Sylwia1985
Mamusia Sierściuszka
Sylwia jesli moge to mam pytanie.... moj Julek do 3 roku pil bebilon..... mial prochnice butelkowa ale sliczne biale zabki nic nie bylo widac.... pech chcial, ze 2 razy uderzyl w lewa jedynke I mu sie ukruszyla....resztki sam korzen zostal.... chodzilam do dentysy w Pl, w moim kiescie chyba najkomeptentniejszej I jej pomoc dentystyczna polecila mi lapisowanie co przyxzynilo sie, ze gorne zabki zwlaszcza przodu zrobily sie czarne.... wyglada to okropnie...tzn my to bierzemy na wesolo, zeby Julek nie mial kompleksow....ma dziurki w 5tkach I 4 kach na gorze I tutaj dentysci zakladaja plomby metalowe I nadudowauja zabki.... a moja dentystka powiedziala, zeby nic nie robic jedynie rozwiercic jakby zrobila sie gdzies ropa..... I jakby bolalo... tu dentysta byl w szoku, ze zrobiki lapisowanie na przwdnich zebach bo oni robia na tylnich tylko..... a Ty co o tym sadzisz???
Wogole to.dzieki za rady....
Co do emolium I oilatum sama z jich korzystalam, ale wydaje mi sie, ze to rozreklamowane jest, ze niby takie super....a za wczasu nie ma co tym myc skory inprzyzwyczajac.... za duzo to kosztuje... ja kosmetyki kupie w whole foods to taki sklep gdzie wszystko maja ekologiczne...wszystko jest organic.... niby naturalne.... ale poki co odkladam ciagle te zakupy....
Moja Lena ma dzis 4 razy czkawke....
Kama musialabym byc walnieta jakbym sie ovrazila o to, ze Twoj pies nazywa sie Lena
Pewnie teraz mieszkasz poza Polską? Leczenia różnią się między państwami i to co u nas jest dopuszczalne w innym kraju jest niedopuszczalne. Przykładowo w WB dentyści nie wiedzą co to jest sterylny gazik, a dzieci leczą pobieżnie i miałam bardzo dużo dzieciaczków, które przyjeżdżały na wakacje do dziadków i wtedy miały leczone ząbki.
Jednak przejdźmy do konkretnego przypadku na podstawie tego czego mnie nauczyli. Próchnica butelkowa tworzy się w obrębie szyjek (czyli tuż przy dziąśle) ma często zabarwienie mleczne i jest dość niewidoczna. Jednak swoim zasięgiem obejmuje dookoła koronę zęba i osłabia jej połączenie z korzeniem. Prawdopodobnie ukruszenie też wynikało z osłabionej próchnicą struktury zęba. W Polsce lapisowanie wykonuje się we wszystkich zębach, szczególnie w przednich ze względu na kształt. Zęby mleczne mają kształt beczułkowaty i są bardzo drobne. Wykonanie wypełnienia w zębach przednich często kończy się jego szybką utratą. Lapis także można stosować w bardzo młodym wieku, kiedy pacjent nie pozwala na wykonanie wypełnienia (chodzi tutaj głównie o długość trwania procedury). Niestety olbrzymim minusem jest kolor zębów po lapisie. W miejscach w których była próchnica tkanka wybarwia się na kolor czarny (spowodowane jest to osadzaniem się soli srebra, które tak zabarwiają tkankę i działają przeciwpróchnicowo). Jedyne pocieszenie jest takie że zęby przednie wymieniają się między 6 a 8 rż.
Jeśli chodzi o trzonowce mleczne (czyli 4 i 5) to jak najbardziej trzeba leczyć, zwłaszcza że zęby te są mniej więcej do 9-13 roku życia. Piątki są chyba najbardziej istotne, bo przytrzymują pierwsze stałe trzonowce (czyli szóstki) na swoim miejscu. Jeżeli dziecko traci piątki mleczne to niestety szóstki zaczynają się przesuwać do przodu blokując miejsce później wyżynającym się piątkom stałym.
Także 4 i 5 należy leczyć by nie dopuścić do ich utraty czy powstania stanów zapalnych. Z ząbkami przednimi można spróbować usunąć tkankę zabezpieczoną lapisem i wykonać wypełnienia. Jednak należy się liczyć tutaj z możliwością wypadania wypełnień. Musisz wziąć pod uwagę także synka czy da radę wytrzymać 20 min na fotelu z buzią otwartą by zrobić wypełnienie.