reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

ja mam zepetra garnek i w nim bede gotowala malej a sloiczki od dzownu pewnie choc teraz bede miala wiekszy problem z dostepem do "domowej" zywnosci
kainkas - gdyby to bylo takie proste z ta dieta-cukrzyca w ciazy nie jest dieta spowodowana a juz na pewno nie cholestaza (oczywiscie sa przypadki gdzie do podatnosci ktos doklada sobie sam dietą fatalna); oczywiscie dieta pozniej wspomaga leczenie i jest bardzo wazna; ja mialam cholestaze odzywialam sie bardzo starannie przez cala ciaze:zupki,gotowane miesko, zadnych slodyczy, tlustych czy ciezkostrawnych rzeczy a watrobe rozwalily mi leki stosowane na podtrzymanie najpierw duphaston a pozniej fenoterol (cholestaza odezwala sei zaraz po wyjsciu ze szpitala przy zagrozeniu porodem przedwczesnym dlatego teraz nie zgodzilam sie na duphka choc moj gin chcial mi dac i zazywam tylko witaminke ciazowa, czasem magnez jak skurcze mecza)
mmausiasynka - przykre to co piszesz o tej znajomej!ja na wozku jezdzilam do malej bo raz tam zaslablam ale bylam u niej co karmienie przynosic mleczko, spojrzec na nia; pozniej pzrewiezli ja na OIOM do Prokocimia na separatki i tam moglam niestety tylko od 11-14 wejsc i po 50km w 1 strone jezdzilam do niej co dzien choc sama ledwo sie trzymalam na antybiotykach z felernym zszyciem itd ale wtedy najwazniejsza byla Karola
susui- kciukasy! moze tylko zadecyduja o leczeniu przyszlym albo na kilka dni cie zostawia zeby zobaczyc jak reagujesz na leki?
Josek - wlasnie wykorzytsujesz odpoczywajac - tez tzreba!

reklama
Flower- ale tak jak piszesz zarówno przy cholestazie jak i przy cukrzycy dieta obowiązkowa...oby jak najmniej takich atrakcji...a ja duphastom nadal biorę... robiłam próby wątrobowe i niby na razi ok...

Koreczek- a Ty tak nie szalej;-)

Kainkas- tak tylko chodzi mi o to że dietą nie wywołałam u siebie cholestazy tak samo jak jakieś 90% z nas nie wywoła u siebie cukrzycy jedząc słodycze; duphek Ci nie zgarozi jeżeli nie masz jakiegoś obciążenia wątroby (ja miałam osłabioną przez mononukleoze choc minal rok do ciazy); proby wtarobowe robi sie po 30tc bo wetdy jest anjwieksze stezenie hormonow co wplywa niekorzystanie na watrobe (duphek i fenoterol jeszcze u mnie to spotegowaly) jak dodasz jeszcze do tego pechowe ulozenie dziecka uciskajace na watrobe to moze pojawic sie problem ja teraz mam w drugiej ciazy prawdopodobienstwo 70% cholestazy po raz kolejny - robie co moge zeby odciazy watrobe ale nie wsyztsko zalezy ode mnie niestety pozostaje mi miec nadzieje ze pzry Karo wystarczajaco w dupe dostalam i teraz i ciąża i po porodzie z dzieckiem bedzie wsio ok ;-)

Mały tej koleżanki nadal na OIOMie ale już na sali nie w inkubatorze, karmiony sond, TYLKO PO 3 ML MLEKA DOSTAJE, JUTRO NAJPRAWDOMPODBNIEJ PRZENIOSĄ GO z OIOMu :-) ale myślę, ze zanim wyjdą do domu to jeszcze dużo czasu :-)

Ja tez mam ARH+ i o grupę krwi meza nikt nie pytał :-)

Właśnie odnośnie ZUS-u... mogłaby mi któraś z Was przybliżyć jak to wszystko w praktyce wygląda ? Pytałam już w temacie porady prawnika ale nie dostałam żadnej odpowiedzi :-( Mianowicie w tym tygodniu mam otrzymać jeszcze wypłatę od pracodawcy . A jak to dalej wszystko wygląda ? Czy ze swojej strony muszę dostarczyć do ZUS'u jakieś dokumenty czy choćby numer konta ? Jestem kompletnie zielona w temacie , więc chętnie zdam się na bardziej doświadczone Mamy ;-)

Właśnie odnośnie ZUS-u... mogłaby mi któraś z Was przybliżyć jak to wszystko w praktyce wygląda ? Pytałam już w temacie porady prawnika ale nie dostałam żadnej odpowiedzi :-( Mianowicie w tym tygodniu mam otrzymać jeszcze wypłatę od pracodawcy . A jak to dalej wszystko wygląda ? Czy ze swojej strony muszę dostarczyć do ZUS'u jakieś dokumenty czy choćby numer konta ? Jestem kompletnie zielona w temacie , więc chętnie zdam się na bardziej doświadczone Mamy ;-)

Wydaje mi się ze to pracodawca dalej zgłasza ZUS-owi. Ja w każdym razie jestem już 4 miesiąc na zwolnieniu i nie musiałam chodzic do ZUSu a caly czas wyplate mam na czas.

Najlepiej zapytaj w ksiegowosci u swojego pracodawcy, oni na pewno wiedzą jak to się odbywa.

motorhead- wg mnie nic nie musisz robic, wszystko załatwia pracodawca

flower- no zła dieta nie powoduje tych chorób-po prostu jak ktoś ma predyspozycje w tym kierunku to podczas ciązy one się ujawnią (ciąża jest mega obciązeniem przecież dla naszego organizmu). Jednoczesnie dobra dieta może odciążyć trochę trzustkę czy wątrobe i objawy będą może mniej dotkliwe albo wystapią póxniej...ale najlepiej nie mieć żadnych problemów w ciąży iść do szpitala urodzić i na 3 dobę wrócić do domku ( moja siostra tak miała).

mamusiu- bo konflikt występuję tylko gdy kobieta ma RH- a tata RH+. Ale mi lekarka powiedziala, ze nie pytają o gr krwi ojca tylko po prostu robią przeciwciala co 2 miesiące jeśli Kobieta ma RH- ponieważ nie wiadomo czy wskazany mężczyzna jest na 100% ojcem

a widziałyście sposoby na domowe chusteczki? Jak zrobić chusteczki dla niemowląt? - porady tipy.pl
ja myślę, że z tych kupnych nie będę za wiele korzystała, raczej coś z domowych sposobów- woda i waciki albo jw. myślę, że im mniej chemii w życiu noworodka i niemowlaka tym lepiej a i taniej na pewno.

Ostatnia edycja:
Znalazłam coś dla Ciebie Motorhead :-D

Nic nie załatwiasz. Dajesz L4 do zakładu pracy i to tyle. Twoją rolą jest
dostarczyć terminowo zwolnienie( 7 dni od daty wystawienia zwolnienie; nie od
daty od kiedy masz zwolnienie!!) radzę sobie robić ksero żeby nikt ci nie
powiedział, że nieterminowo dostarczyłaś. Jak będziesz sama zanosić to niech Ci
na kopii potwierdzą pieczątką i napisza wpłynęło dnia... albo możesz też wysłać
poleconym.
Nie ma tu znaczenia ile osób zatrudnia zakład pracy. Pierwsze 33
dni dni wypłaca pracodawca, następne zus tylko kwestia czy powyżej 20
pracowników ma zakład pracy. Ale to Cie nie interesuje. Nic nie będziesz
załatwiała tylko donosisz zwolnienia. Niektóre zusy też wymagają zaświadczenia
od lekarza o ciązy., choć na zwolnieniu jest kod literowy B.

I ja jak mam wypłatę to nie jest napisane na koncie ze od ZUSu tylko jest nazwa zakładu pracy (ale pieniądze są od ZUSu...) :)

Ostatnia edycja:
reklama
Wpadam tylko się pochwalić, że kurier dotarł :-D jest fotelik - wylicytowalam maxi cosi cabrio fix za 190 zl z przesylka, a ostalam jeszcze kilka ciuszków!!! Akurat na chłopaka! Kombinezonik, kilka body, czapeczki, skarpetki i sztruksowe ogrodniczki na 74 :-D ale radocha, super babka ta co sprzedawala, a fotelik jak nowy!!!
No teraz sobie Was doczytam.

Do góry