reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie z WROCŁAWIA i okolic.

tak wchodzą nowe opłaty: od 7-12 za darmo po godzinie 12 każda godzina płatna 2,49. Jak rozmawiałam z jedną ekspedientką to w ich przedszkolu było już zebranie i dyrektor powiedziała im, że nie może być tak, że dziecko tylko na te 5 h przyjdzie ( jak dla mnie nieprawne) u nas jeszcze nie było zebrania, ale nie mialam takich sygnałów by byl jakiś próg minimalny pobytu. Wiem, że trzeba będzie się zadeklarować co do godziny odbioru. i widełki to będzie 30 minut...a jak będzie w praktyce to się okaże. U nas z tego względu chyba ich juz nie kładą, ale głównym powodem jest to, że są 2 grupy 3 latków liczące ponad 20 osób każda :-) i 4-latki nie maja miejsca :-)

reklama
Felidae mi tez sie wydaje ze cos tu jest nie tak z tym ze dziecko musi byc tez w godzinech platnych!!! a wrecz powiem ze to chore! hmmm.... 30min. a jak ktos dluzej sie spozni to co? wypuszcza dziecko same do domu? ;-)

Zuza a dlugo siedzicie w Holandii??w jakich rejonach budujecie domek??mi sie tez marzy wlasna chatka wolnostojaca...co do lezakowania to u nas 3 latki mialy jak to sie okreslalo fachowo"3 godzinny relaks" jak chca mogly spac jak nie chcialy to mialy lezec czytano im bajki albo puszczano im bajki.

Fealidae matko jakie to chore z tymi godzinami u nas np jest tak ze o godz 7 przedszkole swieci pustkami i najwiecej dzieci przychodzi o 8-8.30 wiec jak mam to rozumiec ze jak Maja przychodzi o 8,30 to te poltory godziny bezplatnego jej przepada???chore chore chore. I ta oplata 10zl za godzine spoznienia co za zlodziejstwo. Slyszalam ze np w Szczecinie rada miasta nie zgodzila sie na te nowe przepisy i tam ma nie byc od wrzesnia tych dodatkowych godz platnych czy jakos tak

No u nas sie zgodzili, w ogóle wrocław to miasto eksperymentów edukacyjnych :|
tez o tym myślałam, że powinny pojawić sie jakieś protesty? Ja rozumiem, że im mniej dzieci będzie chodziło w płatne godziny tym mniej zarobi placówka...ale jeżeli nasz kochany rząd coś wymyśla to człowiek zawsze jest stratny :-( Michał wstaje koło 7 i nie ma siły żeby go zawlec wcześniej niż na 8, a nie chce go zrażać bo sierpień to pierwszy miesiąc kiedy cały przechodził do przedszkola...a i tak jakoś zachwycony nie jet tym przywilejem :-( 10 zł to słyszałam w tv. czy wrocław się na to zgodził to nie wiem.
Podobno stała opłata za miejsce w przedszkolu była nie prawna...
Moim zdaniem kiedy dziecko wchodzi do przedszkola pani powinna je odhaczać na na liście obecności razem z godziną przyjścia. wiem, że to kłopotliwe bo każde dziecko trzeba by liczyć zupełnie indywidualnie, ale dlaczego zawsze ma tracić szary obywatel ???? Ciekawa jestem co u Was powiedzą....a protestów brak bo ludzie się cieszą, że dziecko w ogóle sie dostało... :-)

Po za tym tematem
zakochałam sie w piosenkach Enej....:-) "Heloł tu twoje radio" juz sie trochę osłuchało ale inne też mają fajne i takie skoczne hihi :-) akurat do brykania, żeby sie odchudzić

Ostatnia edycja:
hej laski :)
Tez sie wypowiem na temat przedskoli. Unas w Mińsku w jednym z przedszkoli do ktorego chcialam zapisac Magduske było tak ze 600 zł + stawka żywieniowa i od 7 rano do 18, natomiast jak rodzic sie spozni to tez byla jakas oplata. Pani włascicielka tego przedszkola mowila ze oplata zostala wniesiona z tego powodu ze miala kilka takich sytuacji ze rodzice poprostu nie odbierali po pracy swoich dzieci tylko szli do baru lub na zakupy. W drugim do ktorego Madzia chodzila bylo tak ze od 6:30 do 18:30 za 900zł z wyzywieniem. za nieobecne dni nie zwracali ale o spoznieniach nie bylo mowy. :) Byc moze dlatego ze to nowe przedszkole bo otwarte od listopada 2010 a tamte juz kilka lat funkcjonowalo.

Gie-oska mieszkamy tu juz zbyt dlugo ;-)a tak powaznie to 4 lata... kurcze jak ten czas leci.... ale nigdy nie planowalismy tutaj zostawac a domek budujemy wlasnie przy Olesnicy dlatego szukam mieszkania zeby miec dobra komunikacje w tym kierunku :-)
Dziewczyny ja jeszcze co prawda nie jestem na etapie przedszkola itp. ale tak sobie mysle ze to chyba jest dobre rozwiazanie zeby Rodzice dodatkowo placili jak sie spoznia odebrac dziecko.... wydaje mi sie ze co niektorzy mogliby inaczej to naduzywaz a przeciez osoby pracujace w przedszkolu tam tylko pracuja i tez maja swoje zycie... Natomiast te godziny bezpłatne o których pisze Felidaeto faktycznie cos tu jest nie tak.... w sumie to przeciesz mogliby indywidualnie rozliczac dzieci z godzin i jak dziecko przychodzi do przedszola o tej 8 czy 9 to od tej godziny liczyc te 5 godzin ... bo przeciez jak dziecko zostaje dluzej to tez musza indywidualnie rozliczac.... :confused:

Stokrotka kurcze drogie te przedszkola... ja tam licze na pomoc Tesciowej ;-)

hejka cos pogoda dzis niechce sie okreslic...rano slonko, potem troche pada i grzmi i znowu slonko..

Felidea, Zuza dokladnie powinni indywidualnie ustalac te bezplatne godziny od momentu jak dziecko przyjdzie do przedszkola wtedy to jest sprawiedliwe a nie dzecko przychodzi na 9 i juz ma 2 godz w plecy.Sadze ze rodzice beda protestowac przeciw tym ustalonym godzinom 7-12 bo u nas naprawde do 8 prawie dzieciakow nie ma i jest jedna grupa laczona dopiero po 8 cos sie zaczyna dziac bo dzieci sie schodza i wychowawczynie.

Zuza a jak sie zyje w Holandii chyba dobrze co??

Stokrotko drogie to przedszkole ale to panstwowe??

Felidea podpisywalas juz umowe z przedszkolem na nowy rok przedszkolny?czy dopiero we wrzesniu??

To sa przedszkola prywatne. Do państwowego w Mińsku ciezka sprawa jest sie dostac. Ajak jest z przedszkolami państwowymi we Wrocku. Oddajecie moze do takich przedszkoli swoje dzieci i jak to wyglada cenowo?

reklama
Hejka. Witam nowych :D
Co do przedszkoli to wszystko zależy od harmonogramu dnia, który zazwyczaj jest dostępny na stronie przedszkola lub w przedszkolu. Te 5h jak już pisałam to jest podstawa programowa, którą trzeba realizować i to sie odbywa od - do. jest to dostosowane do całej grupy. indywidualnie moga rozliczac tylko poza czasem przeznaczonym na to. Fakt 7 rano to pomyłka ponieważ jest to zazwyczaj czas na schodzenie się dzieci i ok. 8-8.30 przychodzą inne panie. U nas w gminie panie chodziły z takimi listami i zapisywały co do minuty wyjscie dziecka, a już rok później rodzice wykupowali karty i dzieci się odbijają na czytniku.

Do góry