reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Jaspis u nas w szpitalu tez mowia zeby niczym nie przemywac, polozna to samo. Na pierwszej kapieli byl juz moczony pepuszek pozniej w domu tez a po paru dniach sladu nie bylo wszystko ladnie zagojone :)

reklama
Z tym pępuszkiem to różnie bywa. Jak była mocna pępowina to skubaniec się ostro trzyma. U nas Tadziowi pępek odpadł po 3 tygodniach. Aż nas pediatra do chirurga skierował, a chirurg starszej daty powiedział, żeby się nie bawić w octanisept (ten miałam polecany przez położne ze szpitala gdzie rodziłam) i przygotowac 70 % roztwór spirytusu i dobrze mu czyścić nie bojąc się, bo to go nie boli. Dopiero wtedy nam odpadł. Tak więc co dziecko inn a historia. Na jedne zadziała to, na inne co innego.

Z pępkiem to bardzo indywidualna sprawa.
Ja już tu kilka razy pisałam. U moich dzieci długo się trzymają - u Franka 2 tygodnie, u Anieli prawie 5 tygodni!
Normalnie dzieci myłam, pępek moczyłam i osuszałam ręcznikiem. Ale bez wysuszania spirytusem zaczynały się ślimaczyć. Więc u nas nie wchodziło w grę zostawienie pępka samemu sobie ;)

Jagna, wpadnij do mnie - coś Ci znajdę do roboty :)

Tak tak, z pępkiem różnie bywa. Za to położna polecała dobry sposób, żeby sprawdzić, czy nic złego się nie dzieje - wystarczy powąchać, czy nie śmierdzi i nie da się wtedy zakażenie nierozpoznać.

Z pępkiem to bardzo indywidualna sprawa.
Ja już tu kilka razy pisałam. U moich dzieci długo się trzymają - u Franka 2 tygodnie, u Anieli prawie 5 tygodni!
Normalnie dzieci myłam, pępek moczyłam i osuszałam ręcznikiem. Ale bez wysuszania spirytusem zaczynały się ślimaczyć. Więc u nas nie wchodziło w grę zostawienie pępka samemu sobie ;)

Jagna, wpadnij do mnie - coś Ci znajdę do roboty :)

Kraków troszkę daleko:-(
Celinie pępek trzymał się troszkę ponad 2 tygodnie, przemywałam spirytusem 70%, bo tak kazali w szpitalu. Nie ślimaczył się, nic się nie działo.

Ewula, nasza też taki sposób miała :)

U nas przy samym octenisepcie trochę ropą zaczął podchodzić. Więc robiłam tak, że dwa razy dziennie przemywałam spirytusem (patyczkiem do ucha), a po każdej zmianie pieluchy (o ile nie zapomniałam) psikałam oct. I w końcu poodpadały ;)

Wróciłam zaszczepiona ciekawe jak teraz będę się czuła. Położna wywiad przeprowadziłą kartę założyła będzie do mnie dzownic i pod koniec ciąży przyjedzie gdyby nie wy nie wiedziałabym że taka opieka przysługuje dzieki dziewczyny:-):-). A położna powiedziłą że mam z kartą ciąży już wszędzie chodzić bo ja oczywiście bez tylko do ginki biorę i na dalsze wyjazdy no ale teraz chyba zacznę w torebce trzmać.
Jaspis sen niezły miałaś.

Jagna no ja bym chyba awanturę w spółdzielni zrobiła info co najmniej dzień wcześniej powinno być no chyba że to nagła awaria.

Co do pępka to ja też normalnie kąpałam moczyłam a do przemywania dostałam jakiś spirytus receptę w szpitalu dawali pamiętam że w szpitalu to mnie położna opierniczyła ze tak się cackam że to mocno trzeba że nie boli zobaczymy co teraz powiedzą.

Zapomniałam wam napisać że ślepota ciążowa mnie ogarnęła i na parkingu udezyłam w inne auto cofająć i się zdenerwowałam jak fiks bo taxi było i myślę sobie zaraz mi facet wysokoczy żebym mu kasę dawała ale gość był super sympatyczny zobaczył ze w ciąy jestem powiedziął ze nie uszkodziłąm mu auta i że nie ma problemu żebym jechałą uff ale ja się nieżle na siebie zdenerwowałam nie wiem jak mogłąm go nie zobaczyć.

Wróciłam zaszczepiona ciekawe jak teraz będę się czuła. Położna wywiad przeprowadziłą kartę założyła będzie do mnie dzownic i pod koniec ciąży przyjedzie gdyby nie wy nie wiedziałabym że taka opieka przysługuje dzieki dziewczyny:-):-). A położna powiedziłą że mam z kartą ciąży już wszędzie chodzić bo ja oczywiście bez tylko do ginki biorę i na dalsze wyjazdy no ale teraz chyba zacznę w torebce trzmać.
Jaspis sen niezły miałaś.

Jagna no ja bym chyba awanturę w spółdzielni zrobiła info co najmniej dzień wcześniej powinno być no chyba że to nagła awaria.

Co do pępka to ja też normalnie kąpałam moczyłam a do przemywania dostałam jakiś spirytus receptę w szpitalu dawali pamiętam że w szpitalu to mnie położna opierniczyła ze tak się cackam że to mocno trzeba że nie boli zobaczymy co teraz powiedzą.

Wiesz u nas to firma robi na zlecenie spółdzielni. Nie dali ogłoszenia jest skarga od całego bloku, z 10 klatek;-)
Marcel kopie jak szalony a myślałam że odeśpi to nocne kopanie:-D

reklama
Joasiu ja ostatnio zatrzymałam sie 2 cm od drzewa, jak cofałam, blondi normalnie...............cud ze sie zatrzymałam bo tego drzewa nie widzialam- a wielkie bylo...............

A mojemu Kurczakowi podobno sie zasmierdział pepek (13 doba), podobno bo ja nic nie czułam ale akurat dostaliśmy skierowanie do szpitala i tam lekarka powiedziała, ze smierdzi i tego samego dnia pepka nie bylo, polozna nie szczypała sie tak jak ja........

Do góry