reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Megi, jak sika posadzony na nocnik, to po prostu zdejmij pieluchę i załóż majtki. Nie baw się w tetry. Wytłumacz, co i jak i już do pieluch w dzień nie wracaj - ewentualnie na spacery na początek czy do auta, bo teraz zimno.

Franek był parę tygodni młodszy od Tadzia jak zaczął sikać "na zawołanie". Więc zdjęłam pieluchę. Pierwszego dnia zasikał 6 par majtek, drugiego 2 pary, trzeciego jedną, a potem już sucho.
Na początek miał za zadanie tylko trzymać siku. Ja go wysadzałam co jakiś czas. Tylko kupę wołał. Sikanie zaczął sygnalizować jakoś po miesiącu.

Jesteście na dobrej drodze :) Ja bym na Twoim miejscu już zdjęła pieluchę - zobaczysz, że szybko załapie :)

reklama
Kto pytał o herbate z liści malin? Moja siostra zaczeła pic jak skonczyła 34tygodnie ciazy, urodziła 3,5 tygodnia pozniej, tez mam zamiar ja pic :-)

Megipegi ja postwwiłam nocnik w jednym miejscu w pokoju i sam chodził sie obsłuzyc, wołac nie wołał sam chodził robic :-) tylko nocnika nie nalezy ustawiac cały czas w innym miejscu, musi caly czas stac w jednym miejscu zeby dziecko nie szukało...moj juz na 2 urodzinki byl bez pieluchy,,, mja siostra tak samo odpieluchowła swojego.....

i body sprawdzaja sie do momentu odpieluchowania, potem juz majty obowiazkowo :-)

oj tak!!!!! odpowiednie oddychanie czyni cuda! bardzo mi pomagało przy skurczach, jak się zaczynały to właśnie zaczynałam oddychać brzuchem, równo i spokojnie i naprawdę stawały się mniej bolesne. Przed porodem jakoś mi się nie chciało w to wierzyć, ale się miło zaskoczyłam :) Naprawdę warto chodzić do szkoły rodzenia i się tego nauczyć. Niestety mam tak umięśnione krocze że dwa razy byłam nacinana, nie było szansy urodzenie bez nacięcia. Ale nie ma tego złego...

U nas nie było problemu, Celinka nie wołała, szła sama. Nawet w przedszkolu na początku nie wołała tylko wychodziła;-) Musiałam ją uczyć wołania, a nie załatwiania się:-D

Koreczek 1400 to ok waga :tak:
Super ze wszystko dobrze :D

Ja wlasnie zrobilam wkoncu zakupu na tym c&a 333zl z wysylka :D za okolo 20sztuk ciuchow :D polowa dla Michelle a polowa dla Dominique :tak:

Teraz jak kupuje im jakies ubrania to wybieram odruchowo cos podobnego :D tylko dla niego w wersji chlopiecej a dla niej dziewczecej.
I sobie w glowie wyobrazam jak slodko razem beda wygladac :D

Co do nocnika to ja sadzam kiedy sie da... Mialam nadzieje odpieluchowac do porodu ale zaniedbalam troche po duzo pracy itd :(
Teraz mam misje oduczenia smoczka :tak:
Wiem ze jak maly sie urodzi to bedzie wiekszy problem :( wtedy bedzie widziec ze on ma to i ona bedzie chciala. W sumie u nas smok tylko do zasypiania czy jazdy autem... Sporadycznie wezmie go sobie w dzien :tak:

Mojego synow ja oduczylam 2 i 3,5 roku chlopaki mieli..
Ucielam nad ranem i po problemie :D

A pampersa mlodszy nie uzywa od paru mies... 23 lutego koczy 3 lata i jeszcze popuszcza czasem... Ostatnio sie w salonie przy stole posilal...
A najlepsze jak w lato zachcialo mu sie kupe a bylismy wszyscy na dworze i poszedl do sasiadow do ogrodka :szok:

Anetka, a twój dzieciaczek ile waży? Jeśli wiesz :-D bo kurcze chce z kimś porównać wagę dziecka w tym samym tygodniu ciąży i nie mam z kim :-(

Oddychanie jest ważne, żeby dotleniać dziecko. Nie wolno spanikować i oddychać płytko i szybko. Ale czy ból zmniejsza... hm... :D Pominę to milczeniem :)

Aneta, smoczek to pikuś - zabierz i tyle. Jeśli używacie tylko do zasypiania, to kilka drzemek będziesz musiała przeczekać, bo pewnie będzie płacz, ale takie małe dziecko to się raz dwa przestawi :)

Z pieluchami to miałaś ambitny plan ;) Ja nie wierzę w roczniaki bez pieluchy ;) Moim zdaniem dzieci są jeszcze niedojrzałe fizjologicznie, żeby w takim wieku bez pampersa biegać i wołać siku :)
Spokojnie, jeszcze macie czas. Ja Frankowi pieluchę zdjęłam, jak Aniela miała 3 miesiące. Dało radę - w niczym nie przeszkadzał taki maluch :)

reklama
Hm... tak czytam i czytam co zabrać do szpitala i wychodzi na to, że wszystko poza szlafrokiem i klapkami dają...
Poco ja nakupowałam tych podkładów poporodowych i tych na łóżko (te na łózko to do dziecka się przydadzą najwyżej) :-D
Hm... pieluszki tez niby dają, ale nie wiem czy nie wziąć z kilku na wszelki wypadek... Podkłady i tak zapakowałam, bo jakby wydzielali to ja jednak wolę czuć się komfortowo (o ile się da oczywiście)...
Kobietki, a ubrania dla siebie jakieś pakujecie? Np. bluza czy tam sweterek?

Wiem, że pytam trochę do przodu, ale staram się powoli ogarnąć temat... tym bardziej, że jutro jadę do rodziców znowu i znów kilka dni odpadnie ;-) No ale tam też kilka rzeczy do pozałatwiania mam...

Do góry