reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy 2,3 latków zapraszamy na pogaduchy-otwarte:)

reklama
Ehhhhh wcześniej to próbowaliśmy ją przerzucać do łóżeczka ale to spała do 1 max do 2.30 a potem z nie mocy spała z nami chciałabym żeby spała już osobno bo rzeczywiście czasami mamy spięcia albo ciche dni tak bez powodu myślę , że gdybyśmy mieli sypialnie dla siebie gdzie po całym dniu z Dominiką można odpocząć i nawet spokojnie pogadać było by o niebo lepiej... Nie wiem może dlatego ze to pierwsze dziecko i w sumie młoda jestem nie wiem nie chcę się tłumaczyć ale to na prawdę trudne...Ehhh...
A tak po za narzekaniem to Dominika strasznie umorusana biega po podwórku a babcia za nią tyle razy mamie powtarzałam że ma jeść przy stole bo tak jest nauczona a jak tu przyejżdżamy to jak piesek który, zerwał się ze smyczy wszędzie biega nie słucha się i w ogóle ale rzadko jesteśmy wiec niech babcie się nacieszą bo ma tu jeszcze prababcie. A ja cóż wakacje:D:D:D

Hej Dziewczyny. Dzis padam na twarz !!!! Masakra z tym moi dzieckiem i jej pobudkami o 6 rano!!!! Za nic nie da sie jeszcze chociaz na godzinke przylozyc, wstaje na rowne nogi a mama musi z nia :(((
Musze pochwalic sie malym sukcesem pieluszkowym. Wczoraj Zuzu pierwszy raz zrobila kupe do ubikacj :) do tej pory za nic nawet nie chcial sprobowac jak sie siedzi na tronie. Bylismy poza domem a ona ze chce kupe, mysle kurcze trudno rob w pieluche i zaraz ja zmieniemy. Idziemy do ubikacji a tu nic nie ma , wiec mowie jej ze na wycieczce robimy kupke i siku do kibelka, posadzila ja i sie udalo:))) mowie wam cieszylam sie jak glupia;P niestety w domu juz tak latwo nie idzie. No ale mysle ze jestesmyy na dobrej drodze ;)
Co do spania to ja nasza Zuzu wykolegowala od nas z lozka jak skonczyla roczek. Teraz juz nie ma problemow zasypia sama i przewaznie przesypia cala noc, czasem zdazaja sie jakies placzki ale wtedy ide do niej, uspokajam i wracam. Nie jest to latwy krok, ale warto i wszyscy na tym skorzystaja ;)
Tak wiec Kasiek Kasiek trzymam kciuki, ale jak juz sie zdecydujesz to musisz byc konsekwentan, niunia troche poplacze ale przyzwyczai sie. Z posciela to dobry pomysl, ja tez tak wlasnie zaczelam ;) powodzenia !!!!

Hehe Korra i powiedz czyż nie zadajesz sobie po takich scenach radosci pytania: do czego to doszlo ze czlowiek cieszy sie z kupy w tronie? :-) Wiem cos o tym :-D
Kasiek z tych wlasnie powodow od poczatku dbalam o to ze Zuzia ma spac w lozeczku. Co prawda w jednym pokoju ale jednak w lozeczku. To oczywiste ze nie tylko dziecko ale i my przeciez musimy sie przytulac do naszych Kruszynek, to moj ulubiony moment dnia, kiedy po kapieli wtulamy sie w siebie przed snem, tzn. przed jej snem bo dla mnie dopiero wieczor zaczyna sie kiedy ona zasnie :cool2: Nic nie poradzisz na to ze nie mialas mozliwosci uczyc malej od poczatku spania samej, ale jak juz cos postanowisz to tak jak mowi Korra musisz byc konsekwentna. Pamietam ze u nas byl taki czasowy bunt, mala umyslala sobie ze nie bedzie juz spac w dzien. Wrzeszczala jak popazona jak sie tylko wchodzilo do pokoju w ktorym spi. Ale nie dalam za wygrana, wiedzialam ze musze cos wymyslec. No i wymyslilam ze zorganizuje jej jakas atrakce, wyjelam materac i polozylam na podlodze i tak w towarzystwie wszystkich misiow i lalek zasypiala na tej podlodze, potem przenieslismy to wszystko do lozeczka i powoli wyciagalam te zabawki. No ale udalo sie i tym sposobem spi do dzis w poludnie 2 a czasem nawet 3 godzinki. Dla mnie to komfortowa sytuacja szczegolnie w sobote i niedziele kiedy jestem w domu, mam czas na porzadki i na zrobienie obiadu. Wiadomo ze nie wystko zawsze da sie zrobic tak jak w podreczniku bo to sa dzieci a nie maszyny, ale nie mozna dac sobie wejsc na glowe. My mielismy juz kilka takich sytuacji jak spanie. Np. oduczanie smoczka czy pieluch i moge smialo powiedziec ze KONSEKWENCJA to polowa sukcesu.

Zycze milego dnia!

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny!!! U nas pieluchy to kolejna historia tak więc Dominika robi w pieluchy raz się udało siku do nocnika i jak wariatka rozsyłałam wszystkim zdjęcia telefonem ale oprócz tego nic... I znowu sobie tłumacze ,że mało mówi to nie potrafi mi tego zakomunikować;/ bo mówi mama baba dziadzi i tata te dwa to w wielkiej euforii, po za tym ta auau to pies, A to kot nie wiedzieć czemu, nosek marszczy i to jest świnia, mu to krowa, ostatnio cicho, dziecko babcia mówiła, że wczoraj powiedziała do niej daj i tyle... Eh lece zaraz na ryneczek bo moja siostra kupiła sobie buty i strasznie jej zazdroszczę znalazłam w sklepie tylko że 19 zł drożej i szkoda mi troche:/ MIŁEGO DNIA!!!

u nas tez problem ze wstawaniem, jak mozemy sobie pospac to mala juz o 6 nie spi, a jak gdzies jedziemy to nie idzie jej obudzic heh wszystko na odwrot :-D

czy ktos z was Kochane moze wie z jakiegos wiarygodnego zrodla czy Dziecko ktore ma ospe i ma juz strupy jeszcze zaraza? moja Oliwka dzisiaj bawila sie z takim dzieckiem bo nie wiedzialam ze jest po ospie :( i teraz panikuje jak to ja heh

Witam.

Moja Zuzia ma 1,9. Jest dużą i mądrą dziewczynką :)
Mamy problem. Młoda strasznie puchnie po ukąszeniu komara. Dostała Zyrtec, smarowanie nie pomaga. Znacie skuteczne sposoby na odstraszenie komarów? Słyszałam o nalewce z liści kasztana. Wiecie coś może na ten temat?

Wiesz co, scarlett, Staś też puchł, albo raczej ugryzienia komarów rozrastały się i puchły. Były zaognione i zastanawialismy sie czy nie ma uczulenia.
Ale co ciekawe działo się to w minione wakacje, czyli kiedy miał 22-24 miesiące. A rok wczesniej żadnych problemów. Podobnie miała moja siostrzenica, Gdy skonczyła roczek z ugryzień komarów nic sobie nie robiła, a rok później puchnięcie, zaognienie itp. Ciekawe jak będzie w tym roku ;-)

Po ugryzieniach stosowalismy fenistil kilka razy dziennie i pomagało, bo gdy sie nie drapał ukąszenia szybciej znikały. Zapobiegawczo mozna brać witamine B ale nie wiem czy juz mozna ja podawac maluszkom.

reklama
martusia1605 właśnie pytałam mamy jest pielęgniarką i ma troje dzieci i mówi , że dzieci ze strupami nie zarażają a co do komaró to Dominice tez puchną ugryzienia ostatnio nie było widać kolanka tak spuchło w tamtym roku też puchło ale w tym roku jest jakaś masakra!!! Też smaruje fenistilem szybciej szkodzi po za tym psikam ja preparatem przeciw komarom i olejkiem waniliowym na razie jej aż tak nie gryzą:)

Do góry