Gieo-oska zyje tutaj tak jak wszedzie... jak to zwykle bywa z czasem zaczyna sie kraczec tak jak wszyscy i narzekac tez tutaj im bardziej wszystko poznajesz ;-) a tak powaznie to zyje sie napewno inaczej niz w polsce ale ja i tak wole wracac bo mnie emczy zycie tutaj... ten jezyk.... i tak naprawde mimo z emieszkamy w cudownym miejscu (w porownaniu do reszty holandi) to i tak zawsze bedziemy tymi obcymi ;-)
reklama
Stokrotka moja Maja chodzi do panstwowego przedszkola chyba w marcu czy kwietniu(juz nie pamietam) jest internetowa rekrukacja.Wypelnia sie wniosek ktory sie drukuje jakies tam papiery dodatkowe trzeba dostarczyc i sklada sie w przedszkolu pierwszego wyboru jak sie nie dostaniesz do tego to idzie sie skladac do przedszkola drugiego wyboru itp dokladnie nie paietam bo my sie dostalismy tam gdzie chcielismy.
Gosia i Bartek to np jak u nas jest tak ze jest napisane od 7do 8.30 zabawa dowolna, o 8.30 sniadanie i dopiero o 9 sie zaczynaja zajecia to mam rozumiec ze te darmowe godziny beda liczone od 9??u Majki lista obecnosci jest dopiero sprawdzana przy sniadaniu.
Gosia i Bartek to np jak u nas jest tak ze jest napisane od 7do 8.30 zabawa dowolna, o 8.30 sniadanie i dopiero o 9 sie zaczynaja zajecia to mam rozumiec ze te darmowe godziny beda liczone od 9??u Majki lista obecnosci jest dopiero sprawdzana przy sniadaniu.
Nie podpisywałam jeszcze umowy, Nam na razie bez różnicy, mąż piekarz i pracuje na noce to i 5 h wystarczy żeby sie mógł wyspać o ile ja będę odprowadzać, ale pytanie padnie na 1000% Bo to Gmina sobie sama zadecydowała, a powinna być jakaś ankieta...
Gosia i Bartek no o to będzie właśnie szum dla czego ktoś narzuca godzinę 7...mało kiedy dzieci sa na 7 w przedszkolu...:-)
Gosia i Bartek no o to będzie właśnie szum dla czego ktoś narzuca godzinę 7...mało kiedy dzieci sa na 7 w przedszkolu...:-)
Matko dlaczego w tym kraju wszystko musi byc tak utrudniane?????bylo ok z oplatami za przedszkole to teraz postanowili cos nowego wymyslic...
Zuza chyba kazda godz to 2,90...wiec sporo..ja placilam do tej pory podst 327 w tym bylo wyzywienie plus do tego zajecia dodatkowe ang,tance,teoart po 25zl..jak mloda nie chodzila bo byla chora to od podstawy odejmowali te dni nieobecnosci ale za zajecia dodatkowe nie oddawali.
teraz moje pyt jest takie te godziny ponad te darmowe ustala sie raz w tyg czy raz w mcu??i co jak nagle dziecko zachoruje??
Felidea ankieta bylaby dobrym rozwiazaniem.
Zuza chyba kazda godz to 2,90...wiec sporo..ja placilam do tej pory podst 327 w tym bylo wyzywienie plus do tego zajecia dodatkowe ang,tance,teoart po 25zl..jak mloda nie chodzila bo byla chora to od podstawy odejmowali te dni nieobecnosci ale za zajecia dodatkowe nie oddawali.
teraz moje pyt jest takie te godziny ponad te darmowe ustala sie raz w tyg czy raz w mcu??i co jak nagle dziecko zachoruje??
Felidea ankieta bylaby dobrym rozwiazaniem.
Ostatnia edycja:
Jak ktoś trafi na stronę z jakąś petycja to proszę o link...podpiszę. ja jestem nie mota w tym zakresie. nie umiem pisać podań. ja słyszałam ,że godzina kosztuje 2,49...
GosiaiBartek tym bardziej podstawa powinna być realizowana jak są obecne wszystkie dzieci, a nie jak jest 5 osób z 23 osobowej grupy ( to tak na przykład).
GosiaiBartek tym bardziej podstawa powinna być realizowana jak są obecne wszystkie dzieci, a nie jak jest 5 osób z 23 osobowej grupy ( to tak na przykład).
TVN24: Wywalczyła w sądzie darmowe przedszkola
było nie prawnie to teraz będzie tyle samo albo i więcej i zgodnie z prawem...:-/
było nie prawnie to teraz będzie tyle samo albo i więcej i zgodnie z prawem...:-/
TVN24: Wywalczyła w sądzie darmowe przedszkola
pelna rewelacja. nie ma to jak panstwo prorodzinne...
stokrotka:)
Mama Madzi!
miałabym prosbe do was dziewczyny...skoro rozmawiamy juz o państwowych przedszkolach to czy mogłybyscie mi podac liste takich przedszkoli, byłabym bardzo wdzieczna.
reklama
Gosia i Bartek
Fanka BB :)
U mnie w miejscowości jest tak:
RAMOWY PLAN DNIA 6.00 – 8.00 – REALIZACJA ZADAŃ OPIEKUŃCZYCH
RAMOWY PLAN DNIA 6.00 – 8.00 – REALIZACJA ZADAŃ OPIEKUŃCZYCH
6.00 - 8.00 Zabawy dowolne z wykorzystaniem zabawek i kącików zainteresowań, działalność konstrukcyjna, rozmowy indywidualne;
8.00 – 13.00 – REALIZACJA PODSTAWY PROGRAMOWEJ
8.00 – 8.25 Indywidualne wspomaganie i korygowanie rozwoju wg potrzeb edukacyjnych dzieci (praca z dzieckiem zdolnym i „z trudnościami” - pozostałe dzieci zabawy dowolne);
8.25 - 8.35 Zestaw porannych zabaw ruchowych organizowanych przez nauczyciela;
8.35 - 9.00 Czynności higieniczno-porządkowe,I śniadanie;
9.00 - 9.20 Zajęcia dydaktycznerealizowane wg. planu pracy nauczyciela;
9.20 - 9.30Zabawy ruchowe organizowane przez nauczyciela;
9.30 - 10.00 Zabawy dowolne wg zainteresowań: manipulacyjne, konstrukcyjne, tematyczne, dydaktyczne, inne;
10.00 - 10.15 Indywidualne wspomaganie i korygowanie rozwoju wg potrzeb edukacyjnych dzieci (praca z dzieckiem zdolnym i „z trudnościami” - pozostałe dzieci zabawy dowolne);
10.15 - 10.30Zajęcia dydaktyczne realizowane wg. planu pracy nauczyciela;
10.30 - 11.00 Zabawy dowolne wg zainteresowań: manipulacyjne, konstrukcyjne, tematyczne, dydaktyczne, inne;
11.00 - 11.30 Czynności higieniczno-porządkowe, II śniadanie;
11.30 – 12.00 Bajkoterapia, ćw. relaksacyjne;Odpoczynek na leżakach - grupy młodsze
12.00 - 13.00 Zabawy w ogrodzie przedszkolnym, spacery, obserwacje przyrodnicze lub/i zabawy ruchowe na sali gimnastycznej, praca w kąciku przyrody;
13.00 – 17.00 – REALIZACJA ZADAŃ OPIEKUŃCZYCH
13.00 - 14.00 Rozwijanie zainteresowań dzieci, zajęcia dodatkowe;
14.00 – 14.30 Czynności higieniczno-porządkowe, Obiad;
14.30 - 17.00 Utrwalanie poznanych wierszy i piosenek i innych umiejętności dzieci, obserwacje przyrodnicze, zabawy badawcze, dramowe, konstrukcyjne, ruchowe zainicjowane przez n-la; rozwijanie koordynacji wzrokowo-ruchowej, słuchowej (układanie puzzli, malowanie, kolorowanie, lepienie, cięcie, różnicowanie dźwięków, słuchanie bajek i opowiadań); swobodna aktywność zabawowa dzieci.
I tak jak wynika z planu wszystkie inne godziny są płatne.
Felidae co do realizacji podstawy programowej i obecności dzieci to jest tak, że nie wprowadza się nowego materiału/zakresu wiadomości/tematów jeżeli frekwencja jest mniejsza niż 50%, ale wszelkie działania wynikają z realizacji podstawy programowej, gdzie masz podział 1/5 czasu to, 1,5 tamto i to w zależności od wieku są inne proporcje czasowe.
14.30 - 17.00 Utrwalanie poznanych wierszy i piosenek i innych umiejętności dzieci, obserwacje przyrodnicze, zabawy badawcze, dramowe, konstrukcyjne, ruchowe zainicjowane przez n-la; rozwijanie koordynacji wzrokowo-ruchowej, słuchowej (układanie puzzli, malowanie, kolorowanie, lepienie, cięcie, różnicowanie dźwięków, słuchanie bajek i opowiadań); swobodna aktywność zabawowa dzieci.
I tak jak wynika z planu wszystkie inne godziny są płatne.
Felidae co do realizacji podstawy programowej i obecności dzieci to jest tak, że nie wprowadza się nowego materiału/zakresu wiadomości/tematów jeżeli frekwencja jest mniejsza niż 50%, ale wszelkie działania wynikają z realizacji podstawy programowej, gdzie masz podział 1/5 czasu to, 1,5 tamto i to w zależności od wieku są inne proporcje czasowe.
Ostatnia edycja: