reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
Cześć,

ja od rana na nogach... w końcu przemogłam się i poszłam na badania :-D
50g glukozy do przeżycia, myślałam że będzie gorzej...

We wtorek USG, kurcze w końcu zobaczę dzidzię (od 13tc to za dużo nie widziałam, kiepski sprzęt ma lekarz).

Miłego, spokojnego dnia zyczę :-)

secreto ja tez mam straszne problemy z kegoslupem. :-( Robilas już cos w tym kierunku? I proszę tutaj tylko o pozytywne myslenie, jak obiecywałaś!!!! ;-)

Trzymam kciuki za wszystkie zbliżające się wizyty! :tak:

U nas dzis 20 tydzien :-D ale ruchow nadal brak… Ciekawe kiedy laskawie sie zacznie mocniej ruszac...

flower188 my mamy taki problem z moimi rodzicami, bo przyjeżdżają do nas co jakies 2 tygodnie (my mieszkamy w ich domu, a oni w Wiedniu) i się obrazaja jeśli mamy jakiekolwiek inne plany. Ale już się tym nie przejmujemy i robimy i tak swoje! ;-)
Z teściami ja się rzadko widuje choc mieszkaja niedaleko nas, ale to dlatego ze mój maz widzi ich codziennie, bo im pomaga.

Ania Wszystkiego najlepszego dla corki!!! :tak:

Ja ogolnie nie mam na nic ochoty ostatnio, tak po prostu wegetuje przed siebie…. Mialabym straszna ochote popróbować rozne rzeczy w kuchni ale jakos nie chce mi się, bo babcia tam calymi dniami przesiaduje i nie mam ochoty wysłuchiwać jej i się denerwowac niepotrzebnie. Ale cieszy mnie przynajmniej to, ze od 4.11 przychodza do nas remontowac nasza gore i może się uda ze na swieta będzie wszystko gotowe i będziemy mieć wlasna łazienkę i kuchnie! ;-)

Kobietki znacie się na wynikach krwi?
Cos mi się nie podobają, a najbardziej przeraził mnie wynik rozmazu a dokładniej neutrofili pałeczkowatych :crazy:

Mniej więcej tak to wygląda:
Morfologia krwi obwodowej
WBC↑ 10,6 ×10[SUP]3[/SUP]/µl4,0 — 10,0
Erytrocyty↓ 3,64 ×10[SUP]6[/SUP]/µl4,00 — 5,00
Hemoglobina12,4 g/dl12,0 — 16,0
Hematokryt %↓ 34,9 %37,0 — 47,0
MCV95,9 fl80,0 — 99,0
MCH↑ 34,1 pg28,0 — 34,0
MCHC35,5 g/dl31 — 37
Płytki krwi333 ×10[SUP]3[/SUP]/µl140 — 400
LYM%21,5 % ( 2,3 )20,0 — 45,0
MXD %9,1 % ( 0,9 )0,0 — 12,0
NEU%69,4 % ( 7,4 )45,0 — 70,0
LYMPH #2,3 ×10[SUP]3[/SUP]/µl (21,5 %)
MXD #0,9 ×10[SUP]3[/SUP]/µl (9,1 %)
NEUT #7,4 ×10[SUP]3[/SUP]/µl (69,4 %)
PDW10,9 fl
RDW-CV12,8 %11,5 — 14,5
RDW-SD42,3 fl
MPV9,6 fl6,0 — 10,0
Mikroskopowy rozmaz krwi
Neutrofile pałeczkowate↑ 16 %1 — 5
Neutrofile segmentowane52 %45 — 68
Granulocyty kwasochłonne3 %1 — 4
Monocyty6 %3 — 8
Limfocyty↓ 23 %25 — 40

cześć. dziewczyny mam pytanko? wy już dostajecie skierowanie na test krzywej glukozy? mi lekarz nic na razie nie wspominał o tym zeby zrobic ale w środe mam wizyte to zapytam...czytałam gdzies ze to sie wykonuje miedzy 24-28 tygodniem dopiero...nie było mnie troche bo na 2 tyg. mąz wywiózł mnie do mamy. musiałam troche odpocząć od zgiełku miasta i zmienić otoczenie a teraz już odpoczywam na miejscu bo ten brzuch mój nie daje mi spokoju i cały czas boli...:-(

a swoja droga to kręgosłup tez nieźle daje mi do wiwatu i zastanawiam się co będzie za jakiś miesiąc...dwa...ale powiem wam ze moja babcia ostatnio dała mi w prezencie pas ciążowy(nie wiem skąd ona go dorwala) ale wydaje mi się że będzie idealny żeby właśnie trochę odciążyć kręgosłup i podtrzymać brzuszek jak będzie większy. fajna sprawa. co do tych badań to niestety tak szczegółowo się nie znam ale z doświadczenia wiem że lepiej poczekac na opinie lekarza bo też kiedyś panikowałam bo miałam czegos za dużo niż w normie, a potem sie okazało że w ciązy to sa normalne takie wyniki więc głowa do góry i no stress :happy2:

reklama
PierwszyRazMama ja dzisiaj robiłam.
Czytałam tez na ten temat, bo zwątpiłam czy dobrze mi kazał robić i powiem Ci, że nigdzie nie było informacji, że należy to robić w konkretnych tc.
Jedyna informacja to była, iż wykonuje się badanie z glukozą 50g i po godzinie pobranie krwi. W razie gdyby ten wynik był zły to daje się standardową mocniejszą dawkę i wynik po 1h i po 2h.

Do góry