reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
Cześć,

ja od rana na nogach... w końcu przemogłam się i poszłam na badania :-D
50g glukozy do przeżycia, myślałam że będzie gorzej...

We wtorek USG, kurcze w końcu zobaczę dzidzię (od 13tc to za dużo nie widziałam, kiepski sprzęt ma lekarz).

Miłego, spokojnego dnia zyczę :-)

secreto ja tez mam straszne problemy z kegoslupem. :-( Robilas już cos w tym kierunku? I proszę tutaj tylko o pozytywne myslenie, jak obiecywałaś!!!! ;-)

Trzymam kciuki za wszystkie zbliżające się wizyty! :tak:

U nas dzis 20 tydzien :-D ale ruchow nadal brak… Ciekawe kiedy laskawie sie zacznie mocniej ruszac...

flower188 my mamy taki problem z moimi rodzicami, bo przyjeżdżają do nas co jakies 2 tygodnie (my mieszkamy w ich domu, a oni w Wiedniu) i się obrazaja jeśli mamy jakiekolwiek inne plany. Ale już się tym nie przejmujemy i robimy i tak swoje! ;-)
Z teściami ja się rzadko widuje choc mieszkaja niedaleko nas, ale to dlatego ze mój maz widzi ich codziennie, bo im pomaga.

Ania Wszystkiego najlepszego dla corki!!! :tak:

Ja ogolnie nie mam na nic ochoty ostatnio, tak po prostu wegetuje przed siebie…. Mialabym straszna ochote popróbować rozne rzeczy w kuchni ale jakos nie chce mi się, bo babcia tam calymi dniami przesiaduje i nie mam ochoty wysłuchiwać jej i się denerwowac niepotrzebnie. Ale cieszy mnie przynajmniej to, ze od 4.11 przychodza do nas remontowac nasza gore i może się uda ze na swieta będzie wszystko gotowe i będziemy mieć wlasna łazienkę i kuchnie! ;-)

Kobietki znacie się na wynikach krwi?
Cos mi się nie podobają, a najbardziej przeraził mnie wynik rozmazu a dokładniej neutrofili pałeczkowatych :crazy:

Mniej więcej tak to wygląda:
Morfologia krwi obwodowej
WBC↑ 10,6 ×10[SUP]3[/SUP]/µl4,0 — 10,0
Erytrocyty↓ 3,64 ×10[SUP]6[/SUP]/µl4,00 — 5,00
Hemoglobina12,4 g/dl12,0 — 16,0
Hematokryt %↓ 34,9 %37,0 — 47,0
MCV95,9 fl80,0 — 99,0
MCH↑ 34,1 pg28,0 — 34,0
MCHC35,5 g/dl31 — 37
Płytki krwi333 ×10[SUP]3[/SUP]/µl140 — 400
LYM%21,5 % ( 2,3 )20,0 — 45,0
MXD %9,1 % ( 0,9 )0,0 — 12,0
NEU%69,4 % ( 7,4 )45,0 — 70,0
LYMPH #2,3 ×10[SUP]3[/SUP]/µl (21,5 %)
MXD #0,9 ×10[SUP]3[/SUP]/µl (9,1 %)
NEUT #7,4 ×10[SUP]3[/SUP]/µl (69,4 %)
PDW10,9 fl
RDW-CV12,8 %11,5 — 14,5
RDW-SD42,3 fl
MPV9,6 fl6,0 — 10,0
Mikroskopowy rozmaz krwi
Neutrofile pałeczkowate↑ 16 %1 — 5
Neutrofile segmentowane52 %45 — 68
Granulocyty kwasochłonne3 %1 — 4
Monocyty6 %3 — 8
Limfocyty↓ 23 %25 — 40

cześć. dziewczyny mam pytanko? wy już dostajecie skierowanie na test krzywej glukozy? mi lekarz nic na razie nie wspominał o tym zeby zrobic ale w środe mam wizyte to zapytam...czytałam gdzies ze to sie wykonuje miedzy 24-28 tygodniem dopiero...nie było mnie troche bo na 2 tyg. mąz wywiózł mnie do mamy. musiałam troche odpocząć od zgiełku miasta i zmienić otoczenie a teraz już odpoczywam na miejscu bo ten brzuch mój nie daje mi spokoju i cały czas boli...:-(

a swoja droga to kręgosłup tez nieźle daje mi do wiwatu i zastanawiam się co będzie za jakiś miesiąc...dwa...ale powiem wam ze moja babcia ostatnio dała mi w prezencie pas ciążowy(nie wiem skąd ona go dorwala) ale wydaje mi się że będzie idealny żeby właśnie trochę odciążyć kręgosłup i podtrzymać brzuszek jak będzie większy. fajna sprawa. co do tych badań to niestety tak szczegółowo się nie znam ale z doświadczenia wiem że lepiej poczekac na opinie lekarza bo też kiedyś panikowałam bo miałam czegos za dużo niż w normie, a potem sie okazało że w ciązy to sa normalne takie wyniki więc głowa do góry i no stress :happy2:

reklama
PierwszyRazMama ja dzisiaj robiłam.
Czytałam tez na ten temat, bo zwątpiłam czy dobrze mi kazał robić i powiem Ci, że nigdzie nie było informacji, że należy to robić w konkretnych tc.
Jedyna informacja to była, iż wykonuje się badanie z glukozą 50g i po godzinie pobranie krwi. W razie gdyby ten wynik był zły to daje się standardową mocniejszą dawkę i wynik po 1h i po 2h.

Do góry