reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Sylwia jesli moge to mam pytanie.... moj Julek do 3 roku pil bebilon..... mial prochnice butelkowa ale sliczne biale zabki nic nie bylo widac.... pech chcial, ze 2 razy uderzyl w lewa jedynke I mu sie ukruszyla....resztki sam korzen zostal.... chodzilam do dentysy w Pl, w moim kiescie chyba najkomeptentniejszej I jej pomoc dentystyczna polecila mi lapisowanie co przyxzynilo sie, ze gorne zabki zwlaszcza przodu zrobily sie czarne.... wyglada to okropnie...tzn my to bierzemy na wesolo, zeby Julek nie mial kompleksow....ma dziurki w 5tkach I 4 kach na gorze I tutaj dentysci zakladaja plomby metalowe I nadudowauja zabki.... a moja dentystka powiedziala, zeby nic nie robic jedynie rozwiercic jakby zrobila sie gdzies ropa..... I jakby bolalo... tu dentysta byl w szoku, ze zrobiki lapisowanie na przwdnich zebach bo oni robia na tylnich tylko..... a Ty co o tym sadzisz???
Wogole to.dzieki za rady....
Co do emolium I oilatum sama z jich korzystalam, ale wydaje mi sie, ze to rozreklamowane jest, ze niby takie super....a za wczasu nie ma co tym myc skory inprzyzwyczajac.... za duzo to kosztuje... ja kosmetyki kupie w whole foods to taki sklep gdzie wszystko maja ekologiczne...wszystko jest organic.... niby naturalne.... ale poki co odkladam ciagle te zakupy....
Moja Lena ma dzis 4 razy czkawke....

Kama musialabym byc walnieta jakbym sie ovrazila o to, ze Twoj pies nazywa sie Lena ;)

Pewnie teraz mieszkasz poza Polską? Leczenia różnią się między państwami i to co u nas jest dopuszczalne w innym kraju jest niedopuszczalne. Przykładowo w WB dentyści nie wiedzą co to jest sterylny gazik, a dzieci leczą pobieżnie i miałam bardzo dużo dzieciaczków, które przyjeżdżały na wakacje do dziadków i wtedy miały leczone ząbki.

Jednak przejdźmy do konkretnego przypadku na podstawie tego czego mnie nauczyli. Próchnica butelkowa tworzy się w obrębie szyjek (czyli tuż przy dziąśle) ma często zabarwienie mleczne i jest dość niewidoczna. Jednak swoim zasięgiem obejmuje dookoła koronę zęba i osłabia jej połączenie z korzeniem. Prawdopodobnie ukruszenie też wynikało z osłabionej próchnicą struktury zęba. W Polsce lapisowanie wykonuje się we wszystkich zębach, szczególnie w przednich ze względu na kształt. Zęby mleczne mają kształt beczułkowaty i są bardzo drobne. Wykonanie wypełnienia w zębach przednich często kończy się jego szybką utratą. Lapis także można stosować w bardzo młodym wieku, kiedy pacjent nie pozwala na wykonanie wypełnienia (chodzi tutaj głównie o długość trwania procedury). Niestety olbrzymim minusem jest kolor zębów po lapisie. W miejscach w których była próchnica tkanka wybarwia się na kolor czarny (spowodowane jest to osadzaniem się soli srebra, które tak zabarwiają tkankę i działają przeciwpróchnicowo). Jedyne pocieszenie jest takie że zęby przednie wymieniają się między 6 a 8 rż.
Jeśli chodzi o trzonowce mleczne (czyli 4 i 5) to jak najbardziej trzeba leczyć, zwłaszcza że zęby te są mniej więcej do 9-13 roku życia. Piątki są chyba najbardziej istotne, bo przytrzymują pierwsze stałe trzonowce (czyli szóstki) na swoim miejscu. Jeżeli dziecko traci piątki mleczne to niestety szóstki zaczynają się przesuwać do przodu blokując miejsce później wyżynającym się piątkom stałym.

Także 4 i 5 należy leczyć by nie dopuścić do ich utraty czy powstania stanów zapalnych. Z ząbkami przednimi można spróbować usunąć tkankę zabezpieczoną lapisem i wykonać wypełnienia. Jednak należy się liczyć tutaj z możliwością wypadania wypełnień. Musisz wziąć pod uwagę także synka czy da radę wytrzymać 20 min na fotelu z buzią otwartą by zrobić wypełnienie.

reklama
Zjadłam sobie kanapeczki z polędwicą sopocką i serkiem żółtym...mmm!
Jagna
– to szkoda młodych, ja bym nie wytrzymała…teraz mieszkamy z babcią co jej odwala, nie odzywa się już któryś miesiąc z kolei, a i tak mnie wkurza samą swoją obecnością :no:

Sylwia – my tu międzynarodowe ciężaróweczki mamy hehe od Trondheim, Kanadę, aż po Chicago i nasza Masiosia to właśnie Chicago :tak:

Uwielbiam sopocka :D mama mi zawsze wysyla i przywozi po 2kg nawet :D

Ide spac :tak: jutro to usg rano :D
Ciekawe ile moj "maly" wazy... Toz to juz polowa 34tygodnia... Obstawiam wiecej jak 2kg :tak: ale oby mniej jak 2,5kg :szok: no chyba ze mam rodzic po 20 lutym to ok :D

Milej nocki :)

Aneta powodzenia....

Jagna szkoda brata ale dokladnie co on biedak ma do powiedzenia....

Munius kiedys jadlam ttlko sopocka uwielbialam.... mniam.... ale turaj wszystkie praktycznie wedliny sa o tym samym smaku.... niby polskie masarnie itp ale skladniki juz nie polskie.... wszystko inne.... minimalnie kupuje wedliny bo sama woda I syf.... ostatnio znajomi wedzili u nas kielbase na swieta. .. tylko, se to slowacy a oni wedza samymi trocinami wiec taka surowa wedzona.... sprobowalam pycha ale wiem, ze nie powinnam....

Anetka jak to mama Cinwysyla.szynke??????

Ja wlasnie odzylam, poszlam na spacer I dzialam.... musialam miec wysokie cisnienie dzis .... teraz nadrabiam.... I zajadam sie borowkami I ostreznicami.... troszke podjadlam czekolady przez 2 dni wiec teraz basta mam strasznie duzy brzuchol..... heh.....

Sylwia wielkie dzieki za rady, wylecze mu te 4 czy 5.... Julek nigdy nie mial problemow z siedzeniem na fotelu ale to juz 2,5 roku temu bylo... wszystkie wizyty na lapisowanie siedzial dzielnie na fotelu.... sam chce isc do dentysty ;) jeszcze raz dzieki

Spijcie spokojnie ;)

Żyję Munius żyję !!!!
U nas weekend minął w miarę spokojnie – w sobotę rozebrałyśmy z córką choinkę, mąż wyrzucił no i teraz to tylko igły na bieżąco trzeba jeszcze będzie sprzątać bo pewnie przez miesiąc jeszcze gdzieś wyłazić będą. Ja się nie ruszałam z domu ale moi pojechali zrobić zakupy to trochę odpoczywałam. Mąż później jeszcze pisał pracę podyplomową, córką trenowała grę na keyboardzie, ja Was podczytywałam . A niedziela też leniwa i spokojna – mąż dalej pisał, córcia trenowała ale dzisiaj to już w ogóle jej nic nie wychodziło chyba z nerwów. Obiad mieliśmy u teściów i później koncert prawie 2 godzinki. Córka miała taką tremę, że jak weszliśmy na salę zamkową to chciała uciekać do domu. Musiałam z nią porozmawiać i jeszcze jej nauczycielka mi pomogła bo tremę miała straszną. Mój m jej powiedział, że jak już będzie na scenie to ma sobie pomyśleć , że siedzi u siebie w pokoju i gra dla siebie i to jej pomogło. Sala zamkowa była pełna – nie przegnę jak powiem, że było ponad 100 osób. To był koncert całej szkoły Yamaha więc każde dziecko jeden utwór grało . Cieszę się, że jesteśmy już po i że trema mojej gwiazdki całkiem nie zjadła. Jutro mam fajnie bo teść powiedział, że zaprowadzi mi moją żabę do szkoły i później odbierze. Ja za to mam sprzątanko w domu – jutro kolęda.
Doczytałam Was trochę kochane. A było tego trochę – ponad 80 stron !!!!! Na pewno nie dam rady każdej z Was odpisać ale jakoś tak ważniejsze sprawy wyłapałam i tak :
Cieszę się z dobrych wieści z wizyt bo to ważne, że maluszki zdrowo rosną i rozwijają się w naszych brzuszkach Jeśli jakieś wyniki wyszły trochę gorzej trzymam kciuki za ich poprawę , Wasze lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję.
Trzymam też kciuki za wizyty zaplanowane na ten tydzień ( ja jak już wiecie mam co tydzień więc i za swoją też trzymam – bo jak to powiedziała moja znajoma po mojej ostatniej akcji szpitalnej na każdą wizytę z walizką powinnam jeździć L co mi się wcale a wcale nie podoba )
Agnis – dziękuję , za rolę „łączniczki „ z Wami i jak już wspomniałam Wszystkim Wam dziękuję za kciuki i słowa otuchy – to jest super taka grupa wsparcia na BB. Agnis mam nadzieję, że imprezka była udana no i że Twój jubilat nie wpuścił żadnego gola do swojej bramki &&&&& Też porządek ostatnio zrobiłam ze wszystkimi swoimi i maluszka wynikami w teczce !!
Ozila – jeśli chodzi o ciśnienie to lekarz , którego tak wychwalam wpadł do mnie jeszcze na salę zanim wyszłam ze szpitala i kazał mi mierzyć ciśnienie – co ja też robię już od jakiegoś czasu ale powiedział, że w moim przypadku 145/95 to jest granica nie do przekroczenia – a w dniu przyjęcia miałam 164/120 !!!!! Uważaj za kółkiem kochana
Nastka – na hybryde nakłada się specjalny płyn na watce i pazłotkiem zawija i tak się trzyma przez 10 minut, potem to pazłotko z watką się ściąga i patyczkiem i pilniczkiem resztę ściera się z paznokcia – nic strasznego
Munius – jeśli chodzi o pazurki to ja jak teraz wylądowałam drugi raz w szpitalu znowu z hybrydą powiedziałam , że jak wyjdę to od razu ściągam i już nie kładę !
Koreczek – czytam o Twoich problemach i nie wierzę, że w nikim wsparcia po prostu nie masz. To jest strasznie przykre. Ani mama ani bratowa?? Jesteś młodziutka i mogłyby Cię wesprzeć silniejszym ramieniem a tu nic… Przykre bardzo !!! A co z Tm wyjazdem mamy do brata na trochę ?? Sprawa ucichła??
Mamusia synka – masz Ty się z tą sąsiadką wariatką !!
Monisia – coś wiem na temat pożyczania pieniędzy w rodzinie – masakra a z tą hybrydą przezroczystą to mnie zainspirowałaś !!!
Moniqaa – nie fajnie z tym zębem Ci wyszło - współczuję
Jeśli chodzi o masowanie krocza – nie miałam w pierwszej ciąży i nie wiem czy będę teraz masować. Warto?? Planu porodu też nie miałam i nie zamierzam mieć – wszystko wyjdzie w praniu. Dzisiaj zadzwoniła do mnie ta moja koleżanka z Sali z którą już w grudniu leżałam i opowiedziała mi historię jak to było z dziewczyną jedną co z nami na Sali leżała i mało co się do nas odzywała. Dziewczyna ta po znajomości znalazła się w wojewódzkim czyli tam gdzie ja jeżdżę co tydzień ( kuzynka jej jest lekarzem ) i bała się bólu przy porodzie i wymyśliły razem , że weźmie znieczulenie a w trakcie porodu okazało się , że boli jeszcze bardziej niż myślała i jeszcze dostała drugie ( ta jej kuzynka jej tak załatwiła). Dziewczyna od zeszłej niedzieli leży plackiem, nie może się ruszać, jak jej dziecko przynoszą to nie chce się nawet nim zajmować. Ma straszne powikłania po tym znieczuleniu. W trakcie jak ja leżałam to chciała przerwać kurację jaką jej przepisali, żeby wróciła do żywych. Ta jej kuzynka przyleciała, żeby jej to wybić z głowy. Podobno lekarze teraz mają niezłego pietra bo się boją o swoje tyłki , że to drugie znieczulenie jej podali co jej kuzynka wymyśliła było niepotrzebne. Jak jej mąż zaczął coś gadać w szpitalu o tym, że może zaskarżą szpital to kuzynka od razu go obstawiała i do pionu stawiała, żeby afery nie robił- pewnie też się boi. Te powikłania mogą trwać do 3 tygodni – tak jej anestezjolog mówił jak do niej przychodził. I teraz już wiem dlaczego pielęgniarki tak koło niej latały dzień i noc. Także nie planuję nic sama – wyjdzie wszystko na trakcie porodowym. A jeśli chodzi o badania dziecka i nakłucia , szczepionki to właśnie pielęgniarki raz zabierałaby i tłumaczyły po co , raz wjeżdżały na salę i robiły to przy tych moich dziewczynach z Sali a raz zabrały i powiedziały, że na badania nie tłumacząc jakie. Odwiedziny w szpitalu do mnie pewnie mąż przyjedzie z córką i ewentualnie swoich rodziców zabierze i moją mamę. Reszta rodziny daleko. A w domu myślę , że po tygodniu albo 2 zaczną się wizyty. Smoczki – jestem na tak ale rozsądnie.
Juszka i MałaMama – faktycznie świat jest mały
Witam nowe mamusie !!!
Polecam Wilk z Wall Street !!!

Susi super, ze koncert sie udal.... a stres... pomalutku bedziensie przyzywyczajac do wystepow na scenie, super, ze chodzi na lekcje.... ja b chcialabym, zeby moj Julek szedl ale on na NIE zreszta oprocz plywania I nogi wszystko na nie... a np slicznie spiewa I super tanczy... naprawde, sama spiewalam w chorze kilka dobrych jak nie kilkanascie lat.... nie wiem co robic czy wziasc go na sile...czy powiedzidc, ze nigdzie nie bedzie chodzil zeby sam chcial.... a ru naprawde moze robic co tylko chce.... nawet na naszym zadupiu.... ;)
Ale jazda z ta dziewczyna.... troche mi jej szkoda.... bo te tygodnie z Maluszkiem byly bardzo wazne dla mnie.... czekam na m...juz 9 u nas.... mysle, ze do h bedzie.... a my jutro wybieramy sie na wystawe o dinozaurach discoverthedinosaurs.com mamy swieto I ostatni dzien wolnego Julka... wiec trza korzystac.... tzn m musi I tak isc do pracy.....

Potrzebuje Waszej pomocy.... nie mam weny, a musze napisac esej na temat co kiedys robilam ale cos sie stalo I zmienilo moje postepowanie I jak ta sytuacja I zmiana wplynela na moje zycie ;)
Bede wdzieczna ;)
@
A teraz uciekam sie myc, Julka szorowac I do spania.... rwie mnie na dole... tak jak Was ostatnio ale kapiel pomofla....

Powodzenia na wizytach kciuki zacisniete.....

I się obudzilam, brzuch tak spiety że aż boli... i to na pewno nie wiezadla które podtrzymują macice.. ale cóż dziecko rośnie, trzeba wytrzymać. Wczoraj oglądałam film i leżałam długo, jak wstalam, to kroka nie mogłam zrobić tak bolało, a glowka dodatkowo mi jeszcze napierala...

Zapomniałam wam napisać. Ostatnio jak byłam w szpitalu robili mi badania. Na drugi dzień wpada lekarz i mówi o ostrej anemi. Wychodząc ze szpitala dostałam receptę na żelazo, ale nie wykupilam, bo wolalam poczekać. Drugi raz robiłam badania i poszłam 17 stycznia na wizytę. Mój lekarz pyta się mnie czy biorę to żelazo, to mówię że nie, bo wolalam czekać co on powie. A on "proszę pani, bardzo dobrze! Dali pani żelazo a pani anemii nie ma! Bardzo dobre wyniki pani ma, więc jak to możliwe, no co za lekarz!" No i więc niepotrzebnie gryzlabym żelazo:tak:
Przepraszam że tak o sobie...:sory:

A i czytam was trochę, ale skupić się nie mogę i coś weny nie mam do pisania, więc trochę mniej będę się udzielać:sory:

Koreczek super Ci lekarze jak widze.... oolowa z nich minela sie z powolaniem jak widze.... jak czytalam co Mlodamama pisala to az plakac sie chcialo.... przeciez w ich rekach nasze zycie I zdrowie.... nie moge zrozumiec tez co sie stalo z TYMI blizniakami z Woclawka I Boze chron kazda z nas przed czyms tak strasznym....

Ja zmykam spac.... moze zasne....
Jeszcze raz mikego dnia Wam zycze

Dzien dobry!

ja sie w miare wyspalam i lece zaraz do labu

munius Termometr bezdotykowy dla dzieci ThermoFlash LX-26 (3861895470) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

co do ciasta to nie chodzi o to co ma thermomix czego nie mozna zrobic mikserem tylko te przepisy sa pisane tak ze wrzuc maslo nastaw thermomix na 2 min 100 st obroty 1 itd.

aneta fajne zdjecia malej buszujacej w jedzeniu...ja 13 lat temu nie slyszalam o takiej metodzie a sadzalam mala na srodku kuchni w foteliku do karmienia przed nia talerz z jedzeniem i jadla sama co trafilo do buzi to dobrze a co na ziemie tez dobrze i szybciutko jadla widelcem a w przedszkolu bylo tak ze jak zachodzila jako3,5 roczne dziecko to przez pol roku jedli tylko lyzka bo nie wszystkie dzieci potrafia widelcem i moja mala byla zbulwersowana dlaczego ona musi jesc lyzka...

dobra uciekam milego dnia!

reklama
Witam serdecznie ;-)

Dziś zaliczam pełne 33 i zaczynam 34 :szok:

Carri - 100 lat dla córci!!!

Wyprawiłam małego do szkoły z paką cukierków bo w końcu dziś kończy te wyczekane 8 lat :-D

Wstawiłam pranie i w końcu pije kawę bo wyglądam jak Zombie... :baffled:

Życzę wszystkim udanych wizyt oraz miłego dnia :tak:

Do góry