reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuśki z Rzeszowa i okolic

hej

ja byłam wczoraj z mezem w kinie znowu ale film zajefajny kurcze usmiałam sie wrocilismy koło 1 w nocy:-):-)
U nas Lenka nadal smarka chyb:-)a ten katar to do wiosny ja be:-)dzie trzymal juz ie mam sily do jej nosa:-D:-D a maksia chyba cos rozbiera bo jakos bawic sie nie chce i mówi ze go brzuch boli jakis nie swoj jest:no:

Rena gratki zabków no i super ze choroba odchodzi , a co do dietki to musiałabys zaczac od przeczytania ksiazki dr pierr dukana nie potrafie schudnac teraz jej pełno w sklepach to dieta oparta na proteinach wsumie sam nabial praktycznie sie je wszystkie ryby pod kazda postacia i mieso gotowane bez tluszczu albo z grilla
zreszta poczytaj sobie

Dieta dr Pierre'a Dukana

Faza I

Dozwolone produkty:

- Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.
-Podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).
- Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.
- Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).
- Drób oprócz kaczki i bez skóry.
- Jaja
- Chude produkty nabiałowe (chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski,jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu, serki homogenizowane bez tłuszczu). W drodze wyjątku Dukan dopuszcza produkty które mieszczą się w granicach 4-6% (np. śmietana odtłuszczona do 3%, ser ementaler o zawartości tłuszczu do 5%).
- Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).
- Dozwolone dodatki i przyprawy: tabela przypraw i dodatków.

Faza II

- Wszystkie dozwolone produkty z fazy I
- Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 5/5, 3/3, 1/1
- Maizena (skrobia kukurydziana) – w niewielkich ilościach, o ile nie ma przestojów wagowych.
- Dozwolone warzywa: tabela warzyw dla fazy II

Faza III

- Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II
- Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni, orzechów i suszonych owoców
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
- 40 gramów sera żółtego
- 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo.

Według pierwszej książki Dukana: ryż i ziemniaki jemy okazjonalnie,ryż: basmati, dziki lub pełnoziarnisty, ziemniaki: najlepiej w koszulkach lub pieczone w folii.
Według książki ‘Metoda doktora Dukana’: biały ryż oraz ziemniaki są zakazane w fazie III.

- Udziec jagnięcy, pieczeń z polędwicy wieprzowej (schab) lub szynka
- Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA KRÓLEWSKA – dwa razy tygodniu, w odstępach co najmniej jednego dnia, możemy sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie. Na ucztę składają się: przystawka (np. ulubiony ser), danie główne (np. kotlet schabowy), deser (ciastko czekoladowe) oraz kieliszek wina.
- Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu.

Faza IV

Normalny sposób odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Obowiązkowe spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych.

Tabela dozwolonych przypraw i dodatków : Tabela przypraw i dodatków | Dieta dr Pierre'a Dukana

Tabela dozwolonych warzyw w II fazie : Tabela dozwolonych warzyw fazy II | Dieta dr Pierre'a Dukana

Tabela zakazanych produktów w I i II fazie : Tabela zakazanych produktów w I i II fazie | Dieta dr Pierre'a Dukana

reklama
czesc mamuski!!!
witam sie i ja po dluszej przerwie,dopadlo mnie w srode chorubsko i polożyło mnie do łóżka:-(.nie miałam siły na nic tak mnie rece,nogi, głowa,uszy gardlo bolało myslałam ze padnę:wściekła/y:dobrze ze m byl w domu to sie dziecmi zajmował bo ja nie:no: dałabym rady.byłam u lekarza i sie okazało ze mam angine ropną.na szczescie już sie czuje dobrze mam jeszcze antybiotyk zarzywać do wtorku.

mi przeszło ale to nie:no: koniec chorub w moimi domu....tym razem krystiana dopadła świnka teraz tylko czekam kiedy zarazi sie alan i mikołaj.:-(

u nas dzis ładnie sloneczko swieci i plus 10*na termometrze,moje dziecko smutne bo nie moze poszalec na sankach ani wyjść na dworze:-(

dzis niedzielne popołudnie spędzamy w domu wiec jak by ktoraś z was chciała mnie odwiedzić to zapraszam:-):tak:

milej i slonecznej niedzieli życzę!!!!!!!

iwicik-kochana a ty gdzie jestes????
jak sie lenka czuje????mam nadzieje ze jej ten katar i kaszel przeszedł:tak:

rena-fajnie że już sie lepiej czujecie.
a milence faktycznie ząbki wychodzą wszystkie naraz.

edit.iwonka juz doczytałam:tak:oby lence tek katar już minoł i zeby maksia żadne choróbsko nie dopadła.
buziaki dla was.

Ostatnia edycja:
Iwcik zazdroszcze tych wypadow z mezem nie pamietam kiedymnie maz zabral do kina:-:)-:)-(

ja ta ksiazke mam ale cholera nie mam kiedy czytac kolezanka siostry wyslala mi ja na maila a to sa zdjecia zrobione (ze tez sie komus tak chcialo bawic) no i druknac sie nie da bo probowalam wiec przelecialam z grubsza w pracy:-D:-D:-D a teraz to chcialam na latwizne pojsc i dlatego chcialam wiedziec co Wy jecie:-D:-D:-D:-D

Iwcik a dajesz cos Lence na ten katarek? bo my tez przez jakis czas walczylismy ciagle z katarem co wyleczylismy to wracal i lekarz nam kazal dawac 3x dziennie wapno do tego co 3 godz psikac Disnemarem i sciagac a potem dostalismy takie kropelki Fenistil i po nich w sumie przeszlo i byl dlugo spokoj, jeszcze pulmexem smaruje stopki i plecki zeby bylo lepiej oddychac...aaaaaaaa Nasivin soft tez nam raz przepisal (ale on podobno dobry jak katarek taki lejacy jest tak nam lekarka na pogotowiu mowila wiec co lekarz to inna opinia:-D:-D:-D )

no nic lecem bo trza Milenke do babci spakowac duzo zdrowka laseczki nie dawac sie chorobom a Dukana planuje tym razem juz tak serio od przyszlego tyg bo za tydz robimy imprezke urodzinowa Milenki:-D:-D:-D:-D ehhhhh jak ten czas leci:-D:-D:-D

hej!!
witam w poniedziałkowy dzien.za oknem słoneczko świeci na termometrze 10*na plusie, ale zimny wiatr wieje:dry:.byłam z blizniakami na spacerze ale krótko bo krystek w oknie czekal na mnie(biedny taki przez tą swinkę):-(smutno mi sie zrobilo i wróciłam szybko do niego.
teraz dzieci spią,krystian oglada begi narciarskie,ja pranie włączylam,obiad sie robi,posprzątane juz mam wiec odpoczywam.

miłego dnia.:-)

a co tu takie pustki???????

czesc laski!!!
witam sie w piekny dzien.sloneczko świeci na termometrze na plusie 11*i wszystko by bylo super gdyby nie ten wiatr,wieje i przez to nie odczuwa sie tego ciepła.ja spacerek juz zaliczyłam z dzieciakami,teraz obiad zjadlam,krystian gra z dziadkiem w piłkarzyki a ja za chwilkę zabieram sie za ukladanie zabawek u krystiana w pokoju(musze ogarnąc ten misz- masz i pare rzeczy powyrzycac)

aha i dzis o godz.8-17 zostałam ciocią:tak:moja kuzynka urodziła slicznego synka!!!!

iwicik-co tam u was???jak maksiu i lenka???

hej laski

ledwo zyje rozłozyla mnie choroba i maksia tez wiec wybaczcie ale nie mam siły na nic teraz tylko czekam az Lenka załapie znów to cholerstwo mam dosc ja chce wiosneee:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: dzisiaj spalam do 15 nie dałam rady wstac z łózka dobrze ze mama moja jest i zajeła sie dziecmi :tak: bo ja jestem do niczego leb mnie boli gardlo tez goraczka i katar i maksiu to samo nawet bawic mu sie nie chce tylko ze mna w łóżku lezy :happy: kurcze te choroby wstretne :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Lidka no to gratuluje !!!!!!!

Rena a u ciebie jak tam ???????

hej laski!!
witam sie popołudniowo.ja dopiero teraz bo na miescie byłam i nie tak dawno wrócilam.
dziecmi sie m zajmuje,a ja glowę umyłam i popijam kawkę.;-)
dziesiaj pogoda byla u nas fajna,słoneczko świecilo i było 10*bez wiaterku wiec powoli czuć wiosnę.
z krystianem już szału w domu można dośtać,tak mi marudzi że chce na dworze a biedny jeszcze nie może.:-(mam nadzieje ze do końca tygodnia już mi wyzdrowieje.

iwicik-kochana dużo zdrówka dla was,oby wam to chorubsko jak najszybciej minelo.
mam nadzieje że lenka nie zarazi sie od was.

hejka mamuski ja tak tylko na chwilke wpadam zagladnac co u Was i widze ze chrobska Was zaatakowaly:szok::szok::szok::szok::szok:

moja Milenka u babci wiec ja korzystam odpoczywam przy pracach domowych:tak::tak::tak: juz w zasadzie zdrowa tylko troche pokaszluje a na widok syropu na kaszel dostaje furii:eek::eek::eek:

aaaaaaaaaaa Iwcik dzieki Kochana za te linki do diety o to wlasnie mi chodzilo wiem juz co i jak znalazlam fajne przepisy podrukowalam i od 9 marca zaczynam walke mam nadzieje ze mi sie uda moj ambitny cel to -15kg:eek::eek::eek::eek: nawet poczynilam juz pierwsze kroki zakupilam bluzeczke w rozmiarze za malym co by sie bardziej zmotywowac:-D:-D:-D

no nic lecem bo sie pranie wylaczylo i mam prasowanie musze ogarnac domek bo w niedziele mamy urodzinki Milenki tort juz zamowiony zaszalalam zamowilam taki w ksztalcie lalki:-D:-D:-D:-D

trzymajcie sie laseczki zdrowka dla Was i dzieciakow :tak::tak::tak::tak:

Lidka a ty co zas sobie kupiłas:-)napewno cos kupiłas :-Dwiec sie pochwal:tak:
kurcze sama bym poszalała po sklepach :tak:ale jak narazie musze sie kurowac:tak::tak:

Rena ambitny plan widze ze ty to tak jak ja ja tez postawiłam sobie -15kg :tak: no i zeby miec motywacje to kupilam o rozmiar mniejsze ale spodnie:-D:-D:-Dno i teraz to juz je naweet zwężałam:-D:-D:-Dzostalo mi jeszcze -5 ale jak mi poszlo tak dobrze z 10 to chce sie wiecej :-D:-D:-D
No to zycze powodzenia i jest tez watek dotyczacy mam na dukanie i innych dietach jak chcesz to mozesz poczytac i dołaczyć w grupie łatwiej idzie:tak::tak::tak:
https://www.babyboom.pl/forum/mamy-...ana-i-nie-tylko-47548/index9.html#post6488228

reklama
hej mamuski!!
witam sie w piękny,sloneczny piątkowy dzien!!:tak:pogoda jest super,czuć juz wiosnę na termometrze na pluse 15*spacerek dzis musowo musiał byc i to całkiem długi bo 2h byłam z dzieciakami na dworze.
teraz dzieci spią,krystianek sie bawi a ja nastawiłam pranie i teraz odpoczywam.;-)
jutro jak będzie taka ładna pogoda to muszę sie zabrać za mycie okien bo juz są w strasznym stanie.:zawstydzona/y:

pozdrawiam:-)

iwicik-kochana nic sobie nie kupiłam bo nie bylam na sklepach,musiałam załatwić pare spraw w urzędzie a pózniej z koleżanka z byłej pracy umówiłam sie na plotki;-)
jak dojdziesz do siebie po chorobie to wybierzemy sie razem na sklepy(oczywiście jak będziesz chciała):-)
a jak maksiu, już sie lepiej czuje??a lenka nie zaraziła sie od was?

rena-najgorsze są początki,ale jak masz śilna wolę to sobie poradzisz na tej diecie.:tak:
oczywiscie trzymam kciuki i będe Ci kibicować.

Do góry