reklama
magdziunia
Październikowa Mama'08
Tak ja tak mierzę i mam 114cm.
Antuanet24
Październikowe mamy'08
Moja sis miała stosunkowo mały brzuszek, dopiero zaczęło ją wypinać na początku 9 miesiąca Urodziła córcię 3950g.
Ja też dziś mam "przegląd" u lekarza, ale mam jakieś złe przeczucia Nie wiem jak wytrzymam do 15...
Ja też dziś mam "przegląd" u lekarza, ale mam jakieś złe przeczucia Nie wiem jak wytrzymam do 15...
magdziunia
Październikowa Mama'08
Czekamy na wieści.
magdziunia
Październikowa Mama'08
Dziewczyny a robiłyście badanie CRP - mnie się wydaję, że jest bardzo ważne.
To właśnie ono wyklucza stan zapalny w organiźmie.
Stężenie białek w surowicy krwi zależy od wielu czynników, między innymi od jego podaży w pokarmach, stopnia biosyntezy białka w organizmie, od utraty białka przez nerki, przewód pokarmowy, skórę ( oparzenia ). Znaczenie diagnostyczne ma nie tylko oznaczenie ogólnego stężenia białka, ale również jego poszczególnych frakcji (określonych najczęściej metodą elektroforetyczną).
ZAKRES WARTOŚCI PRAWIDŁOWYCH 6-8 g% lub 63-79 g/l
WARTOŚCI OBNIŻONE
- niedostateczna podaż białka,
- upośledzone wchłanianie białka z przewodu pokarmowego,
- nadmierna utrata białka przez przewód pokarmowy, nerki lub skórę,
- przewlekłe krwawienie z różnych narządów
- posocznice, nadczynność tarczycy, choroby nowotworowe
WARTOŚCI PODWYŻSZONE
- produkcja białek patologicznych ( szpiczak mnogi)
- wzmożona produkcja białek fizjologicznych ( przewlekłe stany zapalne, marskość wątroby, siatkowica (zmiany nowotworowe ).
Oznaczać można także białko C-reaktywne CRP, tzw. białko ostrej fazy którego stężenie wzrasta w stanach zapalnych, szczególnie tkanki łącznej. Prawidłowe stężenie CRP w surowicy jest mniejsze niż 5 mg/l.
To właśnie ono wyklucza stan zapalny w organiźmie.
Stężenie białek w surowicy krwi zależy od wielu czynników, między innymi od jego podaży w pokarmach, stopnia biosyntezy białka w organizmie, od utraty białka przez nerki, przewód pokarmowy, skórę ( oparzenia ). Znaczenie diagnostyczne ma nie tylko oznaczenie ogólnego stężenia białka, ale również jego poszczególnych frakcji (określonych najczęściej metodą elektroforetyczną).
ZAKRES WARTOŚCI PRAWIDŁOWYCH 6-8 g% lub 63-79 g/l
WARTOŚCI OBNIŻONE
- niedostateczna podaż białka,
- upośledzone wchłanianie białka z przewodu pokarmowego,
- nadmierna utrata białka przez przewód pokarmowy, nerki lub skórę,
- przewlekłe krwawienie z różnych narządów
- posocznice, nadczynność tarczycy, choroby nowotworowe
WARTOŚCI PODWYŻSZONE
- produkcja białek patologicznych ( szpiczak mnogi)
- wzmożona produkcja białek fizjologicznych ( przewlekłe stany zapalne, marskość wątroby, siatkowica (zmiany nowotworowe ).
Oznaczać można także białko C-reaktywne CRP, tzw. białko ostrej fazy którego stężenie wzrasta w stanach zapalnych, szczególnie tkanki łącznej. Prawidłowe stężenie CRP w surowicy jest mniejsze niż 5 mg/l.
ppatqa
Październikowe mamy'08
hej ja po wizycie, Kamilek wygląda na 27 tydzień +- 2 tyg, wiec powiedział ze wszystk jest w porządku, wody ok, mały jeszcze triche bokiem leży, ale powiedzial ze ma czas i miejscce na odwrót, szyjka zamknieta i nie widzi nic złego z szyjką, ale mamusia musi wziaśc clotrimazol, bo stan zapalny przedsionka sie zaczyna, nastepna wizyta za miesiąc
reklama