reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

cześć! Widzę,że wiele z Was przerzuciła się na tryb nocny ;-)czyżby bezsenność? Mam nadzieję,że jednak nie,bo ja mam ostatnio problemy z zaśnięciem i nikomu nie życzę:no: normalnie przespanej nocy nie miałam chyba z 2 tygodnie....a w dzień albo nie mam czasu tego spania nadrobić albo też nie chce mis się spać. Czuję,że zamulam przez to czasami i jestem jeszcze bardziej zmęczona.
Co do badań glukozy to zgadzam się z Ewą. Pomimo,że cukrzyca dotyczy jakichś 8-10% ciężarnych to i tak lepiej wiedzieć czy się ją ma,bo konsekwencje dla dziecka mogą być ciężkie. Nawet gdyby był 1% szans na tą chorobę,to i tak poszłabym się zbadać. Podobnie z resztą myślę o prawie wszystkich innych badaniach...
Zmykam szybko coś ugotować, wieczorem muszę jakieś zakupy prezentowe zrobić...

reklama
Mamatek ja mam suszarke I tutaj nie ma domu bez suszarki, tu chyba nie istnieje zycie bez suszarek.... I dzieci zyja I rosna zdrowo.... mam wrazenie, ze troszke przesadzasz na punkcie tych alergenow itp.... jak bedziesz tak mocno trzymac dzidcie pod kloszem to z niekorzysia dla Niego.... ja nie mowie, zeby nie prac w dobrych rzeczach itp. Ale kiedys tefo nie bylo I sie wychoaalismy, a teeaz nam wszystko narzucaja z gory.... wszystko organic, ekologiczne itp. Albo bez alergenow.... myslisz, ze nasi rldzice o tym mysleli???
Co do suszarki to polecam calym sercem.... wyciagasz z lralki, wrzuxasz do suszarki I jak posklasasz cieple to masz jak wyprasowane.... nie kowieno koszulach itp... chociaz I sa na to sposoby pdokbno... ale ja wole dac do czysCzenia.... czyli w ciagu maks 2 h jestes w stanie zrobic pranie... ;) oszczedzasz czas....

Flower biedny ten Twoj paluszek ,) daj znac kak po Jaselkach....

Marcia oj.... ale.smutne..... wspolczuje takiegonporanka.... kurcze tak przed samymi swietami.... ja teraz tez nie moge na takie rzeczy patrzec..... zreszta jak moj m mowi, dzien bez placzu to dzien stracony dla mnie hehe....

Kama dziekuje.... wiesz ja mysle, ze oni sie teraz obraza na siebie I w swieta beda.miec wszyscy lipe.... ale co im zrobisz jak sa najmadrzejsi heh.... z tym, ze moj brat naprawde wyciagnal reke.... tyle, ze ja mysle, ze moj tata juz sam sobie nie jmienporadzic ze soba, wczesniej mieszkalam z njmi byl Julek Jegonoczko.... mieli zajecie.... a teraz siedza z mama w domu I co.... tata chodzi 2 albo 3 razy w tyg na sale pocwiczyc....I nic wiecej.... te emerytury wysssaly z moich rodIcow energie.... I fakt, ze wyjechalam z Julkiem....

Ewa- a wiesz ile teraz jest poronien? ile kobiet nie może zajśc w ciąże? Ja leżalam na patologi z Hanią wiele razy i wiem że mnóstwo kobiet ma dzieci- aniołki, z resztą co druga dziewczyna ktora znam poroniła przynajmniej 1 ciążę, ja też i nigdy nie dowiem się dlaczego...

Pewnie że tak. Z innej strony patrząc - poronienia to jest (niestety) naturalna sprawa i pewnie nigdy nie uda się ich wyeliminować.
Doszło mnóstwo chorób cywilizacyjnych, nad którymi nie panujemy.
Ale jeśli da się część z nich wyeliminować np. przez badanie toksoplazmozy, paciorkowca, glukozy, kontrolowanie ciśnienia - to dlaczego tego nie robić?

Susi - mam nadzieje ze będzie dobrze i nie zaliczysz tego szpitala..no i teraz się martwię...oj bidulo Ty:no:

Mamusiu synka - rozumiem ze nie chcesz wyjść na złą koleżankę ale az się na jezyk ciśnie żeby cos powiedzieć... japierdu....:wściekła/y:no co za laska, niech się cieszy ze dziecko żyje bo o bólu się szybko zapomina jak ma się takie szczęście na świecie:tak:

Co do tych grup krwii ja mam minus mąż ma plus ale u mnie w krwii nie stwierdzono przeciwciał..chyba dobrze nie? Ja po pierwszym porodzie dostałam już zastrzyk (nie pamiętam jak to się nazywało) i dzięki temu chyba nie mam.

No dobra a teraz co u mnie.

Wczoraj jak wiecie byłam u teściów. No jak w bajce, leze a ta biega miedzy garnkami:-D Przyszła tez druga synowa i obie lezalysmy hyhy :-D
Ale tam tak jest :tak: To nasi mężowie pomagają mamie, mój zawsze na zmywaku :-D
Na wychodne dostaliśmy ciasta i wędlin (bo nie zostaliśmy na kolacji:-D) Już się przywyczaiłam ze wyjezdzam z wałówką hihi:-D

W domu trochę się pokrecilam, zjadłam i padlam jak mucha:-D

No ale od rana Sajgon. Najpierw z młodym do szkoły, potem wizyta u poloznej. Powiedziała to i owo na temat pielęgnacji i tego co załątwic po porodzie, gdzie się udac co z lekarzem rodzinnym i takie tam.
Zmierzyła mi ciśnienie i miałam 107/60 :szok: czyli dobre, mimo ze kawe pije to mi i tak nie skacze :-D
Zbadała tętno maluszka. Serduszko bije jak dzwon , ok 148 uderzen na minute:tak: A ktg zaczniemy od 32 tygodnia ciąży. Wiec za 3 tygodnie.

Ważę..uwaga 93,5..Jezu... :baffled::baffled::baffled: no ale najważniejsze ze maly zdrowy a wagą to się pomartwię później. Tak czy siak w sumie przytyłam łącznie 7 kg no to chyba nie calkiem źle:-p Zawsze sobie tłumacze ze moje cycki ważą ze 4 kg hehe:-D

No z tego co mi powiedziała położna to:
1. Podaje się dziecku wit D3 - 1x dziennie
2. Podaje się Vit K - od 8 doby (1 x dziennie z mlekiem matki, chyba ze stosujemy mleko sztuczne wiec się nie podaje tej wit bo jest wtym sztucznym mleku)
3. 2x dziennie przemywać nosek solą fizjologiczną
4. Nie używać oliwki tylko Oilatum do kąpieli - i wystarczy, można tez dokupić krem przeciw odparzeniom Oilatum, a już na same odparzenia najlepszy jest Tormentiol a nie sudocrem )
5. Nie uzywac do prania Dzidziusia:baffled: cholera a już w tym prałąm bo ma za dużo zapachu i potem są uczulenia. Najlepszy proszek to Lovela.
6. Na kolkę poleciła: Lefax(Niemiecki), Delicol, Bobotic bądź Sab-simplex(tez niemiecki)
7. Na ciemieniuchę (jeśli dziecko ma) kupić z firmy AA ja&mama
8. DO noska nie używać gruszek tylko tzw Fridy - nie wiem co to ale musze obluuukac...:tak:

30.12 mam kolejna wizyte i ma mi powiedzieć co w szpitalu, o oddechach w czasie porodu itp. :tak:

Fajną mam położną.:tak:

A dziś przeszłam w domu całą siebie. Zmieniłam pościel w wyrkach. Wyprałam pościel , powiesiłam bo slonce dawalo caly dzień, drugie [pranie... Obiad - kapuśniak:-D
Sprzatanie łazienek, pokoi,....jeszcze okna musze ale może jutro....
A po szkole jeszcze z młodym shopping :-D i wianek świtaczny na drzwi mi znajoma kwiaciarka ładnie zrobiła, jak zrobie zdjęcie to wam pokażę:tak:
Dobra ide wypic herbatke i cos wszamac .

Papa moje girls :-D

motorhead mi pielęgniarka powiedziała że u nich nie można z cytryną i piłam bez. Slyszałam że to róznie z tą cytryną, jedni pozwalają inni nie, moja gin mi powiedziała przed glukozą że mogą mi się nie zgodzić na cytryne. Całe szczęscie jestem z tych które wypiły bez problemu;-)

Agnis pewnie kiecka jakaś na100-dniówke się znajdzie tylko nie wiem czy się w nią zmieszczę:) Co do mojej teściówki to miło z jej strony że tak pomyślałachociaż mam nadzieje że czasem coś fajnego sama kupi :) Ja dzis też na obiadek kapusniak.... ale sie obżarłam hehe aż wstyd :)

mamusia synka ja nie moge ta twojakolezanka to niezła agentka, ale kop w tyłek by jej się przydał,jasne że na pewno cc nie jest bajką i że można się po tym czućpaskudnie ale.... kurcze chyba użalanie się nad sobą nie jestnajlepszą opcją. Nasz mózg tak działa że im bardziej sięużalamy to tym bardziej tak się czujemy....

co do słoiczków to ja tez postaramsię sama przygotowywać jedzenie dla malucha... ale nie jestemprzeciwnikiem słoiczków bo wiem że ułatwiają życie a czasem sątakie sytuacje że trzeba coś mieć na szybko pod ręką :)

susi trzymaj się kochana i informujnas na bieząco co się u Ciebie dzieje. Trzymam kciuki :) na pewnowszystko będzie dobrze.

Jagna a ja zdecydowanie wole xboxa hehe:))

nieznajoma, wspolczuje, ja dzis robilam glukoze 2 raz(w ciagu mies.) i sie w pewnym momencie zrobilo mi tak goraco, ze sie zaczelam zastanawiac czy sie na korytarzu nie rozebrac do naga;p siedzialam w tunice i jeansach.
a jak wrocilam do domciu to zasnelam i mnie chlopak obudzil bo kurier przyjechal z umowa do podpisu z OFE- dostalam ponaglenie z ZUS-u;/
ciesze sie jedynie bo przynajmniej nie mam szans na konflikt serologiczny (ja mam A RhD+, a on A RhD-). a młody bedzie mial albo grupe krwi a, albo 0(jakies 5-10% szans)....

reklama
Jejku, padam na pysk i nie wstaje.... od 8 na nogach, o 10 zaczelam zakupy a o 15 skonczylam, zjadlam, troche odpoczynku i dalej do roboty. Musze dzisiaj ten syf ogarnac c osie zrobil przez to nowe lozko i lozeczko i choinka i suszarka i stojak na wanienke i zakupy poupychac do konca bo jeszcze zostalo, i poeczarki usmazyc i ziemniaki zgotowac na jitro bo pierogi bede robic. To jest jakas masakracja...

Milego wieczoru dziewczyny

Do góry