reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

mamusia synka twój Julek mógł przynieść z przedszkola i zarazić ciebie bo o to bardzo łatwo np. drogą kropelkową.. a cytomegalie można przechodzić bezobjawowo albo może dawać objawy przeziębienia. Zastanawiam się czy robić awidność :(

reklama
Kurcze... Problem w tym, że mi nigdy ciśnienie powyżej 110 nie wychodzi. Nie wiem, co to za dziadostwo...:/
Na razie mierzę po prostu i zobaczymy...

secreto ale ja po poronieniu w marcu zrobiłam cytomegalię i IgM i IgG przekroczone i w lipcu powtórzyłam i to samo, IgM nie spadło prawie nicccccc :-( lekarz powiedział, ze teraz już jest to stare zakażenie i żeby się nie martwic....... zrób sobie IgM......

mamusia synka ja robiłam IgM i wyszło, że nie mam cytomegalii tylko to było w lipcu .. więc teraz zaczynam schizować, że może teraz byłam chora

Dziewczynki, cytomegalię większość "zalicza" w wieku dziecięcym, objawy jak w infekcji wirusowej - ból gardła, gorączka, złe samopoczucie, czasem ból brzucha, czasem wyczuwalne węzły chłonne, czasem wysypka - jednym słowem nic specjalnego, ale groźne dla płodu (zresztą też jak większość wirusówek wieku dziecięcego). Zasada taka sama - jeśli tylko IgG podwyższone, to znaczy, że kontakt był wcześniej i nic się nie stanie dziecku, jeśli IgM podwyższone to świeża infekcja, trzeba koniecznie zgłosić lekarzowi. Na pocieszenie tym, co martwią się o wysoki wynik IgG dla cytomegalii - ja miałam ponad 800 :-) Ale ja z kontaktu z dziećmi, więc zaskoczona bym była ujemnym IgG:-D
Mrowka - Baby Design Lupo to jeden z moich trzech typów, jak chcesz to daj maila na priv, to ci wyślę mój spis uwag z różnych opinii netowych. Podobne do tego wózka są też Bebetto Luca i Tako City Move. Ja wybieram już tylko między tymi, ale nie wiem czy uda mi się podjąć ostateczną decyzję kiedykolwiek :baffled::szok::-D:-D

mamusia synka czyli nie powinnam się przejmować nawet jeśli IgM miesiąc temu wyszło ujemne? bo już chyba znalazłam sobie kolejny powód do zadręczania się

Secreto - no właśnie to jest bezsens oznaczania raz IgM a następnie IgG, bo nie wiesz jaki miałaś wstępny wynik i się zamartwiasz. IgG możesz mieć wysokie od wielu lat, a ważne jest teraz czy IgM rośnie czy nie, więc ja bym zrobiła sobie IgM i do końca ciąży już tylko IgM oznaczała.

reklama
secreto cytomegalia najgrozniejsza jest na początku ciąży, u ciebie IgM było ok wiec teraz już nie ma się co zamartwiac .......

małpawzoo dobrze mówi.....

Do góry