reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

secreto kurcze widze ze duzo z nas ma to samo... :-(damy rade,musimy;-) a o jakich plastrach? bo nie doczytalam
co do wyprawki ja tak samo czekam na porady.nie mam pojecia co kupowac,narazie buszuje po lumpkach wiec biore na oko:-) ale jak weszlam w piatek do sklepu to tak samo podobaly mi sie same dziwne rzeczy.mowia zeby kupowac 62 ale wiadomo 56 tez trzeba miec kilka sztuk. i dla marcowych dzieciaczkow wydaje mi sie ze dlugi rekawek chociaz w domku cieplo... ostatnio myslalm o kombinezoniku na zime.jaki kupic,zima ma byc podobno dluzsza niz ostatnia ale i dzieciaczek pochodzi tylko marzec i troche kwietnia...

reklama
hej dziewczyny!

mlodamama, siaisia - trzymajcie się w tym szpitalu - fakt nfz liczy dopiero za 3 dni pobytu wiec na szybszy wypis raczej nie ma co liczyc
mlodamama - BOże jak mi Ciebie szkoda!ja własnie ze wzgledu na Karolinke najbardziej obawiam się pobytu w szpitalu, zwlaszcza ze moj m pracuje do 17:30 wiec nawet przedszkole byloby wtedy problemem.
ewa- ja bym poszla do lekarza dzisiaj na kontrol, w 3 dni antybiotyk powinien juz zaczac niezle dzialac - jak u nas bylo tak samo po Ceclor to poszłam na kontrole i okazalo sie ze mala w ogole na niego nie poszla i o malo do zap pluc nie doszlo, dostala inny i na drugi dzien byla poprawa
secreto, mouse - ja ide minimalistycznie: body z dlugim plus półspiochy (takie spodenki ze stópkami) albo pajacyk w rozm 56 nie ma co wydziwiac

gratki udanych wizyt i tzrymam kciuki za wizytujace w tym tyg - ja mam w srode wyniki awidnosci toxo i robie w portki ze starchu (jak wyjdzie zle to od razu do lekarza i antybiotyk do konca ciazy)

piszecie o nawrocie wymiotów/mdłości - kurcze ja z Karo zygalam z 3 razy i jak w zegarku mfdlosci trwaly 4tygodnie od 8-12tc a teraz to co chwile od 6tc mnei mdli i naciaga (choc ani razu nei wymiotowalam)co mysle ze juz minelo to jest blee

Dziewczyny pewnie mnie ochrzanicie że to nie ten wątek, ale mam pytanie jak Wy umieszczacie zdjęcia maleństw na forum? zmniejszacie jakoś rozmiar wcześniej? chciałabym się z Wami podzielić moim skarbem ale nie wiem jak to się robi:)

O, półśpiochy też są fajne! Zapomniałam o nich :)

Flower,
znajoma mi mówi, że jeśli to wirus, to antyb. i tak nie zadziała... Tylko skąd ja mam wiedzieć, czy wirus czy bakteria? Bez sensu to...
No i przecież nie przerwę antybiotyku, bo to jeszcze gorzej... Poczekam do pięciu dni. Jak w środę będzie tak samo, to się wybiorę na kontrolę.

Kulka ja nie zmniejszam zdjec klikasz tak jak bys chciala odpowiedziec na posta i w srodkowym pasku narzedzi 5 ikonka od prawej masz taki obrazek, klikasz otworzy sie dodatkowe okno gdzie musisz wybrac plik i kliknac wgraj plik i tyle dodajesz post i jest zdjecie

ewa- podobno jest jakis test/badanie z krwi ktorym mozna okreslic czy infekcja jest wirusowa czy bakteryjna (crp reaktywne?) ale generalnie lekarze sa sceptyczni co do tego i do antybiogramow rowniez (mi moja lekarka tlumacyzla ze na wynik antybiogramu sie czeka a czasem moze byc wtedy za pozno z podaniem antybiotyku no i ze antybiogram jest wazny tylko do tej infekcji ale nie wiem juz sama)
poczytaj o rozróznianiu infekcji może coś ci sie nasunie: mi sie wydaje ze to co pisalas o Nusce to raczej bakteryjna bo zbyt wyskoa goraczka ale tzreba by bylo do gradla zerknac (jak bialy nalot to baktaeria raczej a jak zaczerwienione to raczej wirus)

ewa to prawda na wirus nie zadziała, a na dodatek taki antybiotyk sprawia, że organizm dłużej z nim walczy..
moim zdaniem warto zrobić wymaz z gardła.. jeśli nie ma pewności.

crp nic nie da bo podwyższone jest też przy infekcjach wirusowych

reklama
Witam poweekendowo!
Ewa - dzięki za listę!
Odnośnie infekcji - czy wirusowa czy bakteryjna najszybciej powinno się zróżnicować po morfologii, crp może być wysokie i tu i tu. Antybiotyk faktycznie nie pomoże na infekcję wirusową, może teoretycznie "zabezpieczyć" przed nadkażeniem bakteryjnym, ale tu co lekarz, to inna opinia. Wymaz z gardła moim zdaniem bez sensu - u tak małego dziecka, żeby naprawdę pobrać porządny materiał, to by trzeba było mu pogrzebać szpatułką praktycznie w krtani, a na to na szczęście żaden szanujący się maluch nie pozwoli, no a poza tym wymaz ma sens przed podaniem antybiotyku. Tu masz link do artykułu o wirusowych i bakteryjnych zap. gardła Zasady wykonywania wymazu z gardła na posiew oraz bezpośredniego testu na obecność antygenu Streptococcus pyogenes u dzieci z podejrzeniem anginy paciorkowcowej - Artykuły - Cykle tematyczne - ABC zabiegów diagnostycznych i leczniczych - Medycy Szybka diagnostyka, ale tylko w kierunku paciorkowcowego podłoża jest, natomiast nie rozwiąże to problemu, jeśli są to inne bakterie. Ważne jest to czy: gorączkuje nadal, kaszle (jeśli tak to kiedy - cały dzień, czy tylko w porach spania, w pozycji leżącej), są objawy wskazujące na ból gardła - brak apetytu, odmowa jedzenia, wymioty, jaka jest kondycja malucha. Sam katar raczej sugeruje na wirusówkę, a u malutkich dzieci wysoka gorączka może być przy każdej infekcji.
Siasia, Mlodamama - mam nadzieję, że już wszystko ok z wami! Wypoczywajcie i dbajcie o maluszki!
Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące dzisiaj!
Ja idę do gina wieczorkiem dopiero, więc jeszcze trochę czasu mam, nawet się nie stresuję, bo na usg wszystko było ok.

Do góry