reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Mnie to jeszcze TAKIE PLANY PORODU przypominają chodzenie do szkoły rodzenia... :happy2::sorry2:

Żebym tylko została dobrze zrozumiana...:sorry2: nie mam nic przeciwko jak ktoś chodzi... OK, SUPER:tak:...na zdrowie...a jeszcze jak logicznie i za darmo to już w ogóle...:tak:
Ale ja pamiętam bum ze szkołą rodzenia 9 lat temu... :baffled: My nie poszliśmy, urodziliśmy naturalnie, we dwoje, daliśmy radę w opiece nad noworodkiem itd.
Potem był wysyp ciąż naszych znajomych i każdy jak kot z pęcherzem latał do szkoły rodzenia bo wtedy była trendy...

A my jako, że ciekawi pytaliśmy ich czy cokolwiek z tego czego się tam uczyli, co ćwiczyli przydało się podczas porodu?????????
Uwierzcie mi... na 10 par 10 odpowiedzi było na NIE!!!!

Bo okazywało się, że to co na ćwiczeniach nijak się miało do właśnie rzeczywistości z przed porodu, z porodówki, i po porodzie!!!!
życie niestety albo i stety PISZE SAMO SCENARIUSZE... Nawet chyba jakbyśmy nie wiem jak chcieli to czasem po prostu sytuacje nas zaskakują...

No i ten plan dla mnie to właśnie takie "Pobożne życzenia nasze czyli rodzących"

reklama
Nikusia i mamo synka zgadzam się z Wami.:tak:
Ja tylko wkleiłam to zebyscie zobaczyły co mi dali.
Ja mysle ze ze nawet jak to przeczytają to pobieznie. Nie wiem kiedy to wprowadzili i po co.
Wiadomo poród sam weryfukuje pewne rzeczy.
Patrze na to z przymrużeniem oka:tak:

Ale podobno wypelnic muszę..hmmm:szok:

a ja myślę, ze najważniejszy jest zdrowy rozsądek w podejsciu do porodu, nie ma sie co nabuzowywać, ze nie natną krocza, nie pomasują szyjki, nie przebiją pęcherza, nie podadzą oxy czy leków, najważniejsze to współpracować z położną/lekarzem bo oni na prawdę wiedzą co robią a czasem jest tak, ze to przebicie pęcherza czy pomasowanie szyjki bardzo cały proces przyspiesza i umożliwia szybszy i łatwiejszy poród....... a poród to nie bajka, oj nie......

Wróciłam pół godziny samochód odkuwałam z lodu ale wyniki odebrałam posiew ujemny ale znikome ilości jakiejś bakteri wyhodowali muszę do gin zadzwonić czy mam brać ten manural. W lumpku nic godnego uwagi nie było może w piątek się wybiorę z mężem i małym rano to pojadę do mojego ulubionego tam zawsze coś upoluję.

Kama ja nie pamiętam kiedy pościel wprowadziła ale na poczatku to rozek a potem okcyk zależy jak szybko się ciepło zrobi bo czasem to tylko pieluszka alno cienki bawełniony kocy do okrycia a poduszka to i pzrez rok raczej się nie przyda.

Jaspis ja Zawitkowskiego "ćwiczyłam" na Miłoszu jak się urodził ale wiele rzeczy przychodziło mi ciężko bo młody był mega wierciochem i odgięciowcem a nie taka kluseczka jak to dziecko na filmikach. Ale i tak dużo rzeczy stosowałam.

Mamusia synka gratki dla sąsiadki długie to dzieciątko:)

Masiosia ty sie tak nie forsuj przesadziłaś z tym rozpakowywaniem zakupów bo chłopaki muszą zjeść jak by chwile poczekali na jedzenie to by się im nic nie stało. Uważaj na siebie. A co do koleżanki to przykra sprawa daj jej po prostu odczuć że jesteś z nią w tych trudnych chwilach.

Ewa teks o jodze mnie rozwalił człowiek nie wiem jakie umjejętności w jakiej sytuacji mu się przydadzą;-);-) a życie lubi zaskakiwać:-)

a ja myślę, ze najważniejszy jest zdrowy rozsądek w podejsciu do porodu, nie ma sie co nabuzowywać, ze nie natną krocza, nie pomasują szyjki, nie przebiją pęcherza, nie podadzą oxy czy leków, najważniejsze to współpracować z położną/lekarzem bo oni na prawdę wiedzą co robią a czasem jest tak, ze to przebicie pęcherza czy pomasowanie szyjki bardzo cały proces przyspiesza i umożliwia szybszy i łatwiejszy poród....... a poród to nie bajka, oj nie......

No właśnie :tak:

Jejku co sie ze mna dzieje! :szok: spalam 1,5h i dalej bym spala.. a calkiem neidawno mowilam Wam ze nawet zasnac mi sie nieudaje w dzien... :szok:

Agnis83 w sumie fajny taki plan, tylko mi sie cos nie chce wierzyc żeby polożne to przeczytały :confused:

Jejku spac.... Ale moja psina wstala po 11 z... i poszla ze mna spac przed 13...a teraz widze tez jakas zamulona... mowie do psinki ze chyba alej pojdziemy spac..ale m sie dziwnie na mnie spojrzal :baffled:

Ostatnia edycja:
Mialam jednak ponad 40 stron do nadrobienia! :szok: Ale produkujecie!!! Masakra jakas jak się ma zaleglosci hehe ;-)

Ledwo co dobrnęłam do konca a zajęło mi to prawie caly dzien! :tak:

muniuś na pewno zdążycie, trzymam kciuki!!! :tak:U nas to się strasznie przedluza wszystko! Mamy takich fachowcow, ze robia wszystko bardzo dokladnie, ale idzie im to jak krew z nosa i już zaczynam się wkurzac! :wściekła/y:Wczoraj tez koles od kuchni do nas dzwonil, ze nasza kuchnia już jest gotowa i chciał się umowic na montaz, a tu jeszcze sciany nie pomalowane i plytek nie ma na podłodze!:no: Dzisiaj wreszcie maja malowac i pod koniec tygodnia już klasc podloge, to może pod koniec nastepnego tygodnia będzie wszystko gotowe… A mialo być do konca roku… Ale już trudno! Mam nadzieje, ze wszystko będzie już gotowe jak zaczne rodzic hehe ;-)
I na pewno jest wszystko w porzadku, nie denerwuj się niepotrzebnie!!

Juszka1988 Gratuluje udanej wizyty!!! :-D

marcia30 trzymam kciuki za twój progesteron! Będzie dobrze!!!

Nikusia82 u nas od dzisiaj tez sypie i teraz mam legowisko zrobione przed telewizorem i tez się już nigdzie nie ruszam! Kocyk fajny i moim zdaniem pasuje dla chłopca! U nas tez tak jest, ze gdybym nie pracowala nie dawalibyśmy rady, wiec wyboru nie ma i ja tez mogłabym siedziec w domu, bo tyle zainteresowan i wogole! Ja tez lubie grzebac w ogrodku już mamy na ten rok zasadzone truskawki, maliny, borowki amerykańskie itp. A na wiosne jeszcze dojda ziola i warzywa. :tak:
A domek masz piekny! My tez grzejemy weglem, ale gaz mamy tez podlaczony i gazem wychodzi duzo drożej!
My tez musimy zaczac tak dokladnie wszystko zapisywac, bo na razie to nie wiem na co ile idzie i często jest tak, ze się zastanawiam czy nie braknie…:baffled:

mamusia synka ja już się nie przejmuje tym co jesc żeby nie mieć zgagi, bo po wszystkim mam! Ostatnio nawet po mleku!
JAK SIĘ DZISIAJ CZUJESZ?

mamusia synka, jagna25, ewa teksty waszych dzieci rozwalaja! :-D

susi przepis na ucierane ciasto jest w podstawowej książce, czyli radosc gotowania. Ja je zawsze robie z borowkami i jest pyszne! Mój kuzyn jak był w sobote u nas to sam zjadl polowe brytfanki hehe ;-)

Ewula_m trzymam kciuki, za szybki koniec remontu! :tak:

Alesia już zpisalam! Będziemy pamiętać jak będziemy wypełniać PITY!

AnetaNorwegia ale macie fajne przeceny! Ale może lepiej, ze u nas takich nie ma, bo bym zbankrutowala hehe ;-)
Ale slodki piesek!

Jolcia_ jeszcze raz gratuluje udanej wizyty! No to przynajmniej na lody możesz sobie pozwolic. Super! :-)

mamatek ja mam za soba zrzucanie 30kg i wiem jak było trudno, ale ludze się tym ze po ciazy będzie latwiej niż wtedy! ;-)

Moniqaa na pewno jeszcze znajdziecie idealne imie! :tak:

kainkas oj mi tez takie prosto od krowy nie przejdzie przez gardlo!!! Ale bym chciala mieć taki porod jak ty mialas! Cisnienie masz troche podwyższone, ale nie duzo, bo to 2. Do 90 może dojsc, dopiero pozniej jest problem. A puls w ciazy może być do 120.

Agnis83 Az mnie ciarki przeszly jak czytalam o babci! Duzo zdrowka dla niej! Super, ze na wizycie u poloznej wszystko dobrze! :-)

malpawzoo Gratuluje udanej wizyty!!! :-) Nam pani od laktacji na szkole rodzenia mówiła, ze nie ma czegos takiego jak dieta dla karmiących. Mowila, żeby jesc zdrowo i po prostu zwracac uwage na to jak dziecko reaguje i jak jest wszystko dobrze to można jesc wszystko nawet od czasu do czasu np., smazonego kotleta. Ja mam zamiar się zdrowo odżywiać, ale nie stresowac się, ze np. czegos tam mi absolutnie nie wolno. Najwazniejsze chyba to to żeby zwracac uwage na to jak dziecko reaguje i będzie dobrze! Pozatym jeśli na początku odpuści się wszystkiego co mogloby uczulac, pozniej może być problem jak już dziecko zacznie samo to wszystko jesc. Nam tez mówiła, ze tak naprawde wszystko co jemy w ciazy nasze dziecko już zna wiec powinno dobrze na to reagowac i tego zamierzam się trzymac!

Kama ale masz fajnego tego potworka i sweterek super! Super, ze wyniki dobre! A jeśli chodzi o szkole to tez bym się zdenerwowala! Ja mam zamiar uczyc się wszystkiego z filmikow z youtube, np. Zawitkowskiego, bo tak tez dziewczyny polecaly! ;-)

ewa86 no to faktycznie z Nuska, masz duzo spokoju! Oby moje tez tak mialo! Dzieki za przepis na kopca, mój m go uwielbia! Dzieki za rady co do karmienia!
No będę musiala taka panierke spróbować! Ale może w weekend, bo jutro już mam zaplanowanego kalafiora z ziemniakami.

nifla rozbawily mnie twoje slowa: Bycie mamą dwójki nauczyło mnie, że nic nie wiem na pewno i niczego z góry nie zakładam.

Megi Pegi no ja mam nadzieje, ze Maja jednak zostanie Maja i nie zmieni sie juz Makstmiliana, ale u nas 4 lekarzy już tak samo powiedzialo, wiec chyba raczej jest pewne. ;-)

masiosia wspolczuje przebojow żołądkowych!

secreto dzieki za linki do filmow!

ewa86 ja z egofiles czasem korzystam i nie mialam jeszcze zadnch problemow.

Kasiulekk TRZYMAM KCIUKI ŻEBY WSZYSTKO BYŁO DOBRZE!!!!

Carri duzo zdrowka dla corci!!!

jagna25 dzieki za tabelke! My ostatnio kupiliśmy caly czarny serwis w Ikei za 79zl i jesteśmy zadowoleni, ale zobaczymy jak dlugo.

MałaMama dobrze , ze operacja meza udana! Duzo zdrowka zycze. Mi pomogly tabletki prenatal grip czy jakos tak i napoj imbirowy. Zalany wrzatkiem imbir odstawiony na 10 min i do tego sok z polowki cytryny i troche miodu. W samu podobne jest do fervexu i mnie postawilo na nogi.

flower188 Gratuluje udanej wizyty!!! :-) Ale facet od usg faktycznie jakis debil! Nie ciekawie z tym autem!

Mrowkaa ja mam podobnie chwile mysle, ze wszystko będzie dobrze, ale za chwile już dopadaja mnie wątpliwości! Ale jakos damy rade, musimy, nie ma innej opcji! ;-)

ewa86 Lidla masz tak naprawde niedaleko siebie. Jeden przystanek tramwajowy przed placen Biwnczyckim ma ulicy kocmyrzowskiej 2B. A drugi jest kawalek przed Krokusem. ;-) My prawie wszystkie zakupy robimy w lidlu, bo wychodzi taniej niz w realu.

masiosia Wspolczuje bardzo przyjaciółce!!!! :-(

Jo_asia dobrze ze posiew ujemny!

Dzieki dziewczyny za rady co do basenow! :tak:

Agnis dzieki za ten plan. Ja już go kiedys czytalam, ale wlasnie tak jak dziewczyny pisza, on jest taki dlugi, ze kto to wogole będzie czytal? Pozatym zwłaszcza jeśli to jest 1. Porod to nie ma co się nastawiac na rozne rzeczy za bardzo, bo nie wiemy jak to będzie naprawde.

Jutro będę ciocia! Moja bratowa w szpitalu jest już, skurcze ma, a wody nie odeszły plus do tego rozwarcie na cm. A pisałam jej wczoraj że nie zawsze rozwarcie jest adekwatne do porodu. Pamiętam jak bodajże Aneta, albo Mamusia synka miały porody jak opowiadały:tak: ale uznała że się nie znam i powiedziała że rozwarcie zawsze jest 10 cm, no cóż do jutra będzie z balonikiem leżała:tak:

Oby dziecko zdrowe się urodziło :)

reklama
Do góry