reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie pomocy!!! Waga 11-miesięcznego dziecka

Mój syn na roczek ważył 13kg lekarz na wizycie kazał zamiast piersi dawać wodę.Był dużo większym grubaskiem niż twoja córeczka a urodził się 3 tyg wcześniej z wagą 3200.Olałam to co lekarz mówi bo ważne co matka czuje .Syn teraz ma 9 lat i chudy jak diabli typowa żyła .Moim zdaniem dopóki nie pasie siê dziecka słodyczami to nie ma co panikować weszła chora moda na chudziny .

reklama
Moze dodajac zdjecie bedzie latwiej poprosic Was o opinie.
Śliczny niemowlak...moi chłopcy mieli wiecej fałdek....o wiele więcej [emoji16][emoji2]
A to moje "grube" dzieci tydzień temu [emoji13]
IMG_20200720_183628.jpeg

Moje dzieci są już stare...17 i 15 lat...
Aż spojrzałam w ich książeczki zdrowia. Starszy ważył 11,05 kg w wieku 12 miesięcy a młodszy 12,20 kg.
Karmione praktycznie od początku mm. Byli pulchni dopóki nie zaczęli chodzić (pierwszy w wieku 12 miesięcy, drugi w wieku 9 miesięcy - mały ludzik michelin tuptajacy na dwóch grubych nóżkach).

Żadnego odchudzania nie było!
Zwykłe mleko z chlebem? To sprzed 50 lat praktyki bo niczego innego nie było. Zwykle mleko nie ma odpowiedniej ilości tluszczu o reszcie składników nie wspominając.

Ja bym olała i ewentualnie owoce pilnowała, żeby były takie o malej ilosci cukru.

Jak zacznie tuptac to zeszczupleje.

Kurczę najlepiej skonsultuj z innym lekarzem.
Niestety nie mam mozliwosci konsultacji z innym lekarzem- nie mieszkam w PL. Jutro bede rozmawiala z PL pediatra i zobaczymy co ona powie,dzis kazala wyslac sobie zdjecie malej,jadlospis i jutro bedzie konsultacja telefoniczna. Druga rzecza ktora zrobilam, to udalam sie po porade do dietetyka dzieciecego, ale ona tez powiedziala,ze w malej menu nie ma czego zmniejszac lub zmieniac,bo wszystko jest tak jak powinno byc. Tylko to juz drugi raz jak sie nas trzepia, wczesniej bylo,ze na 4 mc wazyla 8315 i tez problemy,kazala juz diete rozszerzac i dopajac woda- oczywiscie olalam sprawe, bo diete zaczelam rozszerzac po 6mc moja mala nie byla gotowa wczesniej no i byla malusia wiec sie balam. Powiedzialam jej,ze ja jestem mama i ja jestem z nia 24h wiec wiem najlepiej czego mala potrzebuje to uslyszalam,ze ona jest lekarzem,a moim obowiazkiem jest sie stosowac do jej zalecen dla dobra dziecka 🤦‍♀️

Mój syn na roczek ważył 13kg lekarz na wizycie kazał zamiast piersi dawać wodę.Był dużo większym grubaskiem niż twoja córeczka a urodził się 3 tyg wcześniej z wagą 3200.Olałam to co lekarz mówi bo ważne co matka czuje .Syn teraz ma 9 lat i chudy jak diabli typowa żyła .Moim zdaniem dopóki nie pasie siê dziecka słodyczami to nie ma co panikować weszła chora moda na chudziny .
Kurcze ja pamietam,ze moja starsza tez byla pyza- wagi faktycznie takiej nie miala,ale dzis ma 3 lata i jest maly szczypo ior i dla lekarki zas wazy za malo bo tylko 15.5kg 🤦‍♀️trafila nam sie poprostu dziwna lekarka 🤷‍♀️ mam nadzieje,ze mala zacznie chodzic i do pazdziernika troche sie unormuje,zeby nie miala powodow do trzepiania sie ehhh

No wedlug mnie nie wyglada na gruba [emoji85] Mnie to przerazilo,bo jak mam wytlumaczyc takiemu malenstwu,ze nie dostanie jesc [emoji17]
Moja 3 latka wazy zas 15.500 i wedlug niej to za malo, nie dogodzi tej babie i chyba oszaleje[emoji85][emoji85][emoji85]
Ja bym się nie przejmowała. Chleb z mlekiem to nie jest wartościowe pożywienie dla dziecka. Jak zacznie chodzić, to waga może jej się zatrzymać nawet na rok. A co do starszej to już wchodzą w grę indywidualne procesy metaboliczne i skłonności. Moja czterolatka waży 14.5 kg. Wagowo jest między 25 a 50 centylem (wzrost równo 50), je ile chce, bardzo dużo się rusza. Taka jej natura. Spójrz jak bardzo dorośli różnią się między sobą budową i wzrostem.

Ja bym się nie przejmowała. Chleb z mlekiem to nie jest wartościowe pożywienie dla dziecka. Jak zacznie chodzić, to waga może jej się zatrzymać nawet na rok. A co do starszej to już wchodzą w grę indywidualne procesy metaboliczne i skłonności. Moja czterolatka waży 14.5 kg. Wagowo jest między 25 a 50 centylem (wzrost równo 50), je ile chce, bardzo dużo się rusza. Taka jej natura. Spójrz jak bardzo dorośli różnią się między sobą budową i wzrostem.
Ja staram sie nie przejmowac, tylko ona obwinila mnie i zrobila ze mnie zla mame,ze krzywdze wlasne dziecko :( mam nadzieje,ze zacznie dreptac i wszystko wroci do normy dla spokoju.
Moja starsza rowniez je tyle ile potrzebuje i sama sobie wybiera na co ma ochote, nie mam na to wplywu wiec jej gadanie nic nie daje bo sila zmuszac nie zamierzam.

Waga wagą tylko jest jeszcze sytuacja z miejscem twojego zamieszkania nie znam się na tym ale w niektórych państwach różnie podchodzą do polskich dzieci i jak lekarz będzie upierdliwy to może narobić wam problemów

reklama
Waga wagą tylko jest jeszcze sytuacja z miejscem twojego zamieszkania nie znam się na tym ale w niektórych państwach różnie podchodzą do polskich dzieci i jak lekarz będzie upierdliwy to może narobić wam problemów
Mam nadzieje,ze odpuszcza nam ta wage,reszta jest w porzadku- obie rozwijaja sie bardzo dobrze,nie maja do czego sie dotrzepic. A jak widze cos co mnie nie pokoi to odrazu reaguje, nawet jak okazuje sie,ze bez potrzeby

Do góry