ciuszki na spacer już ostatnio ją wypytałam. Mam nadzieję, że przyniesie lalkę to może pokaże coś więcej niż na SR.

witaj mloda i piekna jak czytam opis pod Twoim suwaczkiem to myślę: kiedy to było? co ja wtedy robiłam? ależ czas popiernicza... Też leżałam na septyku miesiąc temu kilka dni -potwierdzam oddział fuj, ale zwiedzałam porodówkę i jest w miarę ok (jeśli chodzi o sale komercyjne) i rooming też. Patologia ponoć też odnowiona.

U vii ostro działają. Ciekawe czy zrealizowali swój plan i się przenieśli dzisiaj.

No to laski wreszcie sie przenieslismy :-) co prawda jest masakryczny bajzel i nic nie rozpakowane, ale co tam... Chlopaki nadal walcza ze zrobieniem barku miedzy salonem a kuchnia... Rozlozyli mi lozko miedzy kartonami i tak sobie sama umieram z nudow... Oczywiscie nie mamy neta (pisze z telefonu) ani tv wiec umieram z nudow... Postaram sie jutro jakos nadrobic co pisalyscie :-)
Mam tylko nadzieje, ze nie zgine w tym balaganie...

Witam nowa kolezanke :-)

Katorybko sto lat i buziaki dla Ciebie :-D

Katoryba ja już spóźniona, ale co tam Sto lat!!! A położna nie przyszła, małego tego nawet nie zadzwoniła...krowa jedna;) cały dzień na nią czekałam...także jestem oficjalnie na nią obrażona i zadzwonię do niej dopiero jak Filip będzie.

Viii wow;) no pierwsza nocka u siebie już za Wami!

Młoda i piękna witaj;)

Miłego dnia;)

reklama
Witam się słodko (bo od rana nawpierdzielałam się duuuuuużo ciasta :-)),

Dzięki za życzenia. Dowiedziałam się właśnie, że jedna koleżanka ze sr urodziła: 7h od bóli i 2h na porodówce i ponoć nie było tak strasznie - to dodaje mi otuchy i napełnia nadzieją, że może i ja jakoś urodzę sprawnie :tak:

emri - ale chamówa z tą położna - słaba laska. Mam nadzieję, że u mnie takiego numeru nie wywinie :dry:

vii - gratuluję pierwszej nocy na nowym mieszkaniu. Co Ci się śniło? Ponoć pierwszy sen się sprawdza :-D

Do góry