reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie,staraczki od 2009 roku

Ola - no rzeczywiście, może być konflikt serologiczny ale ten tekst jest w miarę pozytywny. Pogadaj najlepiej ze swoim ginem

"OBJAWY I PRZEBIEG
Do konfliktu serologicznego może dojść w przypadku istnienia niezgodności serologicznej pomiędzy rodzicami dziecka. Gdy przyszła mama ma grupę krwi Rh ujemną a ojciec dziecka Rh dodatnią to mówi się wówczas o istnieniu tzw. niezgodności serologicznej. Do konfliktu serologicznego dochodzi wówczas, gdy dziecko odziedziczy Rh ojca i jego krwinki w czasie ciąży przenikną do krwioobiegu matki. Dochodzi do tej sytuacji najczęściej podczas porodu lub poronienia. Wówczas organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko krwinkom płodu. Do konfliktu bardzo rzadko dochodzi podczas pierwszej ciąży, gdyż organizm matki nie posiada jeszcze tych przeciwciał. W pierwszej ciąży konflikt może pojawić się w sporadycznych przypadkach. Najczęściej przyczyną jest przebyte niezauważone przez kobietę poronienie zarodka o dodatnim czynniku Rh, zabiegi wykonane podczas ciąży tj, amniopunkcja, kordocenteza czy inne, incydenty krwawień podczas ciąży. Wytworzone przeciwciała stają się groźne najczęściej w kolejnej ciąży i mogą doprowadzić do choroby hemolitycznej u noworodka pod warunkiem, iż dziecko ponownie odziedziczyło dodatni czynnik Rh. Konflikt może doprowadzić do silnej niedokrwistości u płodu a w konsekwencji nawet do jego obumarcia. Konflikt serologiczny może dotyczyć nie tylko czynnika Rh, ale również grup głównych czy rzadkich grup krwi. Może pojawić się, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy A lub B. "

Ola, ale skoro o tym wiesz to możesz działać i wtedy wszystko powinno być ok. U nas w Polsce profilaktycznie podaje się immunoglobuline anty D i masz praktycznie 99% że wszystko będzie ok.

Ostatnia edycja:
reklama
Ola - no rzeczywiście, może być konflikt serologiczny ale ten tekst jest w miarę pozytywny. Pogadaj najlepiej ze swoim ginem

"OBJAWY I PRZEBIEG
Do konfliktu serologicznego może dojść w przypadku istnienia niezgodności serologicznej pomiędzy rodzicami dziecka. Gdy przyszła mama ma grupę krwi Rh ujemną a ojciec dziecka Rh dodatnią to mówi się wówczas o istnieniu tzw. niezgodności serologicznej. Do konfliktu serologicznego dochodzi wówczas, gdy dziecko odziedziczy Rh ojca i jego krwinki w czasie ciąży przenikną do krwioobiegu matki. Dochodzi do tej sytuacji najczęściej podczas porodu lub poronienia. Wówczas organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko krwinkom płodu. Do konfliktu bardzo rzadko dochodzi podczas pierwszej ciąży, gdyż organizm matki nie posiada jeszcze tych przeciwciał. W pierwszej ciąży konflikt może pojawić się w sporadycznych przypadkach. Najczęściej przyczyną jest przebyte niezauważone przez kobietę poronienie zarodka o dodatnim czynniku Rh, zabiegi wykonane podczas ciąży tj, amniopunkcja, kordocenteza czy inne, incydenty krwawień podczas ciąży. Wytworzone przeciwciała stają się groźne najczęściej w kolejnej ciąży i mogą doprowadzić do choroby hemolitycznej u noworodka pod warunkiem, iż dziecko ponownie odziedziczyło dodatni czynnik Rh. Konflikt może doprowadzić do silnej niedokrwistości u płodu a w konsekwencji nawet do jego obumarcia. Konflikt serologiczny może dotyczyć nie tylko czynnika Rh, ale również grup głównych czy rzadkich grup krwi. Może pojawić się, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy A lub B. "

Dzięki za odpis- aaa zapomniałam zapytac czy się może orientujesz czy ma to wpływ na zapłodnienie- mam na myśli problemy- tak na mój rozumek to chyba nie ale ktoś może jest bardziej zorientowany- jeszcze raz dzięki[/I]

Ola, no jak na mój rozumek to też nie. :-) Ja mam to szczęście że mój M ma taką samą grupę jak ja i oboje mamy + więc luuuuuuzik.

u mnie to ciezko z tym ginem- nie mieszkam w Polsce- wszelkie dolegliwosci i pytania to do ogólnego- a ciązą to położna sie bardziej zajmuje,te giny tutaj to trochę jak to sie mówi cyganione, na przyszły tydzień wyniki badań moczu, ciekawa jestem co tam znajdą :), Dobrej nocki

Dziewczynki, jedno pytanko: czy w czasie @ używacie podpasek czy tamponów?? Może to głupie pytanie ale czy ma to jakieś znaczenie czego używamy???
Ja uzywam tylko podpasek tampony tylko na okazje-basen,impreza
Kiedys mialam nieprzyjemnosci wlasnie zafundowane przez tampony ciagle mi cos lecialo tydzien tdzien przerwy i tak jakis okres teraz niechce ryzykowac.Ale nieslyszalam,zeby to milao jakis wplyw na zajscie w ciaze.

Dzięki za odpis- aaa zapomniałam zapytac czy się może orientujesz czy ma to wpływ na zapłodnienie- mam na myśli problemy- tak na mój rozumek to chyba nie ale ktoś może jest bardziej zorientowany- jeszcze raz dzięki[/i]

Tu maggie ci super odpowiedziala,i z tego co ja wiem to niema zadnego wplywu na zaplodnienie tylko jak sie juz jest w ciazy,wtedy trzeba jakos reagowac,ale lekarze wiedza jak;-)

Owocnej nocki kochane:-)

Acha zapomnialam napisac co do tabletek i zajscia w ciaze to mi sie udalo w drugim miesiacu po odstawieniu:-)

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny! Parę dni mnie nie było a tu już tyle wiadomości nowych.
Mój M też ostatnio nabrała ochoty więc może coś z tego będzie... Ale sama nie wiem chyba jestem już po owulacji. Ostatni okres miałam 8 stycznia, a cykle mam co 29-30 dni. To kiedy była owulacja?? Pozdrawiam

owulacja zazwyczaj jest na dwa tygodnie przed okresem lub 15 dc... oczywiście to teoria a z praktyką bywa różnie :D

WITAM !! WSZYSTKIE STARACZKI.Jestem na tym forum nowa trafiłam tutaj przez przypadek jak coś czytałam na temat ciąży.Starania mam już za sobą a teraz czekam na wyniki :) mam nadzieję ,że będą owocne.Pozdrawiam.

Hej

witam nowe starające się kobietki;-)
U nas ok, wczoraj cały dzień w Gdańsku..ale było super!
Staranka cały czas trwają, teraz jest decydujący tydzień. Zakupiłam sobie w H&M seksowną bieliznę więc wiecie...:cool2::-p

Pozdrawiam i życzę owocnych starań oraz pozytywnego testowania:tak:

reklama
Cześć dziewczyny! Parę dni mnie nie było a tu już tyle wiadomości nowych.
Mój M też ostatnio nabrała ochoty więc może coś z tego będzie... Ale sama nie wiem chyba jestem już po owulacji. Ostatni okres miałam 8 stycznia, a cykle mam co 29-30 dni. To kiedy była owulacja?? Pozdrawiam

hmm to owulacja mogla byc 2 -3 dni temu

ja mialam okres 10.01. cykle ok 29 dni, i wczoraj mialam owulke, w sobote i niedziele test owulacyjny pozytywny, a dzis rano skok tempki na 37,3

Do góry