reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Masiosia dziwna baba... Norweszki jak przychodza na paznokcie to same placa 100-200kr wiecej... A ta sie po ponad miesiacu upomina ze mam jej cos oddac :szok: wysmialam ja :D ale powiedzialam ze nie ma problemu, niech przyjezdza. Bedzie bardziej stratna na tym :tak:

reklama
Masiosia gotowy byl kiedys w nexcie :tak: ale w pl babki robia na drutach za ok 70zl. Bo dosc duze zainteresowanie tym jest :tak:

No ja urodzilam przy 2cm :tak:
Polozna mowila ze dopiero na kolejny dzien urodze bo nic sie nie rusza do przodu... A tu pach... Za 2-3 min mnie tak mala rozerwala ze glowke mialam w kroczu :szok: :D

Ale jak drozdze? Tak same? Ja jak robie pizze raz w tyg to normalnie jem :tak:

Munius to gratulacje :tak:

Ostatnia edycja:
Ooo właśnie, jak już był kebab to czas na kolejnego fast food'a, Anetka co dajesz do pizzy i jak ją robisz? Spód robisz sama czy kupujesz gotowy? Jakie składniki? :-D

A ja Wam powiem, że ja to się boję zzo...
Skurcz to skurcz - przyjemne to nie jest, ale przynajmniej wiadomo o co chodzi. Wszystko czujesz, masz nad wszystkim jako taką kontrolę. A tu nagle igła w kręgosłup, brak czucia, nie wiadomo, czy poród już się kończy czy to jeszcze potrwa.

U nas chyba dają przy 4 cm.
Ja przy 6 cm już bym i tak nie zdążyła wziąć, bo ostatnio jak mi położna powiedziała, że 6 cm jest, to poszłam pod prysznic i za 5 minut miałam już parte. Chyba by mi igły wbić nie zdążyli ;)

Czytałam dzisiaj trochę o porodach i wszędzie lekarze piszą, że trzecie dziecko w większości przypadków wyskakuje prawie samo. Jak się tylko skurcze zaczną, to momentalnie akcja postępuje. Tym bardziej jeśli się niedawno rodziło.

I mnie przerażenie wzięło - ja muszę parę rzeczy ogarnąć zanim ruszę do szpitala :/
Jak to będzie dzień, to odprowadzić Nuśkę do przedszkola, Męża z pracy ściągnąć... A w nocy zawołać kogoś do dzieci i dopiero wtedy jechać... Kurcze, muszę to jakoś zaplanować wcześniej...

Munius dzieki za odpowiedz.... zobacze co bedzie sie dzialo.... obym rodzila tak szybko jak moja mama drugie dziecko.... normlanie moj brat wystrzelil jak torpeda ;)

A co dompolskiej kuchni..... powiem Ci, ze mamy naprawde dobre jedzenie, ale nienumiemy sie jako narod sprzedac, to masakra..... w restauracji mamy wszystko made frkm screech czyli tak tu nazywaja jak cos jest robione od podstaw..... bic mrozone oporcz pierogow.... a amerkanskie knajpy gdzie wszystko maja z mikrofali maja zawsze full, trzeba godzinami stac czekajac na stolik...u nas jest tak w weekand..... nie wiem jak to napisac nami tu gardza.... trakruja nas jak meksykow a tam bieda I zacofanie.... ale jestesnmy zawistnym I zazdrosnym narodem, ostatnio uslyszalam tekst zbajomego, bo kupil tira I szuka sam sobie zlecen, a wczesniej pracowal u takiego b bogatego polaka; ze on nie da wiecej zarobic temu pracodawcy na sobie.... nosz k.... a za darmo tam robi?! Jestesmy okropni.... a on zapomnial jak jego rodzice I on nie mieli roboty I ten polak ich wszystkich zatrudnil.... wstyd wstyd wstyd..... glupie araby nie bede pracowac u obcego tylko dla siebie pracuja- oczywiscie jak juz wezma sie do pracy hihihi...... a nasi to porazka.... kiedys przy barze koles do mnie mowi ( jak bylam w pracy) daj mi rachunek bo m nie dam wiecej zarobic.... ( nie wiedzial, ze to moj maz) ja zaczelam sie smiac.... bo nie wytrzymalam.... przez swoja zazdrosc I zawisc nigdzie sie nie lixzymy.... a tu z dala od kraju bardzo to widac.... od polakow jak najdalej....na to wychodzi..... nie wiem czy mnie zrozumialas bo dzis moj mozg ledwo pracuje....
Amerykanie glownie stoluja sie w restauracjzch bo naprawde jest to tanie.... lubia zupy kremy.... takie geste wszystko.... jedza prazone ziemniaki takie opiekane.... tluczone ziemjiaki.... mieska podobne jak my, uwielbiaja wolowine w ciemnym sosie..... nie ma takich typowych amerkanskich knajpek.... zeberka uwielviaja w sibie barbecue. ..tonich ulubiony sos...ja nie znosze......
Tutaj knajpki sniadaniowe sa mistrzostwem swiata.... mamy jedna 5 min od nas uwielbiam tam jezdzic na gofry, pancake albo nalesniki.... m zawsze bierze mieszanke jakas z jajecznica boczkiem itp..... ostatnio po krzywej cukrowej w sylwestra bylisny na nalesnikach z brzoskwiniami I cream cheese. ... mistrzostwo swiata..... oni uwielbiaja takie knajpki.... ja zreszta tez ;)
Dobra wstaje bo zbijamy baki caly dzien az glupio....
Tarantino b lubie.... ale w ciazy jak w tv widze krew tonodwracam oczy......

Ewa to rzeczywiscie masz problem z tym, zeby to jakos rozwiazc logistycznie..... ja nie wiemnjak to bedzie, Julek chce isc do m sis ale jak w nocy sie zaczniento on bedzie przerazony.... I mimo ze ma 6 lat to wielki stres dla niego bedzie..... jak Twoi wycieczkowicze wrocili? Jak Nuska???? Ja sie meczylam od 5 rano a urodIlam o 19 45.... parte 45 minut..... oxytocyna wogole nie dzialala na mnie.... polozne masowaly mi zyly... w szoku byly.....
Drozdze same bym zjadla tak z mlekiem I cukrem mam ochote straszna..... ;)

Ewa mojego mama jak rodzila dziecko nr 6 to nawet nie czula jak urodzila na sofie spiac... Obudzila sie z dzieckiem w polowie miedzy nogami :szok:

Minius drozdze rozpuszczam w szklance bardzo cieplej wody, z 3 lyzkami oleju i lyzka cukru. Ja zawsze daje sypkie drozdze... A swiezych to chyba 50g sie daje. I zostawiam to zeby sobie wyrosly :tak: pozniej dodaje do 3szklanek maki z odrobina soli i wyrabiam... Odstawiam pod przykryciem na ok. pol h zeby wyroslo. My lubimy miesko na pizzy. Wiec zawsze paczke mielonego podsmazam na patelni dodaje koncentrat pomidorowy, sol , pieprz, oregano. Rozwalkowuje ciasto na lekko natluszczonej blaszcze, na to to miesko, ser zolty i co tam chcemy :tak: przewaznie salami, pieczarki i kukurydze :) pieke ok 10min w 250stopniach

Ostatnia edycja:
Aneta, weź mnie nie strasz...
Ja rodziłam od pierwszego skurczu pierwsze dziecko ok. 5 godzin, drugie 2,5 godziny, to trzecie mi wychodzi ile? Godzina?...:/

Muszę chyba z jakąś sąsiadką pogadać, żeby przyszła w razie czego. Albo nie wiem co...:/

Podobno najczęściej akcja porodowa się zaczyna w nocy. U mnie się sprawdziło - wody mi odeszły raz o 20, a drugi raz o 3. To by dobre było, bo przynajmniej Mąż na miejscu.

Masiosia, moi jutro dopiero wracają :/

Idę, bo się zaczęłam stresować tymi porodami :p

reklama
Ewa86 ja tez sie zestresowalam, bo my mieszkamy na zadupiu.... do mojej sis mam blisko ale obiecalam skbie, ze nie chce od nich pomocy ale tylko przez szwagra bo mi wypomni.... a po co mam dodatkowo dziecko stresowac.... jak On tam nie lubi.... jak jest szwagier....

Anetka zrobilas mi smaka na ta pizze.... odkad tu mieszkam to.nie robilam moze sie tez skusze....

Julek ma jutro szkole zamknieta.... napadalo tyle sniegu, ze chyba do wiosny zostanie.... normalnie jestem zla na siebie ze nic nie robie.... posprzatam troszke w szafie u mnie I u m.... u niego jest perfekt ale musze cos robic ... ;)

Do góry