reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

uhh...dobrze ze nie wygląda na rózyczkę...kazda kropka w sumie u nas osobno a rózyczka podobno jest rozsiana koło siebie... od wczoraj nie ma wiecej kropek.. daje jej wapno w syropku..jak sie bede martwi c to zabiore ja prywatnie najwyzej wieczorem...

reklama
Dziewczyny, ratunku!! Byliśmy z mężem teraz w sklepie i tak pochodziliśmy po dziale dla maluchów... Jakaś masakra.. My nie wiemy nawet co kupić by wszystko było :-D Butelki, smoczki, czapeczki, ubranka (rozmiarów co niemiara), łóżeczko, wózek, wanienka, podgrzewacze, szczotki do włosów...
Mam pytanie ma może któraś z Was jakąś złota listę zakupów na start? Niektóre z Was mają już dzieciątka więc z pewnością bardzie orientujecie się od nas co dopiero zaczynają przygodę z rodzicielstwem...

A mi koleżanka mówiła, że jeśli mamy sporo znajomych i rodzinę, to lepiej na samym początu nie kupować małych ubranek, bo będziemy mieć ich nadmiar:) A dziecko szybko rośnie i lepiej kupić większe ciuszki bo wszyscy w jej przypadku przynosili w prezencie właśnie małe ciuszki:) I okazało się, że dziewczynka w większości nawet nie pochodziła...

Tak na szybko mi przyszło na myśl, czego się dowiedziałam po porodzie koleżanki, a o mojej ciąży nawet ptaszki nie ćwierkały...

Arania tylko my akurat prezentów obawiać się nie musimy... Nasi znajomi nie mają jeszcze dzieci, a że jesteśmy jedynakami to od rodziny raczej też prezentów nie dostaniemy :-D
Ja doczytałam, że najlepiej kupować rozmiary 62, bo te mniejsze mogą być za małe, albo dzieci założą je raz... Na pewno kupię coś z mniejszego rozmiaru (tak na wszelki wypadek) ale nie za dużo :tak:

hmm jako mama:
kupujcie wszystko rozpinane miedzy nózkami bo trzeba często zmieniać pieluszkę... najwięcej przydawały mi się pajacyki, body i półśpiochy... koszulek miałam najwięcej a mało co się używało bo była zima wiec dziecko ubierałam ciepło a gdy dzidziuś malutki to nie ubiera się za fajnie to najprostrzy był pajacyk a po ulaniu i najmniej warstw do przebierania:) tetrowe pieluchy u mnie min 10...do ulewania, odbekiwania, pod buźkę do snu... i pieluszki z ceratką bo dzieciaczki uwielbiają siku robić w niewporę:D

Marcia fajna dziewczyna, ja ją znam z forum majowki 2009. do tej pory piszemy na forum zamknietym :-)

Nikusia dla mnie to dziwne, ze lekarz nie bada bo niby co patrzyy w oczy i wie, ze szyjka ok, że macica twarda czy mieka? dziwne.......

Witam się dziś upalnie :)
Dziś wybija mi 1/4 :-) muszę stwierdzić, że szybko mija ten czas!

Witam nowe mamusie i gratuluję!

Co do spania-mi się jakoś udaje na boku zasypiać i się budzić, tyle że z kołdrą między nogami :-) zakupiłam sobie tą mamusiową poduchę ale jakoś nie mogę się przekonać do niej na razie... Jedną noc nią spałam ale wolę kołdrę, jakaś taka bardziej elastyczna i sobie ugniatam jak mi wygodnie ;-)może jak brzuszek będzie większy to się z nią przeproszę.

Na USG genetyczne też się wybieram, na początku września. Może i bym nie szła (mój ginekolog stwierdził, że nie jest to w moim przypadku konieczne), ale ja dla spokojności i tak się zapisałam. W sumie tylko dlatego, że w mojej przychodni sprzęt raczej taki średniej jakości... Na nim nie zdoła zrobić takich dokładnych pomiarów. Ale powiedział, ze jak się wybieram to już na następnej wizycie (23 sierpnia) nie zrobi mi USG żeby właśnie za często nie robić.

na ospe chorowałam więc nieco raźniej mi z tą myślą... będę musiała się wybrać gdzies pewnie by sie uspokoić... ale z serca dziekuje ze podniosłyście mnie na duchu ze to nie rózyczka bo to byłby koniec ciązy.. u mnie 5 tydz a to 90% szans na powikłania:(((

hello,
proponuje zrobić oddzielny temat z listą zakupową /wyprawkę/. Może jak znajdę swoją starą listę to skopiuje, bo któraś z Was się pytała.

oj :szok: aż tyle? o rany żesz... wymiękłam na pokoju dziecka, którego jeszcze nie mamy...

Ale dodam! wygodny fotel przy łóżeczku - dla mamy oczywiście do karmienia dzieciątka.

Ostatnia edycja:
reklama
Z tymi rozmiarami to różnie. Franek (ur. 56 cm i 35 kilo) w zasadzie tydzień czy dwa pochodził w rozm. 56, a potem od razu 62 i szybko 68 poszło.
Ale na Anielę (ur. 50 cm i 3 kilo) nawet 56 było za duże. Rosła wolno i w sumie to w 56 dopiero jakoś po miesiącu wchodziła. Musiałam na gwałt kupować ciuszki ;)

Młodamamo, jeśli od wczoraj macie kropki, to to nie jest nic zakaźnego. Przy ospie już dziś by były kropki na brzuchu, w buzi i na głowie.

Do góry