reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Hej!
Próbowałam was doczytać, ale tylko pobieżnie mi się udało.

Trzymam kciuki za wizyty wszystkie! Ja też dzisiaj lecę do gina, ale dopiero wieczorkiem.
A i uważajcie, bo jest mega ślisko, a koziołki, fikołki i przewrotki w naszym stanie niewskazane. U mnie w rodzinie już jeden połamaniec w szpitalu od wczoraj:baffled:

Ooo! Ósme okienko, robi się poważnie:shocked2::-)

Ostatnia edycja:
reklama
secreto- gratki rozpoczecia 36tc- to do konca tyg i dziecko "donoszone";-)

Donoszone to będzie w 38 :)
Nusię rodziłam pod koniec 36 tc i zakwalifikowana jako wcześniak. Prawie 3-kilowy, ale jednak wcześniak ;)
Więc jeszcze chwilę cierpliwości, ale już naprawdę niedługo :) Co to jest 2 tygodnie w porównaniu do moich prawie 8 :/

Tak wszędzie inaczej mówią. Mój Kacper urodzony w 37 tyg z wagą 3 kg. Raczej nikt mi nie mówił ze to wcześniak, a przynajmniej tego nie pamiętam:szok:
Niektóre źródła podają że pełne 36 to donoszone, inne że waga wg USG musi być co najmniej 2800.
Ale na moje oko tak od 37 tc można uznać za "donoszone":tak: Ale wolałabym min 38 czyli jak na to spojrzeć za 5 tyg mohe rodzic? :szok:

Musi byc skonczone 37 tygodni zeby nie kwalifikowali do wcześniaka...........nawet jak podaja definicje wczesniaków to piszą, ze urodzone przed 37tyg. ciązy......

Matko patrzę za okno a tu szklanka na ulicy a chciałam na cmentarz pojechać do mamci :wściekła/y:

mamusiu-moze odpusc wychodzenie z domu ...moze później troche pusci lód...

lekarze patrza czy dziecko ma oznaki wczesniactwa i wtedy na tych granicznych tygodniach kwalifikuja...

do końca 37 tygodnia - wcześniaki. Jeżeli dziecko urodzone jest w terminie, czyli 38-42 tydzień, ale ma masę urodzeniową poniżej 2500g to powinno być zakwalifikowane nie jako wcześniactwo, tylko hipotrofia, czyli za niska masa w stosunku do wieku ciążowego. generalnie z punktu widzenia zdrowia dziecka lepiej, jeśli to wcześniak niż hipotrofik.

Ostatnia edycja:
malpawzoo- a powiedz co myslisz o szczepieniach...przeraza mnie wizja szczepionek..przy hani byłam zupełnie nieswiadoma zagrozen i szczepilismy skojarzonymi plus dodatkowo rota. a teraz nie wim chyba te zwykle wezmiemy....

mojej kolezanki synek po szczepieniu dostał paraliżu i już ponad rok go rehabilitują-oczywiscie lekarze nie przyznaja sie do tego ze to przez szczepionke

reklama
Do góry