reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

straszne rzeczy teraz czytam o nacięciu krocza :O dotąd myślałam, że faktycznie jest to sposób na to by nie pęknąć niekontrolowanie.... ale teraz już sama nie wiem :/

"Nacięcie krocza nie zabezpiecza przed pęknięciem III lub IV stopnia (zwieracza odbytu i odbytnicy)."

"Ostatnio coraz więcej mówi się o ochronie krocza podczas porodu. W zachodniej Europie 80% pacjentek rodzi bez nacięcia krocza, w Polsce jest odwrotnie, liczba wykonywanych nacięć wynosi: 80% - 100% pierworódek i ok. 60% kobiet rodzących po raz kolejny"

"
Nacięcie krocza nie przynosi żadnych korzyści:
  • nie redukuje czasu porodu
  • nie zapobiega niedotlenieniu dziecka
  • nie zapobiega problemom z nietrzymaniem moczu.
a tu znowu odwrotnie Nacięcie krocza | Położna :szok:

poczytajcie komentarze bo są bardzo ciekawe !!
kasiulekk moja też ma często i to czuję na pęcherzu :D

Ostatnia edycja:
reklama
Witam czwartkowo,

Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych małych Jubilatów: Julku i Celinko najlepszego dla Was!

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty bo widziałam, że sporo ich dzisiaj! Ja także wizytuję, o 14.15 dopiero. A potem pędzę do małego siostrzeńca- no niczym innym nie żyje teraz odkąd się pojawił na świecie :-)

Koreczek super wiadomości! mam nadzieję, że odpoczniesz teraz w domku...

Aaa i chyba Tobie kamaa miałam odpisać o masażu Shantala. Mieliśmy wczoraj na szkole rodzenia o nim, więc Wam podsyłam. Nie mogę znaleźć tego filmiku instruktażowego ale ten jest podobny. W sumie fajna sprawa, bo każdy może swojemu maluszkowi wykonać w domu, a nie wymaga jakieś dużej wiedzy, czy doświadczenia a zawsze to jakieś wspomaganie rozwoju.

http://dziecisawazne.pl/masaz-shantala-po-co-masowac-dziecko/ tu co nieco o masażu
Masaż Shantala - YouTube a tu przykładowy filmik. Ważna jest kolejność tych ruchów, muzyczka relaksacyjna, no i nam Pani mówiła że najlepiej robić ciało do ciała, czyli golaska na gołych kolankch u mamuni :-)

I było jeszcze o masażu mamusi, a raczej jak przynieść ulgę kręgosłupowi i tatusiowie oliwką działali- fajnie i przyjemnie. Teraz będę mojego męczyć codziennie :-D

No właśnie teraz doczytuje .. okazuje się, że stare położnictwo zakłada nacięcie krocza jako jego ochronę .. najnowsze doniesienia mówią co innego ! tylko właśnie problem jest w polskich szpitalach i starej mentalności... tak jak ktoś tam napisał przy porodzie bez nacięcia pęka się najwyżej w 1 st.. rzadko kiedy idzie w stronę odbytu... a przy nacięciu to jakby naciąć kawałek materiału... szybciej się targa i powstaje wtedy nacięcie 3 st i jest większa szansa że pójdzie w stronę odbytu
I taka jeszcze jedna refleksja też denerwuje mnie pogląd że kobieta musi cierpieć podczas porodu... i cała nagonka na poród zupełnie naturalny.. bez znieczulenia...zgadzam się z komentarzem, że idziemy do dentysty i prosimy o znieczulenie gdzie ból przy naprawie zęba jest dużo dużo mniejszy... a przy porodzie chcemy cierpieć?? a szycie bez znieczulenia to już w ogóle dla mnie szookk... właśnie tak się traktuje kobiety..

Ostatnia edycja:
Witajcie:)

Na poczatku sto lat dla dzieciaczków ;))

Koreczek super ze juz wyszlas :))

Ahh kolejna nieprzespana noc..wszystko mnie boli, plecy, brzuch, kark :( ostatnio nie umiem wg sie ulozyc do spania i dobrze spac.. :((
niewiem dlaczego.. zgaga i odbijanie sie tez dalej mi dokuczaja.. niewiem juz co na to poradzic..

Gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za kolejne ;)) i oby wyniki były w porządku.

Tez powoli sie musze brac za pranie i prasowanie,zeby bylo juz wszystko gotowe ;)

Pozdrawiam

DZIEŃ DOBRY :-)
Ja dziś nie dałam rady z wyrka się zwlec i mąż sam młodą do szkoły zawiózł...a ja dosypiałam :tak:... ale żebym się mega wyspała to nie powiem...

Aneta -
szafa rewelacja... ja jednak jestem zwolenniczką komody...tym bardziej, że w sypialni na tzw dobry początek komoda w zupełności wystarczy (reszta ciuszków w garderobie) najwyżej będę robiła zamiany...co za małe pakowanie i oddawania darczyńcom a na odp. rozmiar do komody ...Potem młodemu się szafę dokupi i będzie git :tak:
Ja bardzo lubię JYSK...mają często bardzo fajne rzeczy i super promocje...TYLKO KASĘ MIEĆ ;-)

ALESIA - Mój od początku szedł pięknie co do dnia... dopiero na tym ostatnim USG okazało się, że jest malutki, no... drobny...Ale w moim przypadku RACZEJ W DRUGĄ STRONĘ... czyli nie dłuższa ciąża a WRĘCZ ODWROTNIE CHCĄ JĄ WCZEŚNIEJ ZAKOŃCZYĆ, co by młodego na cycu do wagi doprowadzić....Obstawiam, że do 36 tyg mnie potrzymają...Zobaczymy... za tydzień mam i USG kontrolne i wizytę...WSZYSTKO SIĘ okaże!!!

MAMATEK - No ja wielbicielką sów nie jestem ale kocyk śliczny :tak:

MAMUSIASYNKA, KAINKAS, JAGNA - &&&&&&&&&& za wizytę!!!

MONISIA -
Powiem szczerze, że teraz już mi to obojętne... Tym bardziej, że ja doskonale wiem czego potem np. uniknąć aby szybko do formy wrócić...Teraz waga maluszka jest dla mnie priorytetem:happy:

JAGNA - 100 LAT DLA TWOJEJ CÓRECZKI!!!!:-)

SECRETO -
U mnie też szlafrok pół torby zajmuje...:confused2: a GBS już masz pobranego?????Nie za wcześnie????

KORECZEK -
SUPER, ŻE wracasz do domku dbaj o siebie i spróbuj się nie denerwować ....
KASIULEKK - Mój synek też często ma czkawki 3 razy dziennie na bank!!

Ewa - Ja kupiłam Baby Ono podkłady dwie paczki i wiele moich koleżanek sobie chwaliło...ale Hartmann ponoć najlepszy... Ja w 1 ciąży miałam BELLĘ i niestety kiepsko się sprawdziła :sorry:

Idę teraz pakować małemu torbę :happy:

Mamusiu synka mi się raczej wydaje, że jest odwrotnie nie musimy cierpieć ale chcemy :D:szok: chcemy chyba sobie coś za wszelką cenę udowodnić...

Nikusia
niby piszą że na początku 33 tyg już można .. nie wiem może jeszcze raz mi będzie chciał pobierać?

reklama
Do góry