reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

DZIEWCZYNY, JESTEM...LEDWO ŻYJĘ...
Bardzo dziękuję za troskę i pytania o samopoczucie.

Nie da się opisać ile się nacierpiałam…zresztą cierpię nadal.

Otóż w nocy z piątku na sobotę (już po wizycie u stomatologa w piątek rano ) ryczałam od 1 w nocy do samego rana…Ból był nie do zniesienia…w sobotę rano zadzwoniłam do cioci, której dobra znajoma ma Klinikę stomatologiczną BOGU DZIĘKI czynną w sobotę…W ciągu 45 minut byliśmy przyjęci.

Na fotelu okazało się, że mój ząb ma 4 a nie jak do tej pory myślano 3 kanały. Dr zobaczył to dopiero pod mikroskopem, jakby mało było, w innym kanale tym już dzień wcześniej czyszczonym na samym jego końcu zrobił się ropny stan zapalny…

Jak tylko lekarz dowiercił się do miejsca bólu…poszła ropa. Ząb został oczyszczony, wypłukany i został założony do kanału antybiotyk… i opatrunek. LEŻAŁAM NA FOTELU 1,5 GODZ…..i wczorajszy dzień mogę uznać, za mało bólowy, ropy nie było wiadomo…przyczyny bólu też nie…
Jednak kanał zatkany antybiotykiem powodował, że ropa która mogła jeszcze tam napływać nie miała jak odpływać i w nocy z bólem dziąsła i zęba zaczęło się od nowa. :(:(:(:(
Lekarz w przypadku bólu zalecił wygrzebanie opatrunku co oczywiście uczyniłam, opatrunek cały we krwi i ropie…czyli rzeczywiście nie miało jak wypływać…
Niestety nie mogę wziąć doustnego antybiotyku…bo w ciąży na zęby NIE WOLNO!!!!Jedyne co….to właśnie taki do zębny i leki typu paracetamol na uśmierzenie bólu.
Po wzięciu apapu jest lepiej…tyle, że ja go biorę na prawdę w skrajnym bólu bo nie chcę go nadużywać… Miałam zgłosić się w środę na ponowne przepłukanie kanałów i założenie antybiotyku ale muszę jechać jutro bo jednak boli i antybiotyk wyjęty ze względu na zbierającą się nadal ropę…
TYLE U MNIE… nie mam na nic siły, jak tylko ból na chwilę zanika idę leżeć i odsypiam bezsenne bólowe noce.
Mam nadzieję, że mój synek dzielnie to zniesie i nic złego mu się nie stanie… zareagowałam jednak dość szybko… więc liczę, że nie wystąpią „opłakane skutki" o których w tzw międzyczasie zdążyłam się naczytać...

Od czwartku na uśmierzenie bólu biorę jedynie apap...staram się nie przekraczać dawki 3 na dobę...ale jest mega ciężko tym bardziej, że ropa nadal ma prawo się zbierać bo jednak antybiotyk tylko w zębie a nie doustny...
CIERPIĘ BARDZO...oby do jutra chociaż kiepsko widzę kolejną noc :sad::sad::sad:

reklama
Nikusia, o rany, jak to się stało?? tego zęba zaczynałaś leczyć przed ciążą, czy po prostu teraz tak poleciał? Współczuję bardzo i podziwiam walki o tego zęba, ja bym pewnie kazała sobie wyrwać, zeby już nie cierpieć...

Ewula - dzięki...miałam go leczonego jakieś 10 lat temu kanałowo, potem w 2009 r miałam aparat ortodontyczny ale nic się nie działo...no w czwartek jak mnie chwyciło tak do dziś trzyma.

Ten lekarz co byłam wczoraj mówi, że szkoda usuwać... on powiedział, że jeszcze może boleć bo jednak stan zapalny jest i ropa się zbierała... Ale mówię Wam boli jak jasna cholera.

Miałam czekać do środy na kolejne płukanie i założenie antybiotyku albo na szybko jutro i jadę jutro niech czyści znowu...albo usunie... bo ból jest niemiłosierny... Najgorsze, że nie mogę wziąć antybiotyku doustnego tylko właśnie ten do kanału a ten do kanału zatyka ujście tej ropie i taki kołowrotek :sad::sad::sad:

O kurde, czyli potwierdza się to co mówi moja stomatolog, że w ciąży dawno temu wyleczone zęby kanałowe mogą znów się odezwać, ale nie sądziłam, ze aż tak. Jeszcze to rozwiercanie kanałów od początku, oby jak najszybciej doprowadzili Cię do normalnego stanu, bo paracetamol na takie rzeczy to trochę słaby :/

BAAAAARDZO SŁABY...uwierz mi działa, przez 2 godziny a potem łażę z bólu po ścianach...
Jestem w szoku, że ten ząb się odezwał... no nic tego nie zapowiadało...Muszę jakoś przetrwać do jutra...ALE UWIERZ MI MAM DOŚĆ :sad::sad::sad:

Nikusia82 :-( nic innego nie napisze jak tylko trzymaj się! Nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak funkcjonujesz :-(

Nikusia ja miazdzylam oaracetamol i wsypywalam proszek do otwartego zeba i trzymalam tam z 10-15min pozniej wyplukalam woda i wypilam reszte a bolu nie czulam tak z 4godzinki. Bo jednak jak tam krew to lepiej dziala i odrazu niz jak ma sie samo rozpuscic w brzuchu ;)

reklama
Dziewczyny a ile na dobę mogę wziąć tych paracetamoli czy apapu jeden diabeł...

Bo ja staram się nie przekraczać 3 ale TAK MNIE BOLI, ŻE ZWIJAM SIĘ Z BÓLU ....NIE JESTEM W STANIE JUŻ WYTRZYMAĆ...

Do góry