reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

no to wreszcie udało mi się Was doczytać!
nie poodpisuję bo z 2 tygodni to się nie da więc tylko o sobie ale od teraz obiecuję poprawę

ja po wczorajszej wizycie ok ale to taka bez usg bo niestety terminy strasznie odległe i dopiero na 20.01 mam (zapisywałam się przed świętami); szyjka w badaniu ok i o więcej (typu wymiary szacunkowe) nie dopytuję; 21.01 mam kolejną wizytę z wynikami usg płodu i stanu szyjki i badań z krwi (próby wątrobowe przede wszystkim);
od 2 dnia świąt pojawiła mi się zgaga a generalnie miałam w całym swoim życiu tylko raz jak miałam bardzo wysokie wyniki z cholestazą przy Karolince no ale jak utrzymywała się dalej a swędzenie się nie pojawiło to troszkę się uspokoiłam - zobaczymy jak wyniki każda ciąża inna więc widocznie teraz zgaga będzie mi towarzyszyć.
poprzeglądałam ciuszki Karolinki i siostrzeńca i przywieźliśmy cały wór teraz piorę sobie po 1 pralce dziennie żeby mieć to spokojnie gdzie porozwieszać a później prasowanie mnie niestety czeka a tego nienawidzę no ale cóż trudno.
mam 10kg do przodu (59kg) i jak się ostatnio zmierzyłam w brzuszku to 91cm (a jakiś 1-2mies temu było w obwodzie 82cm) brzuszek to wydaje mi się ze mam już taki jak z Karo do porodu ale to pewnie dlatego że jest wyżej (z Karo w 29tc lezalam w spzitalu juz i ledwo porod udalo sie zatrzymac) - to dobrze bo ryzyko porodu pzredwczesnego mniejsze no i moze wod plodowych mam wiecej bo z Karo mialam na granicy normy dolnej

reklama
dzień dobry :-)
Ja dziś z rana w szpitalu na badaniach byłam... Zdziwiłam się bo na cytomegalię i WIT D3 kazała czekać 2 tyg... NO :szok: U mnie w szpitalu w ciągu 2 godz. robią a wysyłkowe w ciągu 2 maks 3 dni przychodzą... Ciekawa jestem jaką mam wit D????

Ja torbę wczoraj spakowałam... mam nadzieję, że nie wywoła to mojego Domiśka z brzuszka tym bardziej że taki malusi :sorry:

KATRINE -
ja do siostry po cesarce mogłam iść od razu i to 11 lat temu...stąd moje zdziwienie...wczoraj jeszcze w nocy mnie ostro przydusiło...myślałam, że na zawał padnę...na razie jest ok. Jadę dziś do rodziców ciśnienie sobie zmierzę

Jagna - ja mam takie samo podejście, takie małe ciuszki są na prawdę w rewelacyjnym stanie, więc jak jeszcze komuś można pomóc to super!!!

KAMAA - JA MAM siateczkowe majtaski 2 szt Baby Ono ale to są wielorazówki...wystarczy przeprać chwila na grzejnik i suche... a podejrzewam, że w szpitalach w okresie naszych rozwiązań będą jeszcze grzać...a i jedne dostałam ale to jednorazówki od siostry...JA MAM 3 i więcej nie inwestuję... I TRZYMAM KCIUKI ZA WIZYTĘ!!!

MUNIUŚ - w stolicy nie mieszkam ale jakieś 50 km od :tak: a o Żelaznej wiem dużo bo dobra znajoma położna tam pracuje...więc inf mam na bieżąco. No tam niby płatne nie jest ale to tak się nazywa cegiełką na rzecz szpitala...więc albo dasz 600 zł na cegiełkę albo nie dostaniesz znieczulenia. Owszem naokoło mają za darmo...pytanie tylko jak się naokoło rodzi???
Ja mam doświadczenie naturalnego porodu w wannie od początku do końca i dla mnie rewelacja... Rodziłam bez ZZO a mam mega wysoki próg bólu... Podejrzewam, że teraz też będę rodziła bez...O ILE W OGÓLE uda się bo jeszcze nie wiemy jak Domi przybiera na wadze i czy przypadkiem nie trafię jednak na Solec do mojego gina....NO WIELKI JEDEN ZNAK ??????

Ewa - :szok::eek::szok: Ale waga ....Kurcze to mój syn to drobinka dosłownie!!! Super, że zdrowy i że wszystko OK! Ja też zauważyłam tendencję spadkową płytek ostatnio... no zobaczę w przyszłym tyg bo mam kontrolną morfologię przed wizytą!!!

JOLCIA -
KOCHANA Ty jesteś :sorry: uprasowałam wczoraj na raty... ja też lubię prasować...ale teraz jest mi już ciężko jeszcze te wczorajsze bóle i duszności ... :confused2: a dziś mam znowu tyle samo..ale olewam bo jadę zaraz do rodziców...
MEGI PEGI - NIE MA TAKIEJ OPCJI NA ŻELAZNEJ... ŻEBY ZZO BYŁO ZA DARMO... jest cegiełka na szpital!!! NA PEWNO!

MONIQA - &&&&&&& ZA WIZYTĘ!!!

OZILA- OBRAZKI SUPER...w moim stylu :tak: a JA MIAŁAM glukozę w innych chyba normach podaną Bo na czczo 86 mg/dl, po godz. 159 mg/dl, a po dwóch 120 mg/dl... Także no...

MASIOSIA- DZIĘKI!! Zrobiłam dziś cały zestaw. Czekam na wyniki ciekawe co wyjdzie?

MAMUSIASYNKA - To niezły przekaz inf w rodzinie macie?? Zresztą u nas było podobnie od obcych osób dowiadujemy się że ktoś z rodziny męża np. jest w ciąży... MAM nadzieję, że maluszek wyjdzie z tego...i będzie zdrowy!

MARCIA - GRATKI 31 TYG!!!

KASIULEKK - Piękna waga małej :tak:i cudowne wiadomości!! Chyba każde USG coś tam zaniża lekko albo zawyża...Nie martw się skoro lekarz jest spokojny!!!

NIEZNAJOMA - Doskonale cię rozumiem...kurcze a tak by się ten sen teraz nam przydał!!!

MŁODA MAMA- STO LAT DLA CÓRECZKI!!!

JOSEK - to zazdroszczę ja w nocy 4-5 razy wstaję do WC..ale znowu dużo piję szczególnie herbaty....ehhh

FLOWER - Dobrze, że wiadomości z wizyty dobre!!! A waga ty drobinka jesteś :tak:... ja nawet nie mierzę się i już na domową wagę nie staję...zaczęłam olewać... nie obżeram się więc liczę, że ot po prostu uroki ciąży bycie dużym .

Witam was! :-)

Musze się wam pochwalic! :-D Mój maz dostal dzis prace!!!! Ale się ciesze, bo już bardzo dlugo szukal czegos! Teraz będzie miał 2 tygodnie okresu probnego i zaczyna w sobote! :tak:Wreszcie mogę się przestac przynajmniej o to martwic!

Masakra jakas jest z spaniem moim. :-( Cala noc przewracalam się tylko z boku na bok i dzisiaj będę mieć przez to ciezki dzien. Najgorsze jest to, ze od wczoraj mnie caly czas zgaga meczy… Już nie tylko w pozycji lezacej jak do tej pory tylko tak naprawde caly czas i już nic nie pomaga….:confused2:

Ale macie piekne zdjęcia waszych maleństw! My nie mamy zadnego w 3D i na tych 2D ogolnie tez nie do konca cos widac… No nic zobaczymy nasza kruszynke w marcu!

No dobra ponazekalam tez troche hehe.

Jeśli chodzi o porod to ja chciałabym żeby mój był przy mnie, bo jakos nie wyorałam sobie tego inaczej! A jak będzie to się okaze!

Gratuluje wszystkich skończonych tygodni i trzymam mocno kciuki za wszystkie wizyty i badania!

Juszka1988 damy jakos rade w marcu, ale mam nadzieje, ze nie będą nasze maleństwa zbyt duze.

Agnis83 kciuki zaciśnięte za wizyte! I mam nadzieje, ze zab już przestal bolec!

Nikusia82 mysle ze warto sprawdzic cisnienie, bo ono wlasnie pod koniec ciazy może skakac. ja się już caly tydzień zbieram do spakowania torby, ale jakos mi nie wychodzi… :sorry:

katrine mam nadzieje, ze już lepiej dzis!

secreto Mam nadzieje, ze już lepiej z brzuszkiem. U nas remont tez caly czas się do tylu przesuwa i tez już mi sily brakuje. A jeśli chodzi o pranie czy pakowanie rzeczy to ja nie wiem kiedy ja to wszystko zaczne robic…:sorry:

kamaa ja tez kupilam BabyOno i chyba ich jest 4 szt. Powodzenia na wizycie!

Weronika* o widze, ze u was tez ma być Maja! ;-) My naszej pokoik będziemy pewnie dopiero pod koniec stycznia szykowac.
Jeśli chodzi o glukoze, to ja mialam tak ze prawie zemdlałam i musiałam isc do pielęgniarek się położyć, a wyszlo u mnie wszystko w normie!

muniuś mam nadzieje, ze dzisiaj już lepiej z brzuszkiem! Może powinnas zaczac magnez łykać, bo po magnezie skurcze się wyciszaja! Ja biore Asmag forte, bo taki mi polecili w szpitalu jeszcze.
A jeśli nadal się napina to może warto by było podjechac na ip sprawdzic, albo do gina?
A kawa na pewno kiedys sprobuje, ale w ciazy jakos nie mogę kawy pic, bo mnie calkiem odrzuciło. ;-)
Jeśli chodzi o rurki to jeśli chcesz zrobic na szybko to tak: Smarujesz rurki lekko olejem albo roztopionym maslem żeby pozniej ciasto latwo zeszlo. Bierzesz arkusz ciasta francuskiego (z jednego wychodzi gdziec kolo 10 rurek albo troche wiecej) kroisz go w paski takie gdzies na 3cm w poprzek i pozniej te paski zawijasz na te rurki i pieczesz tak jak jest napisane na ciescie. Pozniej jeszcze jak sa cieple ściągam je delikatnie z rurek i daje do przestygniecia. A do srodka daje bita śmietanę ubita z 30% smietany z odrobina cukru pudru do smaku albo mase karpatkowa, a na koniec posypuje cukrem pudrem. Ciasto oczywiście można zrobic tez samemu, ale to już jest wiecej roboty.

ewa86 Gratuluje udanej wizyty i już duzego bobasa! :-D

AnetaNorwegia Ale fajna wam niespodzianke zrobil! Mi się pierwszy plaszczyk najbardziej podoba, ale wszystkie sa ladne! ;-)

Jolcia_ Trzymam kciuki aby ci się organizm jak najszybciej przestawil!

Moniqaa powodzenia na wizycie!!!

alesia Dzieki za info. Będę szukac i ewe tez popytam, bo będziemy mialy spotkanie w nastepny piątek. ;-)

susi mi tez ostatnio w nocy jak się budze to tez mi jest strasznie goraco i wogole, chyba już taki okres i trzeba to jakos przetrwac! Ale masz szczecie, ze cie wycieczki do lazienki w nocy omijaja!

Ozila dobrze, ze na wizycie dobrze, a z cukrem sobie jakos poradzisz! Kciuki za wizyte u specjalisty!

masiosia mam nadzieje, ze dzisiaj już lepiej z brzuszkiem!

Koreczek to dobrze, ze ci się poprawia! Obys jak najszybciej wyszla! Ale powiedz może o tym, ze przy magnesie masz te skurcze, bo magnez powinno wyciszac skurcze a nie je powodowac… A ty się nie martw, bo będziesz dobra mama!!!! A swoja olej i sprobuj ja ignorowac dopóki mieszkacie razem! A jak już będziecie mieszkac tylko w 3 będziecie mieć spokoj i na pewno dacie rade!

mamusia synka kciuki za maleństwo!

Nastka-83 trzymam kciuki aby to cisnienie cie się unormowalo!

Josek ale mi smaka narobilas na ciasto!

marcia30 twój brat i twoja bratowa powinni się jakos bardziej ogarnąć! Przeciez nie będziesz zawsze na kazde ich zawolanie! :no:
Mój brzuszek tez nie jest jakis wielki! Ja mam teraz 115cm a mamy miedzy soba tylko 2 dni roznicy i obie zaczynałyśmy z podobna waga startowa, wiec się nie martw jest dobrze! :tak: Wczoraj mi na usg powiedzieli, ze jest wszystko w normie, wiec u ciebie tez napewno!

Ewula_m fajny kocyk będzie mialo twoje maleństwo!

jagna25 przechlapane masz z ta woda!

Jo_asia mi dlonie tak jakos od swiat zaczely puchnac.

kasiulekk Gratuluje udanej wizyty!!! :-D Jak lekarz powiedział, ze jest ok. to się nie martw, na pewno jest wszystko w jak najlepszym porzadku!!! Jak bylam w szpitalu to bardzo duzo dziewczyn dostawalo te sterydy na pluca dla maleństwa, wiec na pewno będzie dobrze!
Ja mam olejek z Rossmanna Babydream i on wlasnie jest migdalowy a kosztowal chyba 9 zl.

mlodamama21 wszystkiego najlepszego dla corci!!! :-)

flower188 Gratuluje udanej wizyty!!!:-)

Milego dnia wam wszystkim zycze!!! :-D

nikusia - ja to nawet wagi nie mam tylko tyle co na wizytach sie waze u gina - nie obrazilabym sie jakby mi kilka kg zostalo po porodzie ale po Karo waga szybko wrocila mi do jakichs 48kg przy 168cm wzrostu;
a Diminiczek to po prostu moze bedzie drobny i pozniej nadrobi - nie ma co panikowac bo dokladnosc pomiaru tez od ulozenia dziecka zalezy mi z Karolutkiem mowili ze malutka bedzie ze 2,5-max 3kg a urodzila sie 3840 i 58cm - gdyby nie sn to myslalabym z mi dziecko podmienili:-D no i uparlam sie ze bez znieczulen bo dziecko male to dam rade:-D
:-Dogladalam ostatnio stronke Sw Zofii i chyba mnie z Monius i Megi Pegi "namowilyscie" na porod tam - jeszcze troche mam czasu na ostateczna decyzje i pogadam z moja gin (ona w bielanskim pracuje) ale poki co stawiam na Zelazna

Kasiak dzięki za przepis:) cukru nie mogę, ale dietetyczka od której mam przepis na ten schab też jest cukier i mówiła, że tyle nic nie zaszkodzi. Następnym razem zrobię ten Twój przepis:-) i miłego odpoczywania życzę:-)

Secreto to nocne wstawanie do toalety to udręka.... się człowiek wyspać nie może, a to już ostatnie tygodnie, bo później nocne karmienia... za kilka lat się wyśpimy;-)

Młoda mamo samych bajkowych dni dla córeczki:-)

Ewa jak nie chce to niech nie tnie... dla mnie ważne jest aby był ze mną w pierwszych etapach ciąży i cieszę się, że sam do tego doszedł, i że chce być ze mną w tym ważnym dla nas wydarzeniu! :-)

Monisia gratulacje dla męża!

Aneta rzeczywiście piękna ta kuchnia! kuchareczką zresztą też :-)

Moja psina chora:( jak nie uszy to warga, jak nie warga to pupa... teraz jej coś wyszło na pupie i musi miec kołnierz aby maści nie zlizywała i bidulka nie może sobie z nim poradzić cały czas skomli i mnie na krok nie opuszcza i patrzy na mnie tymi swoimi ślepkami...

Monisia dziekuje ci kochanie , uspokoilas mnie ale doszlam do wniosku ze nie bede sie mierzyc :-)

a moj chlop neandertalczyk zapytany dlaczego nie chce byc przy porodzie odpowiedzial " bo to babska sprawa" :sorry::eek:

MONISIA - GRATULACJE!!!!Super, że mąż dostał pracę. Ti teraz takie ważne!!!

FLOWER -
No ja mam też 168 wzrostu a już ważę 71 kg...Wszyscy mi nie dowierzają, ba ja samej sobie już nie dowierzam... bo na prawdę nie wiem gdzie mam te kg. Gdyby Domiś jeszcze był no...trochę grubszy ;-):cool2:.

Ja startowałam z wagi 58 kg i to w sumie na mojej wadze a nie na gina..więc już zdurniałam zresztą olewam na razie mi mój brzuszek nie przeszkadza. Jestem pewna, że po porodzie poleci waga, bo i dieta ściślejsza i wstawanko w nocy i karmienie i może pogoda da to mega spacery :tak:... Dla mnie idealna waga z jaką się super czuję to 54 kg. i do takiej po porodzie chcę dążyć :tak:

Jolcia -
współczucia, nasz psina na uszy często choruje już czasem mamy dosyć...:confused2:

reklama
A moj chlop bedzie przy porodzie ale na parte chce wyjsc wiec jak sobie zyczy..... z Julem tez nie bylo go bo słabo szlo i go wyprosili ale mi to pasuje bo ja myslę, ze nie ma tam co ogladac, wystarczy ze bedzie do memoentu az sie cala brygada lekarzy i połoznych nie zbiegnie :-)

Jakas zamulona siedze, mam obiad zrobiony wiec zjem i musze sie odmulic bo o 14po Jula musze jechac...........

agnis jak po wizycie?

Ale ma ciśnienie 146/97 WOW chyba musze jutro z panem doktorkiem to omówic.................

Ostatnia edycja:
Do góry