reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Marcia, ale uparte te Twoje plamienia! Słuchaj lekarzy i duuużo leż, a będzie dobrze!

Co do wypieków, gotowania i blogów, to ja polecam szczególnie trzy: Kotlet.tv (wszystko wychodzi, są przepisy proste i skomplikowane, dla każdego), Moje Wypieki (same słodkości i pieczywo - pyszności :)), Kwestia Smaku (z tego rzadziej korzystam, bo często są wymyślne składniki, ale zmieniam je sobie i robię po swojemu i też jest pysznie :)).

Podziwiam Mamy, które się na wielorazówki decydują. Dla mnie to jest nie do ogarnięcia. Roboty z tym sporo. No i u nas w mieszkaniu wszystko strasznie długo schnie.
Ja stawiam jednak na wygodę - moim zdaniem dobrze użytkując pampersy, nie można dziecku krzywdy zrobić. Tylko trzeba je odpowiednio często zmieniać. Dzieci moje mają pupy na szczęście niewrażliwe na nic, nigdy odparzeń nie było (a przepraszam, Franek miał raz, ale zbiegło się z paskudną infekcją i osłabieniem organizmu).

reklama
A! Zapomniałam Wam wczoraj "najważniejsze" napisać ;) Zważyli mnie wczoraj u lekarza i waga stoi w miejscu! Tzn. pewnie poszło coś w górę, bo na początku schudłam, ale jestem dalej w punkcie wyjścia, a to już 13 tc! Potwierdza się, że dla mnie najlepsza dieta to niejedzenie słodyczy. Tylko jak to zrobić po ciąży jak mi już wstręt minie :/

Jagna, też właśnie czytam to forum, ale nie rozumiem tych określeń na poszczególne części tych pieluszek :-D Domyślam się jedynie co z czym, bo to w końcu chyba nie jest takie skomplikowane. Też chyba kupię kilka na przetestowanie i jak się sprawdzą, to dokupię więcej, ale widzę, że są różne opcje. Gotowe, składane, z wkładami itp. itd. Poza tym zaintrygowało mnie to wyliczenie kosztów. Oszczędność kilku tysięcy :szok: To do mnie przemawia.

Ewa, pampersy są bardzo wygodne, pach pach i pieluszka zmieniona. Mnie bardziej koszty przekonują do wielorazowych. Jak się sprawdzą, to dlaczego nie używać.

Ostatnia edycja:
Ja tak jak ewa nede sie trzymac pampersow...za wygodna jestem i nie wyobrazam sobie prac i prasowac tych wielorazowych. Ide zaraz spac zjadlam jeszcze pysznej salatki sasiadki wzielam wszystkie leki w tym wit. C ktora moja ginka mi kazala brac dodatkowo i zmykam.
Do jutra dobranoc :-)

Marcia nie prasujesz;-) Ja chce kilka co by chociaż w dzień przez kilka godzinek tyłek pooddychał.
Tu coś dla mamuś które są za pan brat z maszyną do szycia, tylko gumki są w tunelu i na końcach przyszyte:-D i jeden kwadrat ma wymiary cal na cal, a i jak laski pisały wkładu lepiej nie wszywać (dłużej schnie)
Sewing FItteds
A wit. c to pewnie na krew, żeby żelazo lepiej się przyswajało

Aneczek, to fakt - trochę kasy na pampersy idzie. Ale z drugiej strony to się w czasie rozkłada, a jak się rodzinie i znajomym temat rzuci, to w odwiedziny do dzieci z paczką pampersów, a nie pluszakami przychodzą ;) My Frankowi pierwszą paczkę chyba jakoś po 5 miesiącu kupiliśmy ;)

W sumie to kwestia wyboru i nastawienia. Pewnie jakbym używała wielorazówek, to bym sobie życia bez nich nie wyobrażała :)

reklama
Dziewczyny z tą wielką oszczędnościa przy wielorazówkach, to bez szaleństw, zwłaszcza przy jednym dziecku, nie planując następnego. Co prawda można pokupować pieluchy używane, ale chcąc mieć nówki firmowe, to się koszty robią duuuże, do tego pranie, czyli koszty wody i prądu. Zwłaszcza, ze na noworodka raczej ciężko byłoby ubrać to co później na starszego niemowlaka. Choć oczywiście później pieluchy można sprzedać i odzyskać sporo kasy. Na allegro dawno nie patrzyłam, bo mam sporo pieluch, ale jak kupowałam chińskie kieszonki to z wkładów jakoś super zadowolona nie jestem. Ja zakupiłam w IKEI ręczniczki KRAMA (10 sztuk) plus dokupię jakieś otulacze i kieszonki, ale używki, nie za dużo, bo część Adasiowych powinno być dobre szybko po urodzeniu.

Hehe ja dowiedziałam sie o pieluchach wielorazoych jak moje dzieck 3 miesiące miało z hakiem i na początku to była dla mnie czarna magia, dopiero z czasem coś mi zaczęło świtać ;)

Do góry