reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

Anulla a jakie dajesz mleko mm? U nas wczoraj była tylko 1 kupka i aż dziwne to dla mnie. Dziś za to były już dwie.
koleżanka mówiła że często po 6 tyg nagle dzieci robią mniej kupek

Liskka zazdroszczę 8 h snu. Mój M nigdy w nocy nie pomagał i nie pomaga. Tłumaczy się kp, ale wiem że niektórych koleżanek mężowie podawali kobitom dzieci do karmienia. Więc kobita na śpiocha karmi a dziecko na śpiocha je :)

U nas dziś skończone 4 miesiące :-) hurrra hurrrrra ;-)

reklama
Smerfeta gratuluje 4 miesiecy, jak ten czas leci :) Moj M wstaje tylko wtedy jak Junior za dlugo placze, pewnie sprawdza czy mu matka krzywdy nie robi ;) spimy w osobnych pokojach wiec on sie wysypia a ja tak roznie. Dzisiaj np Junior od godz 2 w nocy budzil sie co 15-20 minut, krecil sie ale nie plakal, podawalam smoczek i zasypial i tak kilkakrotnie az do 6:10, nie wiem dlaczego, chyba wyspal sie wieczorem ;)

Smerfeta, to było jednorazowe i potem odsypial cały dzien nockę i mówił ze go głowa boli ;) Tez mi nie pomaga, co wiecej nie wspiera mnie w kp.

Kasik, moj lisek tez zle spał w nocy ... Zamiast o 21 uśpił sie o 23, i cała noc sie wiercił.
Zmieniłam mleko na Enfamil , Kasik a nie jest one czasem mniej sycące ?

Dziewczyny jak mamy takie problemy ze spaniem to zabieram Ale do łóżka. O dziwo nagle ładnie zasypia, nie chce już smoczka, nie wierci się ;-) Dziś np karmienie na śpiocha było o 4, potem o 7 Ala obudziła się zakupana po plecy, więc przebieranie, karmienie, bekanie i nastała godz 8 a ja nadal nieprzytomna. Wstawilam pranie, Zabrałam Ale do łóżka, trochę się pobawila grzechotkami i zasnela. Spalysmy jeszcze prawie 1,5 h ;-)

Mój M w tygodniu śpi w drugim pokoju a w weekendy ze mną.
Mi już cała rodzina mówi bym skończyła z kp bo mała często marudzi przy karmieniu bo łyka powietrze ale wtedy po prostu trzeba ją pionizowac i beknie sobie. Najgorzej że nie chce wrócić do jedzenia, ale wtedy czasem doje mm

Liskka a co to znaczy że M nie wspiera przy kp? Wciska małemu butle?

Ostatnia edycja:
Liskka tak Emfamil jest mniej sycace od np bebilonu comfort, nawet dawkowanie jest inne. Junior bebilonu comfort zjadal max 120 ml a emfamilu spokojnie150-170 zjada. Na opakowaniu jest napisane, ze teraz powinien juz jesc 200 ale tyle chyba by sie nie zmiescilo w brzuchu ;)

Smerfeta, on od samego poczatku latał i mnie męczył czy małemu nie zrobic butli. Lisek po porodzie stracił 330 gr i w pierwszy tydzien przybrał jedynie 40 czyli mało. Na codzień słyszałam tylko ze nie mam mleka, żebym laktatorem ściągnęła i zobaczyła ile zjada , jak juz dostawilam laktator to przy dwóch pociagnieciach on mówił ze nic nie leci, generalnie mnie dołował , wiedział jak zależy mi na kp a wogole nie wspierał, jedynie co to mogłam sobie juz z bezsilności popłakać. Potem mówił ile mały ma jeść bo na puszce jest napisane to i owo ... Tłumaczyłam mu Ze to sa wytyczne mniej wiecej jak sie karmi sama butla a nie piersią i mm. Wie ze walczę o każda krople a tej ostatniej nocy kiedy mu podawał zmarnował prawie 40ml, bo podgrzał całość a mały nie dojadł . Nawet nie wiesz jak mnie to wkurzyło , niestety na pokarm wpływa tez stres i zmęczenie. Nie chciałam juz tego komentować ale ja po nocnych kamieniach nie mam jak odespać nocki tak jak on to uczynił i jakos musze funkcjonować a czasem jestem potwornie zmęczona wiec jedyne co oczekuje to trochę wsparcia no ale coz moze to za wiele

Liskka jakbym widziała mojego M z tym że teraz bo ostatnio mała mało przybiera na wadze. Na początku chciał kp ale tylko ze względów ekonomicznych ;-)
Teraz gada że źle karmię, nie chce dac butelki. Z tym że butelkę chcę podać ale najpierw kp, a że mała często wypycha językiem smoczek od butelki, to jak mam ją dokarmiac? Jak M jest w domu to daję mu małą i niech sam dokarmia.
Co do zmęczenia to wiem coś o tym. Też mi to nie pomagało w laktacji, a mąż w zmęczeniu bo on wtedy miał problemy z kolanem po operacji i wiadomo - faceta cierpienia są dwa razy większe ;-). Dobrze że pocieszala mnie położna i pediatra. Mówili że mam dobre 2 tyg zanim laktacja rozkreci się. I faktycznie u mnie tak było. A na zmęczenie mam złoty środek - utrzymuje się w nadczynnosci tarczycy poprzez branie euthyroxu bo został mi po ciąży... tylko że niestety trochę to zgubne bo cały czas chudne :(

Smerfeta i Liskka dokopac tym naszym facetom ;) latwo im gadac, ciekawe jak by postepowali gdyby to oni karmili. Moj tez mnie nie wspieral w laktacji, jak zobaczyl moje rozkrwawione sutki w szpitalu powiedzial, ze mam sobie dac spokoj z kp i zrobil awanture pielegniarce, ktora nie chciala dac mm. Pozniej jak przez miesiac sciagalam przez caly dzien pokarm, zeby podac raz a np maly plakal to mowil, ze to przez moje mleko i mam sobie dac spokoj. Chodzil ze mna do szkoly rodzenia ale chyba nie zrozumial jak wazne dla dziecka jest mleko matki :(

Kasik faktycznie nic tylko nakopac tym facetom!
Ale tak sobie myślę że nie ważne czy kp czy mm, czy mega zmęczenie bo jak rano wstaje to z łóżeczka już śmieje się do mnie mój skarb :-) i jestem mega szczęśliwa ;-)

reklama
Witajcie dziewczyny,Długo się nie odzywalam po prostu z braku czasu, najpierw wynajmując pokój w Gd mialam bardzo słaby dostęp do neta, a potem synuś przyćmił mi caly świat. Synek spędził w szpitalu równe 7tyg
Nasz wcześniaczek Kubuś ma już 6 miesiecy, dobrze się rozwija i myślę że nadrobi szybko do swoich rowieśników. Muszę mu korygowac poki co wiek o -2 m-ce i dopiero niedawno zaczęlam mu podawać pierwsze kaszki i słoiczki. Dwa razy w tyg chodzimy na rehablitację ze wzgledy na podwyższone napiecie miesniowe. Po wyjsciu ze szpitala bardzo czesto jeździlismy do Gdańska po lekarzach i poradniach,ale juz jest wszystko okey. Maluszek odkąd skonczyl 3miesiace zaczal przesypiac mi cale noce za to w dzień rzadko kiedy spi. Nie jestem stanie nadrobić zaległości w czytaniu, bo skonczylam czytac na 7marca, więc wszystkim mamuśkom życze udanego macierzyństwa i postaram się częsciej do Was zaglądać i się odzywac. ;)

Do góry