reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Izka, super!

Ta kąpiel jest super, ale właśnie nie wiem czy bym sobie poradziła sama w domu, bo umywalka mała, choć w nowym roku chcemy remontować łazienkę i zrobić taki lekko podłużną brodziko-wannę z kabiną, więc może by się udało np. jedno z dzieckiem wchodzi do wody i trzyma, a drugie oblewa, no zobaczymy. W szpitalu na kąpiel się nie zgodzę.

reklama
Cześć dziewczynki:)
My już po wizycie....
w sumie to nie wiem czy mam pisać, że poszło ok czy nie...Większość badanych części maluszka wyszła dobrze. Serduszko - wymiary,przepływy, komory, przedsionki,połączenia tętniczne,tętno w normie. Zarysy narządów jamy brzusznej ok. Pępowina ok. Ruchy płodu prawidłowe. Kości czaszki i struktury OUN w normie. Kręgosłup dobrze. Łożysko ok z tyłu, płyn owodniowy ok.
Wszystkie cięższe choroby wykluczone.
To, co znalazł pan doktor to torbiel splotu naczyniówkowego i obustronne pielektazje w nerkach. Ta w główce ponoć to nic złego i powinna się w najbliższym czasie wchłonąć... oby....
Te torbiele nerek to tak na granicy normy. Do max wymiarów "nie budzących podejrzeń" mamy jeszcze 3mm. U chłopców takie torbiele pojawiają się ponoć częściej bo w brzuszku mają więcej problemów ze zrobieniem siku. Ale przy tych wymiarach mają być pod kontrolą. Powinny się z czasem zmniejszać lub przynajmniej nie powiększać. Jeśli będą rosnąć trzeba będzie się rozglądnąć za jakimś specjalistycznym szpitalem - najbliższy mam w Rzeszowie (70 km), w którym będę pod kontrolą przez dalszą część ciąży i w którym w najgorszym wypadku będę musiała rodzić.
Kolejne usg tym razem zwykłe za 2 tyg.
Z tego wszystkiego nawet nie pytałam o różnice w usg genetycznym a połówkowym.
Jakoś mi tak dziwnie po tej wizycie....

Ewula ja bym sie nie zgodzila napewno na kapiel zaraz po porodzie i jezeli mialo by to polegac na wsadzeniu dziecka byle jak do wody zeby tylko czyste bylo nie nie.. Pierwsza kapiel jest najwazniejsza wg mnie i nie powinno jej sie robic za szybko :) mysmy zrobili dzien przed wyjsciem ze szpitala ale wlasnie dlatego ze polozna mi wszystko super pokazala. Zreszta sama zapytala czy chcemy wykapac mala w szpitalu czy sami w domu.

to i ja się odzywam
My znowu sami w domu, Rafał w pracy posiedzi pewnie do późna. Po przedszkolu byliśmy w parku, a teraz siedzimy w domu i wcinamy jabłka. Jutro Ignac nie idzie do przedszkola bo na 11.30 ma wizytę kontrolną u okulisty, a po południu kolejne spotkanie w celu ustalenie diagnozy zespołu Aspergera.
Ignac od jakiegoś czasu bawi się na placu zabaw z takim 7 letnim chłopcem. Cały czas myślałam, że on przychodzi z babcią, a dzisiaj z tą kobietą rozmawiałam i okazało się, że to mama chłopca, a chłopiec ma brata 23 lata starszego :szok:. Opowiadała mi że jak zaszłą w drugą ciążę, to była przekonana że brak miesiączki to kolejny etap menopauzy, bo była już dobrze po 40.
aneta, niezły ten film. Ignaca też tak pod wodę wkładaliśmy i kąpał się od razu w dużej wannie, bo w małej kąpany był tylko raz i darł się w niebo głosy. Chociaż w szpitalu go nie kąpali, mały brudas tyle tam przesiedział i ani razu nie był porządnie umyty :-D. Właśnie kąpanie dziecka teraz trochę mnie przeraża bo nie mamy już wanny, a jak trafi mi się kolejny egzeplarz, który nie lubi wanienek to będzie koszmar.

Dziewczyny mam nadzieję, że mi wybaczycie moją nieobecność. Dużo się u mnie dzieje. Przygotowujemy się do ślubu, kupiliśmy łóżeczko z zestawem pościeli dla dziecka, poza tym ja wciąż chodzę od lekarza do lekarza. Byłam dzisiaj u endokrynologa i dostałam leki na tarczycę. Do tego jakaś infekcja dróg moczowych się przypałętała i pewnie dostanę antybiotyk, bo monural nie zadziałał. Do tego dom trzeba ogarnąć i już nawet nie mam jak zajrzeć na swojego maila, a co dopiero tutaj. Postaram się poczytać w najbliższym czasie wasze wpisy, ale teraz wracam do przygotowania kolacji dla gości. :)

Kulka, trzymam kciuki, żeby wszystko było ok!
Domyślam się jak się czujesz - miałam w obu ciążach to samo. Niby wszystko pięknie, ale jakaś jedna rzecz na granicy normy i do monitorowania. U nas wszystko się dobrze skończyło w obu przypadkach. I u Was też tak będzie!!

U mnie na wizycie ok. Młode waży prawie 200 g. Ładnie sobie spało.
No i chłopak na 100% - Franek dobrze mówił, że jedną siostrę już ma, to po co mu druga ;)

reklama
Kulka84 Trzymam kciuki żeby do marca wszystko już było dobrze!!!

izka_sz, ewa86 gratuluje udanych wizyt!!!! :-D

Ja tez już po wizycie. U nas na razie wszystko ok. i nadal nie wiemy czy chłopczyk czy dziewczynka. Za tydzień połówkowe, może wtedy się uda zobaczyc…
I nie moge jednak za duzo cwiczyc. Na basen mi wolno chodzic ale na gimnastyke juz nie :baffled:

farfalla88 to się kuruj!!! Jedz duzo żurawin, pij sok z żurawiny, to pomaga na takie infekcje!

Do góry