reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie ze Stanów

Ania....cieszcze sie wiec ze rozjasniasz mi oczy i poglad.....Ja naprawde moze mialam pecha ale soptykalam na swojej drodze same ''nieciekawe przypadki'', i nie byly to pojedyncze osoby. Ciesze sie ze M sobie tak poradzil i tobie rowniez gratuluje ze w kraju gdzie ciezko sie pracuje na kazdego $ ( a nie jak wiekszosc sadzi ze rosna na drzewach)udalo ci sie stworzyc rodzine no i bobaska. Napewno masz duza pomoc w rodzinie( bo z tego co pisalas to zrozumialam ze twoi rodzice tez tam sa) to tez jest wazne. Ja niestety spotykaam pary ktore nie mogly sie zdecydowan na malenstwo ze wzgledu na finanse. Naperno masz szersze spojzenie na sytacje w stanach bo jestes tam dlugo , Ja bylam raptem rok z przerwami i kazdy kolejny raz napotkalam sie z nieciekawymi sytuacjamio ktorych nie bede sie juz rozpisywac...Jak wiesz wiekszosc podhala jest za woda wiec moze z tad moje '' uprzedzenia'' i opinia na ta sytuacje bo dotyczy to sasiada a wlasciwie nie ma rodziny w ktorej ktos nie byl by w usa. Pozdrawiam

reklama
Witam wszystkie mamy i dzidziusie z USA, widze ze ten watek malo mowi o dzieciach, a wiecej o sytuacjach polsko-amerykanskich:-( . Ja jestem z NY Long Island (moze jakas mama blisko mieszka??) jestem tu od 10 lat, a od 5 miesiecy jestem mama Patryka :) widze ze spory tu zastuj od kilku miesiecy. Moze sie ktos odezwie?

Dzieczyny-potrzebuje waszej rady/pomocy. Mieszkam w USA-Oregon, w czerwcu przyjdzie na swiat moja niunia. We wrzesniu jade do Polski na pol roku no i teraz zaczynaja sie schody. Czy w ciagu 3 miesiecy zdazymy zalatwic wszelkie formalnosci? Jak to jest z dziecmi urodzonymi w USA-czy dostaja obywatelstwo amerykanskie? Jesli tak to jakich formalnosci nalezy dokonac? Czy dziecku trzeba wyrobic paszport? Czy wystarczy wpisac w moj lub meza (do polskiego paszportu?). Jesli nie dostaje obywatelstwa amer. to gdzie nalezy zglosic urodzenie? Czy trzeba jechac do ambasady? Dla mnie najblizsza jest w L.A.-mimo wszystko daleko. Bardzo prosze o informacje.

Izka01--Mieszkam w NYC ale mysle ze w calych Stanach panuja te same zasady jesli chodzi o przyznawanie obywatelstwa dzieciom.Dziecko urodzone na terenie USA automatycznie staje sie obywatelem USA.W szpitalu po urodzeniu dziecka daja forme,w ktorej sie wpisuje dane dziecka, rodzicow i miejsca zamieszkania,podpisujecie oboje.Jest to forma na certyfikat urodzenia,ktory przyjdzie poczta do 2 tygodni czasu.Druga forma wypelniana jest w celu przyznania dziecku numeru social security,ten numer przychodzi tez poczta do paru tygodni.Te formy zostawiasz w szpitalu i oni to wysylaja,ty juz nie musisz nigdzie zglaszac urodzenia dziecka.Jak dostaniesz certyfikat urodzenia to wraz z ojcem dziecka powinniscie udac sie na poczte(nie we wszystkich punktach pocztowych mozna zlozyc o paszport amerykanski),musicie miec jakies swoje ID,prawo jazdy lub paszport,musicie byc oboje bo oboje podpisac musicie wniosek dla dziecka.Certfikat urodzenia zabieraja ale potem przychodzi on poczta razem z paszportem dziecka,u nas czeka sie do 5 tygodni na paszport.Niewiem jak jest z wpisywaniem do polskiego paszportu gdyz tego nie robilismy(trzeba by bylo sie dowiedziec procedury w konsulacie polskim),nasze dziecko jezdzi do Polski bez problemu na amerykanskim paszporcie.Jesli bedziesz pol roku w Polsce wiec jesli koniecznie chcesz zeby dziecko mialo polski paszport to zrob to w Polsce.Zamow sobie dodatkowa kopie certyfikatu urodzenia dziecka i w Polsce daj ta kopie,bo jak dasz oryginal to juz ci go nie oddadza,a przeciez jest to najwazniejszy dokument dziecka w Stanach.

Madziarka-wielkie dzieki!!! Nie wyglada to na szczescie na trudne i skomplikowane zadanie, jedynym przeciwnikiem jest czas ;-) Mam na to wszystko 3 miesiace ale mysle ze damy rade. Jeszcze raz dzieki, uspokoilam sie troszeczke.

Mysle ze w 3 miesiace zalatwisz wszytsko bez problemu. certyfikat urodzenia i SS# przychodza naprawde szybko.
Mi powiedziano ze na pierwszy paszport czas oczekiwania to do 8 tyg, jest tez za dodatkowa oplata (bodajze $60) opcja expresowa i paszport dostaniesz w 3 dni. Czasem zeby wyrobic paszport musisz zadzwonic na poczte i sie umowic ale glownie jesli chcesz przyjsc w sobote albo popoludniu, z porannymi godzinami nie ma problemu.

A no i dzidzia musi miec 2 zdjecia paszportowe:-) Slyszalam ze z otwartymi oczami ale nie jestem an 100% pewna.

Witajcie dziewczyny
Pisze do Was z nietypowa prosba.
Napiszcie mi prosze co trzeba zalatwic przed wyjazdem z kraju.
Szykuje mi sie wyjazd do Stanow i wiem, ze napewno przez conajmniej rok nie przyjade do Polski.
Co trzeba zalatwic? wynajmuje mieskzanie wiec zamierzam wszelkie formalnosci zlecic moim rodzicom, oczywiscie u notariusza.
Co jeszcze? podpowiedzcie mi prosze

reklama
no wiec.. powitalam sie na glownych powitaniach wiec teraz przybylam tutaj ;)

witam mamusie z US ;) Mam na imie Dominika i rowniez mieszkam za oceanem z mezem i 10 miesieczna coreczka ;)

mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona :)

a teraz lece szukac tematkow o lotach z malymi dziecmi, gdyz przed nami pierwsza dlugasna podroz do polski w lipcu .. aj az sie boje :)

czy wiele z was latalo z niemowlakami na takich dlugich trasach?

Do góry