reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
młodamama ja też dmucham na zimne... :-D i jak coś mnie niepokoi to sprawdzam, dowiaduję się i dopytuję.
MamusiaSynka następne właśnie będą kaszki, kleiki i takie tam, plus herbatka dla mnie z Hipp'a uwielbiałam ją po pierwszym porodzie, nie przewiduję ograniczeń, tak jak nie przewiduję ograniczeń w ciuszkach, ale ciuszki to już w ogóle dostęp mam mega, więc ... Jestem "niedojrzała" pod względem zakupów. Zawsze byłam i dobrze mi z tym.

ja też na różyczkę nie miałam robionych badań... tylko toxo jak narazie i jak wyszło mi igm ujemne a igg dodatnie to musiałam zrobić jeszcze awidność czy to stare zakażenie czy jakieś świeże (sprzed ciąży)...

a co do tego czy im wyższe igg to lepiej to nie wiem bo te igg też spada po jakimś czasie..... ja w pierwszej ciąży toxo igg miałam powyżej 600 a teraz 60....

kotti wózek mi się bardzo podoba a za drogi jak na moją kieszeń :)

Ostatnia edycja:
Ewa86 na styczniowkach 2008 miakysny jedna dziewxzyne, ktora byla logopeda I mowila, ze do 4 roku zycia nie nalezy nic robic, bo nie ma sensu, zaloze sie, ze Franek nie ma problemow tylko poprostu musi sobie to wytrenowac....ale ja sie nie znam naprawde.... mojej znajomej corka do 3,5 roku prawie nic nie mowila tylko nie wyraznie jak male dzieci...
Mlodamamo ojjj jakbym ja zjadla taki rosolek mniam, moja mama czasem taki robi....zazdroszcze....a I polexam rosolek z paseczkami z nalesnikow pychota ;) my tu k jedzeniu ja wlasnie na parkingu pod szkola, jade cos zjesc I moze na chwile drzemne sobie......

Ja na razie nic nie kupuję, może jakieś ubranka, jeśli będzie dziewczynka. Ale na pewno nie jedzenie, Adaś nie lubił tych dań słoikowych, jedynie deserki jak już był starszy. Z resztą za pół roku termin porodu, a za następne pół dopiero rozszerzanie diety, jeszcze jest kupa czasu. Z resztą ja nie mam nic przeciwko gotowaniu dla dziecka ;)

masiosia co do logopedy to co szkoła to teoria. Ja z trzylatkami pracuję i są super ;) głównie ćwiczenia buzi i języka jako zabawa ale przecież o to chodzi :) U nnie są też zajęcia grupowe dla takich maluszków, takie profilaktyczne zabawy logopedyczne. A jak tak dodatkowo miałam te "trudniejsze" przypadki przejąć. Więc nie zgadzam się, że u 3 latka to nic nie da...

ja po wizycie :) dzidzia ma się dobrze prawidłowo się rozwija waży 240g :-D ale niestety nie chce nam ujawnić co ma między nóżkami :no: doktorek powiedział że następnym razem powinno się udać a kolejna wizyta za miesiąc. Mam mierzyć sobie ciśnienie codziennie i zapisywać na kartce. Badanie moczu muszę powtórzyć bo wyszły mi ketony 2+. Ułożenie jest prawidłowe główką do dołu :-) także jestem spokojniejsza :-D

Marcia - ja robiłam przeciwciała p/różyczkowe i wyszły mi IgG dodatnie, a IgM ujemne - teoretycznie każda dziewczyna szczepiona przeciwko różyczce (a w Pl jest obowiązek szczepienia wszystkich dzieci, kiedyś obowiązkowo dziewczynki w 13 rż) powinna mieć podwyższone IgG i normę IgM. Tyle teoria, po wielu latach od szczepienia IgG też mogą być ujemne, ale po przebyciu choroby powinny być dodatnie zawsze, o ile nie masz zaburzeń immunologicznych. Generalnie, nie masz się co IgG martwić, problem by był, gdyby na początku ciąży IgG było ujemne, a teraz nagle zrobiło się dodatnie, albo gdyby dodatnie było IgM.

Ewula każdy ma jakiegoś bzika... i każdy robi jak uważa... mi się przy Biance to sprawdziło dlatego tak właśnie robię.

W kwestii Logopoedycznej czy w ogóle wymowy się nie wypowiem, bo się nie znam, w zeszłym roku jak i teraz dzieci miały w przedszkolu konsultacje logopedyczne i jak narazie Pani mówi, że Bianka zarówno z wymową jak i zasobem słownictwa jest bardz do przodu, więc problemu nie mam...
Nie wiem też na ile smoczki i butelki się rzeczywiście do tego przyczyniają, bo z Bianką nie miałam smoczka-uspokajacza, bo Ona go nie potrzebowała, a butla jak to butla... z resztą szybko ją nauczyłam pić z kubka i właśnie nie tego niekapka ani lovi bo tego lovi niecierpiała. no i przez słomkę czy jakiegość bidona na spacerze piła. Nawet nie pamiętam kiedy odstawiłam jej butle... i mleko piła przed umyciem zębów wieczorem z kubka. Jakoś tak to naturalnie poszło i bez problemów

reklama
flower188,mamusia synka, malpawzoo, AnetaNorwegia,ewa86,nikaa51,Carri - BARDZO DZIĘKUJĘ WAM i wszystkim,którzy pomogli, za porady odnośnie tego wózka. Każda uwaga jest dla mnie cenna. Pojechałam do sklepu obejrzeć go na lajfie (najbliższy sklep był w Żorach :confused2:) i przy okazji porownać z innymi. Jest fajny,ale tak jak niektóre z Was mówiły- trochę duży nawet po złożeniu. Podobał mi się też wózek abdor arte 3x3 - polskiej firmy Wózki dziecięce - Adbor - Producent wózków i akcesoriów dziecięcych (w dobrej cenie)-lżejszy i mniejszy niż ten espiro. Ale chyba najbardziej podobał mi się Baby designe Lupo-leciutki i z "miękką"amortyzacją BABY DESIGN - Na spacerze - LUPO
Na szczęście mąż trochę odpuścił i stwierdził,że trzeba poszukać bardziej - całe szczęście;-) tak więc nadal zgłebiam temat. Wszelkie sugestie mile widziane :tak:
Niestety w drodze powrotnej z Żor poczułam się strasznie źle...było mi tak niedobrze,że myślałam,że zaliczę pierwsze w ciąży rzyganie...do tego głowa tak mnie strasznie rozbolała że dopiero teraz podniosłam się z łóżka...dalej boli ale trochę mniej :baffled:

Do góry