reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie z Łodzi

No wlasnie chcemy wiedziec ktory to tydzien ;) A narazie nic nie wiemy :( A tak zyc w niepewnosci to bardzo niedobrze :(

reklama
Magdek,
no ja pierwszys raz będę rodzić i mam nadzieję że uda mi sie to zrobić w Łodzi w Rydygierze, bo ostatnie tygodnie przed porodem spędzę w Warszawie w pracy. Ale póki co nastawiam się psychicznie na Rydygiera. Przede wszystkim jest 10 min. piechotą ode mnie. I mój lekarz tam dyzuruje. Co do informacji - w przyszłym tygodniu chcę się wybrać na ten odchód organizowany przez mojego lekarza (moge iść 8 lutego a potem dopiero 22 lutego, nie wiem czy zdąże tego 8.) Więc będę wiedziała jak tam wygląda. Na razie czytalam tylko info z RODZIĆ PO LUDZKU i spodziewam sie miłych doznań. Poza tym w marcu rodzi tam moja koleżanka (tez pacjentka tego samego lekarza). Ona juz zamówiła położną z tego szpitala. Wydaje mi się że zrobię to samo. Co do męża przy porodzie - jakoś nie wyobrażam sobie by go tam nie było, ale ponieważ mam jeszcze duuużo czasu do porodu to jeszcze nie padły żadne deklaracje.
Niestety nie mam gg. W razie czego pisz na pw.
Pozdrawiam
a
p.s. a ty kiedy rodzisz???

Tata 21
zapytaj swoją dziewczyne kiedy miała ostatni okres - w ten sposób obliczycie w którym jest tygodniu ciąży. Niestety jeżeli śpieszy wam się z USG to raczej musicie szukać prywatnego gabinetu. W państwowych lecznicach zawsze czeka się 2-3 tyg. Chyba że są jakieś wyjątki o których nie wiem. Możliwe tez że lekarz uznał że jest na razie tak mala ciąża że nic nie będzie widać (tzn., zobaczycie tylko pęcherzyk płodowy) i żeby zobaczyć czy bije serduszko trzeba poczekać właśnie te 3 tyg. (ja mialam robione USG w 5 tyg - tylko pęcherzyk, i w 7. - widać bijące serduszko.

Powodzenia
a

hmmmm, to można akurat ustalić na podstawie ostatniej @ bo moze się okazać, że jeszcze za wcześnie na usg, bo może nic nie być widać, pierwsze usg z sensem robione jest okolo 6-7 tygodnia licząc od ostatniej @ i powinno to byc usg przezpochwowe, nie wiem co wam powiedzial lekarz na rejonie, czy potwierdził ciąże czy nie bo nic wiecej nie piszesz wiec trudno doradzić........

Na rejonie lekarka tylko tyle powiedziala,ze trzeba isc na USG i zobaczyc w ktorym tygodniu jest moja dziewczyna w ciazy i dalej przyjsc do niej znowu.

To śmieszne że lekarka nie kieruje się cyklem twojej dziewczyny. Na USG też można ustalic przyblizoną date porodu i określić wiek ciązy ale to nie tak że to jedyny sposób. Najpewniej wyliczyć to na podstawie ostatniego okresu. Sami to możecie zrobić, choc lekarka tez powinna to była sprawdzić.
A

hej hej
to wszystko o czym piszecie to jakis kosmos...
tata21 - jezeli wszystko jest o.k. , tzn. Twoja dziewczyna nie ma krwawien, uporczywych bolow brzucha, etc. to nie ma sensu robienie usg na samiutkim poczatku ciazy. jesli spodziewacie sie zobaczyc malego czlowieka, z glowka, raczkami itd. to musicie i tak poczekac do 14 tygodnia mniej wiecej... na podstawie usg okresla sie tez wiek ciazy, mierzac parametry dzidziusia. ale jest to wiek orientacyjny. zwykle wiek ciezy okresla sie na poczatku znajac date ostatniej miesiaczki. problem rzeczywiscie moze sie pojawic, jesli twoja dziewczyna tej daty nie pamieta...
co do lekarza - sa bardzo rozne przychodnie... przy szpitalach zwykle pojawia sie problem kolejek, zastepstw, etc. ale przeciez jest szereg przychodni panstwowych, gdzie jest ginekolog. naprawde wiele. czesc z nich przyjmuje kobiety bez kolejek, zapisow tydzien wczesniej, etc. nalezy sie tylko troche rozejrzec... warunki nie sa tak swietne, jak u "prywaciarzy", ale nie jest tez tak zle...
pozdrawiam
m

Marianeczka, masz rację, ale oni pewnie juz chcą coś zobaczyć. Ja miałam to samo - nie mogłam uwierzyc w to że jestem w ciązy dopóki nie zobaczyłam kropeczki, więc rozumiem że oni nie chcą długo czekac. Poza tym jeżeli sie dobrze orientuję w ich sytuacji, wydruk z USG ma pomóc w rozmowie z rodzicami Taty21 i jego dziewczyny.
O panstwowych usługach wiem tyle ile powiedziano mi telefonicznie. Zrezygnowałam. Ale pewnie są dobre państwowe lecznice, chcę w to wierzyć!
Pozdrawiam
a

Magdek, ja chodzę teraz do dr. Baradyna, jak na razie byłam u niego tylko raz.
Anik, dałaś mi kiedyś namiary na dr Opińca ale ja nie poszłam do niego właśnie ze względu na te opinie.
Mam nadzieję że dobrze wybrałam i że dr Baradyn jest dobrym lekarzem (takie wrażenie odniosłam po wczorajszej wizycie).

Pytałyście również o położną, ja zdecydowałam się na tą salę za 500 zł (położna wliczona),chociaż wiem że jeśli będę tam chodziła do szkoły rodzenia to ta sala będzie tańsza, a do szkoły pójdę na 100%.

Tata21, ja pierwsze USG miałam robione w 9tc. Wiek dziecka (płodu) oblicza się według ostatniej miesiączki, tak też wylicza się przybliżoną datę porodu, 40 tygodni, a jeśli Twoja kobieta miała cykle dłuższe niż 28 dni to do daty porodu dodajesz tyle dni o ile cykle były dłuższe. Trochę zagmatwałam, ale mam nadzieję że wiecie o o chodzi :D

ps: kupiłam sobie dziś gazetę "pani domu" jest tam artykuł "wyprawka dla dziecka" zabieram się do czytania.

pozdrawiam mamusie, brzusie i tatusia :D

Anik, do Opińca chodzisz państwowo czy prywatnie, jeśli prywatnie to ile płacisz??

A co do tego skierowania za trzy tygodnie, to jak ja byłam w CZMP na początku grudnia to dostałam skierowanie na usg w tym właśnie szpitalu, jak poszłam się zapisać na badanie, to pani powiedziała mi żebym zadzwoniła w połowie stycznia to się umówimy :D Ach ta państwuweczka :D

reklama
o Barandynie nie słyszałam złych opinii, a w ogóle lekarze z tego szpitala podobno sa ok, mam nadzieję, bo przeciez niekoniecznie mogę trafić na tego "mojego", może nie mieć akurat dyżuru, co do tej sali za 500 to też o tym myślałam, tylko zastanawiałam się co jeżeli jest akurat zajęta ? wtedy rodzisz na ogólnej i nie masz swojej położnej, a ja wolalabym mieć kogoś kto się mną zajmie, zwłaszcza, że pierwszy raz będę rodzic i nie chodzę do szkoły rodzenia bo mi nie wolno... wiec pojęcie mam tylko takie jak wyczytałam w książkach, a nie wiem czy mozna rodzić z męzem na ogólnej ? może ktoras wie coś na ten temat?
Co do przychodni państwowych to ja niestety nie miałam takiego szcześcia żeby zapisali mnie na przykład na za 2 tygodnie, wszędzie były terminy 2 miesiące i nie zmieniał nic fakt że jestem w ciazy, ale tak to juz jest...

Do góry