reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

dziewczyny... a ile wasze szkraby zjadają obiadków?? bo mój Janek się przejada chyba... wczoraj i dziś tak półtora małego (125 ml) słoiczka warzywek gotowanych przez mamę (marchew i ziemniak + trochę pasternaka ze słoiczka dodanego) i jeszcze prawie pół słoiczka morelek na deser... co prawda na mleko już po takim jedzeniu nawet nie patrzy:) i się zastanawiam czy nie za dużo na takiego malucha...co prawda już pomad 8300 waży, więc nie taki maluch...,

reklama
Ema Maluch?! Tożto Olbrzym!!! Filip nosi ubranka na 74/80cm a waży jeszcze niecałe 8kg :) no może teraz już 8. A co do przejadania to nie sądzę, Fifi w wieku Janka raczej przechodził juz na obiadki 190 ml i potem deserek 125ml, ale oczywiście z ok 2 godzinną przerwą. W całym swoim niespełna siedmiomiesięcznym życiu nie zdarzyło mu się nie zjeść całego słoiczka. Zawsze wymiata do ostatniej kropelki, także po skończeniu 5 miesiąca jadł pełne 190ml obiadku, więc jak widzisz Janek wcale nie je więcej niż powinien :)

Co do ubrania na noc, to u nas pajac-piżama i śpiworek lub kocyk. U nas też bardzo ciepło, ale jednak gołych nóżek bym na noc nie zostawiła...

mnie cieszy i przeraża jednocześnie uwielbienie Fiflipa do kaszek, obecnie zjada mleko+kaszka+troszkę owoców łącznie ok 220-230ml i to dwa razy dziennie! Kocha kaszkę. Tylko ile będzie zjadał później?! Na szczęście nie jest grubaskiem, bo ogromnie dużo się rusza

Esiek ciekawe czy Twoja teoria się sprawdzi, czekamy do 7.05 :) Teraz po rocznej przerwie zaciążyły moje 2 koleżanki i też obie będą miały dziewuchy, także bum na dziewczynki ostatnio

Ostatnia edycja:
Rozmawiałam z pania dr
Mimo że przyjmuje prywatnie przyjmie nas dopiero 4 maja bo takie ma terminy dla dzieci zdrowych. Opowiedziałam co i jak się z Nikim dzieje i na razie nie kazala się martwić. Mówi ze i tak szybko cokolwiek zauwazylam bo najczęściej rodzice zauwazaja to w trzecim miesiącu więc na ewentualna rehabilitacje jest wcześnie i wszystko można tak wcześnie unormować. Oczywiście wpisałam w neta skąd to się może brać i u mnie to może być spowodowane ułożeniem plodowym przy zbyt małej ilości wod(ja miałam właśnie mało) a druga przyczyną może być zbyt czeste przystawianie do jednej piersi (ja do lewej a on przeważnie na prawo się wykreca) ale jak miałam go równo przystawiac jak właśnie w lewej piersi od początku miałam więcej pokarmu. Także czekamy do 4 maja. W sumie to 28 kwietnia mamy wizytę z bioderkami to ortopeda tez powinien to rozpoznać. Boże tak się martwię. Tyle na niego czekałam a teraz sama zrobiłam mu krzywdę. Pokarmu mam mało od początku. Jestem złą matką. :( wyć mi się chcę.
Przeglądam jeszcze wszystkie zdjęcia praweie na każdym ma główkę na prawo.

Milena co Ty wygadujesz tzn wypisujesz? Jestes najlepsza matka na swiecie, szybciutko wypatrzylas nieprawidlowosci, nie zlekcewazylas ich. W dzisiejszych czasach prawie kazde dziecko chodzi na rehabilitacje, to nic strasznego. My umowilismy sie na piatek do lekarza z Juniorem, pani doktor zrobi przy okazji usg bioderek bo ma bardzo dobry sprzet i kilka specjalizacji wiec przebada go kompleksowo i nie bede musiala isc do szpitala do poradni ortopedycznej bo tam straszny kolchoz. Podobno czeka sie po 3-4 godziny bo sa straszne opoznienia, gabinet przy samych drzwiach wejsciowych do szpitala, na dodatek rozsuwanych, miejsca malo, dzieci placza, masakra.

Kasik a nie za wcześnie na usg bioderek? Chyba specjalnie każą uwamiac się miedzy 4 a 6 tygodniem ale mogę się mylić.
Wiem że pewnie wszystko po rehabilitacji będzie dobrze ale póki nie ma diagnozy i fachowej opinii ze faktycznie będzie dobrze ti stres jest. Tak samo jak na początku ciąży czeka się na zobaczenie serduszka.

Milena no faktycznie głupoty Ci w głowie siedzą i głupoty wygadujesz. Bardzo szybko wypatrzyłaś że synek krzywi się na jedną stronę, więc jesteś super czujną matką, moje koleżanki w pracy baaardzo późno wypatrywały nieprawidłowości. Nie rozumiem, co Ty sobie zarzucasz dziewczyno??!! Ja mam usg bioderek 27 kwietnia :-) a 28 kwietnia już pierwsze szczepienia.

Kasik w Gdańsku w jednej przychodni jest podobnie. Wszystkich umawiają na jedną godzinę. Nie kumam, jak tak można, przecież na korytarzu musi być niezły sajgon, dzieci płaczą, chcą jeść, trzeba zmienić pieluchę itd itd... masakra...

Milena nie wiem czy nie za wczesnie, Junior bedzie mial 3 tygodnie i 3 dni a na wypisie mam, ze po 4 tygodniach. Chce go zwazyc i zeby pani doktor dokladnie go obejrzala, jak stwierdzi, ze na usg bioderek za wczesnie to przyjade kiedy indziej. Mam tylko 10 km i ona sie umawia na konkretna godzine i raczej nie ma duzych opoznien wiec nie jest zle.

Dziewczyny ja też mam rzeczyy do oddania jedynie za dobre słowo i zdrowaśke za zdrowie Nikogo 
Wkładki akuku
Wkładki Tommy
Wkładki nuk
Wkladki
Tantum Rosa całe opakowanie
Masc maltan prawie całą i dużo probek maltanu
Specyfik do mleka familatiker(7szaszetek tylko)
Fartuchy zielone szpitalne dla odwiedzających (nowe 2-3szt)
Mleko nan pro1 optipro/dha/ara 400 gram zamknięte
Tardyferonfol 60 tabletek
Specyfik do masażu krocza weleda prawie cały
linoderm do brodawek cały
Wkładki silikonowe 2 pary
I 2 plastikowe pojemniki na mleko. Pisać pw

Na usg bioderek nigdy nie jest za wcześniej, tak naprawdę pierwsza weryfikacja powinna być jeszcze w szpitalu ale w naszym kraju wiadomo ... my byliśmy w 7tc i okazało się że za późno jak na leczenie takiej wady tzn. zamiast leczyć kilka tygodni będzie kilka miesięcy, poza tym z czasem następuje wapnienie i rokowania są gorsze a leczenie trudniejsze, dlatego warto wykonać pierwsze usg w pierwszych tygodniach życia dziecka a później oczywiście powtarzać.

reklama
lenkabar - no to dobrze że nie tylko Janek takie porcje pochłania:) a też nosimy 74, a 8300 miał przy szczepieniu 8 kwietnia... mój maluszek okruszek|:)
a co do spania i ubierania to nie wytrzymałam i mu założyłam półśpiochy na śpiocha koło 3 w nocy jak się przebudziłam, mimo że miał cieplutkie nóżki, ale tak jakoś mi to spokoju nie chciało dać...
milenka - zgadzam się z dziewczynami... nie możesz robić sobie wyrzutów... bardzo szybko problem wypatrzyłaś i się to bardzo chwalić powinno... ja teraz patrzę podejrzliwie na Janka czasami, bo często ma zaciśnięte paluszki od stópek, i dość często robi tzw samolocik jak na brzuszku leży - w sumie niby martwiące, ale co chwilę podnosi się też mocno na rączkach, więc kłócą mi się te dwie obserwacje - muszę następnym razem pediatry podpytać jak już będę bo nie chcę z małym za często latać do ośrodka jak nic się bardzo nie dzieje w te zarazki i bakterie wszystkie...
kasik - my usg bioderek też mieliśmy w 4 tygodniu - tak nas ortopeda umówił więc myślę że nie będzie za szybko...

A Janek dziś przez ten okropny wiatr i brak spaceru maruda jakich mało... no i przez dziąsła chyba bolące bo cały czas coś w buźce... jak nie pięść to cokolwiek co jest w zasięgu ręki...od kocyka przez zabawki po mamine nieschowane części ciała...
na sczczęście od jutra w prognozie znowu wiosna:)

Do góry