reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
Sorry, że nie odpisywałam, ale hydraulik przyszedł i nie chciałam, zostawiać go samego, jeszcze by coś zbroił :)
Jest urlop ojcowski - 14 dni kalendarzowych do wykorzystania w 1 roku życia dziecka, trzeba wziąć całość na raz, płatne 100%, pracodawca nie może odmówić wzięcia.
Jest urlop rodzicielski (26 tyg) i część urlopu macierzyńskiego (matka musi wziąć 14 tyg, resztę czyli kolejne 12 tyg może wziąć ojciec) - rodzice mogą się dowolnie dzielić, płatne w sposób zawiły (jeśli matka bierze całość to 80% przez 52 tyg, jeśli matka 26 tyg i ojciec 26 tyg to matka 100% i ojciec 60%, nie mam pojęcia jak płatne przy nierównym podziale).
Ojcu dziecka przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego (100%) z tytułu urodzenia dziecka - do wykorzystania w okresie okołoporodowym.
Poza tym jednemu z rodziców przysługują 2 dni na opiekę nad dzieckiem (taki urlop na żądanie, płatny 100%) - trzeba złożyć oświadczenie w miejscu pracy, o zamiarze korzystania z takiego urlopu.
Prawo do opieki nad chorym członkiem rodziny - 14 dni kalendarzowych w roku, płatne 80%, wymagane zwolnienie lekarskie. To jest analogiczne do zwolnienia wystawianego rodzicowi, jak dziecko jest chore. I tu ważna sprawa - jeśli np matka dziecka jest na urlopie macierzyńskim lub wychowawczym, to ojciec dziecka NIE MOŻE wziąć zwolnienia na opiekę na siebie.

Ostatnia edycja:
A ja wpadłam w weekend na chwilę, ale i tak Was nie doczytałam, na fb zauważyłam ze młodamama w szpitalu :-( - mam nadzieje, że z nią i córeczką wszystko dobrze będzie.
Agnis dziękuję za informacje :*

kainkas a w 2010 i 2011 roku urlop ojcowski to nie było czasem tydzień czasu, a od 2012 r. dopiero dwa tygodnie? Może w kadrach źle naliczyli twojemu mężowi....ale z zabieraniem premii to i tak chamstwo. Zrozumiem że za l4 zabiorą, ale za ojcowski:confused:. Może dobrze by było gdyby maż się dopytał, bo może akurat nic by mu nie potrącili za ten ojcowski (mam na myśli premię).

Tutaj wklejam linki z informacjami dot. uprawnień rodziców, może komuś sie przyda:
Rodzic w pracy | rodzicielski.gov.pl
Słowniczek terminów | rodzicielski.gov.pl
Idę zrobić sobie kawkę i zjem kawałeczek serniczka na zimno :-p i poczytam was troszkę:tak:.

Alesia dzięki chyba zaraz upieke bo jak zobaczyłam jaki duzy to az mi się chce :-D i przeloze dżemem własnej roboty z brzoskwin :-D

Naprawde trzeba go upuscic? :-D

Ostatnia edycja:
no coś mniej tego urlopu było ale nie wiem ile. a premie zabierają nadal tylko teraz uprzedzaja chłopaków to mało kto bierze a nam nikt nic nie powiedział bo podobno mój pierwszy był i jakoś wyszło. a teraz już świadomi jesteśmy że ten ojcowski to wcale nie jakiś rarytas u nas w pracy.

agnis, trzeba, trzeba. Myślę że to ma jakiś związek z tym, żeby ciasto później nie opadło. Nie bój się nic mu nie będzie. Ja robiłam go już wiele razy, zwłaszcza latem, jak są świeże owoce i robi się torty owocowe z galaretką.

Witam Kobietki kochane nie było mnie z wami od piątku bo mój brat przyjechał i wyjechał wczoraj. Produkcja mega duża:szok::szok:. Poczytałam mniej więcej co się u was działo ale nie odpiszę wszytkim.
W sobotę byłam z Miłoszem na zabawie choinkowej z mojej pracy i chyba musiałam coś od jakiegos dzieciaka złapać bo wstałam dziś z bólem gardła:wściekła/y:.
Rano byłam na badaniach krew i mocz bo wśrodę wizyta.

Mlodamamo trzymam kciuki obyś jak najdłużej wytrzymała w dwupaku.

Mamusia synka zdrówka dla Julka.

Ewa zdrówka dla domowników a ty uważaj na siebie żebyś się tylko niezaraziła od nich.

Agnis gratuluję 32 tygodnia.

Secreto tobie gratuluję skończonego 34 i spokoju życzę niestety hormony szaleją i bardzo łatwo nas z równowagi wyprowadzić.

Małpawzoo co do mebli klupsia ja miałam łóżeczko z szufladą bez przewijaka dokupiłam taki ze sklepu padował na łóżeczko.

Ja dziś juz powinnam mieć wózek ten tako city move bo mój mąż się okazałao ma jakieś chody w tym sklepie w którym zamawiamy i ekspresem mu ściągnęli a nam się wcale nie śpieszy bo w garażu będzie trzeba go trzymać.

Ja też jestem fanką worków próżniowych to co Miłek wyrasta to w nie pakujemy i nawet w garażu czy piwnicy można w nich przechowywać tylko muszą być szczelne. Na dłuższe urlopy też w nie część rzeczy pakowaliśmy np ręczniki jadąc do chorwacji na 2 tygodnie to troche ich było doliczając kąpielowe.

Jeny mi już w komodzie dla małej nic się nie mieści ale ja tam mam włośone i ciuszki tak na 6 mieś i reczniki i pieluchy tetrowe i flanelowe i kocyki, pościel.

Mam prośbę do chustowych mam prosze wrzućcie jakieś linki które chusty tkane warte uwagi bo ja zielona jestem a ceny na allegro od 60 zł w górę do ponad 200 zł. Allesie jak byś mogła zerknąć mi na tym forum czy nikt jakiejś fajnej używanej nie sprzedaje ja nie jestem tam zalogowana i nie znam się na tym kompletnie nie wiem ile dlugości powinna mieć.

joasia, a jaki rozmiar nosisz tak normalnie, bo jak jesteś niska to krótsza chusta wystarczy, no i do kołyski zwyklej też wystarczy krótka, a do kangurka, to już więcej szmaty trzeba?
Musisz zastanowić się ile chcesz wydać pieniędzy. Całkiem fajne i niedrogie są nati baby. Ja miałam też storchenwiege i się sprawdziła.
Ja dla siebie mam tkaną chustę i mojemu Rafałowi też taką mam zamiar kupić.

Ostatnia edycja:
reklama
Joasia - my jeszcze wózka nie zamówiliśmy, a na mebelki czekamy. Przewijak będzie na łóżeczko, tylko nie wiem jak jest z montażem, ale tam chyba jakieś śruby/zaczepy powinny być? No i łóżeczko też z pojemnikiem będziemy mieć.

Ostatnia edycja:
Do góry