reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Aneta, Nuśka ma mniej więcej taki dzień:
7-8.30 - żyje
8.30-10 - śpi
10-12.30 - żyje
12.30-14 - śpi
14-20 - żyje
20-7 - śpi :D

My i tak wszyscy najpóźniej o 7 wstajemy, a mieszkanie tak małe, że się spać nie da, jak się ktoś kręci po kuchni czy łazience ;) Więc spanie dziecka do 8 czy 9 to jest dla mnie jakaś abstrakcja ;)

reklama
Co do diety matki karmiącej, ja będę uważać na mleko, bo Celina miała alergię. A tak to mam zamiar jeść wszytko z umiarem;-) Może poza orzechami i cytrusami

Wiecie, łatwiej jest kobietom które spodziewają się drugiego, albo następnego dziecka. Mi ciężko określić czy moje dziecko będzie miało alergie czy coś, bo to moja pierwsza ciąża. Pierworodki mają jednak troszkę metlik w głowie, ciężko określić nam jakie chusteczki, jakie smoczki, jakie pampersy, jakie jedzenie, to dla nas taka nowość jest. Nie wiemy czego się spodziewać, w sensie nie mamy porównania do innych dzieci, bo po prostu ich nie mamy. Takie moje zdanie jest, przynajmniej ja to tak odczuwam

Koreczek ja napisałam ze będę uważać, ale też nie wiem czy będzie alergikiem czy nie. Sama jestem w kropce, nie wiem jakie kosmetyki, jakie pieluchy. Próbuję to co Celina tolerowała, ale może to się nie sprawdzić.
Nifla ja na takiej diecie wpadłam w anemię, ginekolog kazał mi zakończyć karmienie, bo ja się wykończę a dziecko też nie dostawało to co powinno. Przeszliśmy na bebilon peptii.
Zjadłam obiadek nie pamiętam która wczoraj robiła kaszę z sosem pieczarkowym, pycha:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
Doczytalam was....

aneta zaszalalas ale jak przeczytalam wczorajszy twoj post o przecenach w h&m i od razu tez sprawdzialam ale u nas guzik:cool:

Ja przy pati to tak jak ktoras z was pisala ryz i kurczak gotowany bo,jak przyszla polozna i wreczyla mi liste zakazanych rzeczy to sie zalamalam i doszlam do wniosku ze ten ryz z kurczakiem bedzie bezpieczny...na szczescie karmilam tylko 1,5 mc bo nie mialam pokarmu tym razem wykarze sie wiekszym rozsadkiem i trzeba eksperymentowac ,dodawac po malutku produkty i obserwowac dziecko czy cos sie dzieje czy nie

mnie dalej dupsko boli mam nadzieje ze tak moze byc......wlasnie
malpawzoo czy po zastrzyku takim gestym o konsystencji oleistej bol posladka to normalny objaw? Ty sie znasz na takich sprawach :-) bo sie zastanawiam czy cos nie schrzanilys,y z bratowa z tym zastrzykiem...

chce mi sie spac moze sie zdrzemne a potem bratankowie jak co wtorek

Koreczek, czasem to doświadczenie wychodzi na złe ;) Jak się bierze miarę z jednego dziecka i przykłada do drugiego. Moje dzieci rozwijały się np. fizycznie skrajnie różnie, w ogóle są różne. Aniela nieraz mnie załamywała swoimi rykami, płaczem o byle co - Franek był o wiele spokojniejszy. Musiałam się więc uczyć wszystkiego od nowa.
Niezmienna to jest tylko technika przewijania pieluchy czy kąpania. Nawet karmienia musisz się uczyć od nowa przy każdym dziecku! Ja niby Franka 9 mies. karmiłam, a z Anielą pierwszy tydzień miałam ostro pod górkę.

A z tą dietą to chodzi o to, żeby nic "na nie" sobie nie zakładać. Trzeba spróbować wszystkiego z umiarem. Nie możesz założyć, że Twoje dziecko będzie alergikiem. Tzn. możesz, ale po co się katować :)
Przy diecie matki karmiącej tylko metoda prób i błędów się sprawdza :)

Nilfa moj synek był/jest silnym alerggikiem ale lekarka nie kazała mi sie katować i przeszliśmy na nutramigen, dopiero zaczął żyć i ja i on.....

Zjadliśmy obiadek, ogarnęłam bajzelek i ide poleżeć bo wtedy takiego napierania nie czuje :-)

Marcia
normalny objaw mi po kaprogeście dupsko dosłownie pękało z bolu a teraz jak w szpitalu dostałam ketonal w tyłek to 2 tygodnie czułam ten zastrzyk przy siadaniu i napinaniu mieśnia.....

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi i rady, wszystkie cenne. Wychodzi z tego, że na początku jeść w miarę normalnie, tylko ograniczyć tłuste i wzdymające potrawy, plus silne uczulacze. Czyli na pierwszych parę dni jakieś kanapki z wędlinką lub twarożkiem mogą być? A na obiad mięso czy ryba w jakiejś nietłustej bardzo wersji plus gotowane warzywa też będą ok? I jak dziecko będzie się dobrze czuło, to wtedy rozszerzać stopniowo dietę o kolejne produkty?

Aneta - niezłe zakupy! Nie mogę się doczekać zdjęć, ciekawe co upolowałaś :-)
Dobra, zabieram się za sortowanie tych ubranek, bo inaczej nigdy tego nie zrobię :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Koreczek-każda z nas byla kiedyś pierworódką- tak jak pisze Ewa wszystkiego powoli próbować, nie ograniczac za bardzo i tyle...czas pokaże

mamusiu- to leż sobie

a ja tego kurczaka na butelce piekę ale to piwko to nie wylewa się z butelki- tak ma być???

marcia- jak mi w szpitalu dawali zastrzyki na podtrzymanie bo miałam krwawienie to posladek ze 3 miesiace mnie bolał i takie stwardnienie miałam- ale nie wiem, może pielegniarka kiepsko dała zastrzyk??

aneta- nie odważyłabym sie na takie zakupy ciuchowe..nawet za 800 zl....chyba sknera jestem no ale jakbym wydala 800 zł to za co bysmy żyli do 10.02?

Ostatnia edycja:
Do góry