reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Witam was serdecznie!!!
Siedze w domu z Miłoszem i powiem wam że mi cierpliwości brakuje do niego matakie pomysły chyba odwykłam bo zwykle jest w przedszkolu a popołudniami to juz tyle energi nie ma a tak od rana głowa pełna pomysłów i na chorego to on juz nie wygląda:).
Nieznajoma Koreczek zdrówka życzę.

Megi Pegi zdrówka dla Tadzia niech szybko się kuruje.

Masiosia gratuluję zdanych egzaminów i może wkońcu teraz odpoczniesz.

Moniqaa super że za zakupy się udały no to masz juz troche rzeczy.

CO do ustępowania miejsc to ostatnio w Tesco już zmęczona byłam i podchodze do kasu pierwszeństwa i pcham się do przodu z wózkiem w kolejce sami faceci z zakupami typu flaszka paczka fajek a pierwszy taki starszy gość normalnie dostał takiego skrętu szyi udając ze mnie niewidzi że zaczęłam się śmiać No ale pani z kasy nie zaczęłą go obsługiwac tylko mnie poprosiła a za mną następna kobietke, a stojacy w kolejce zaczeli prychać ale to już ich problem.
Najlepiej bo jak chodze do ciuchlandu jenego w piątki to tam są duże kolejki do kasy ale pani zawsze mnie woła żebym przyszła bez kolejki taka miął jest:)

No i tyle piszecie od rana że nie wiem co miałąm napisać.
O przypomniało mi się Malpawzoo gratuluję studniówki Kamma gratuluję 28 tygodnia.

Jupi u mnie juz 27 tygodni zaliczone a więc chyba zaczyna się trzeci trymestr oby do marca.

reklama
2 tygodnie temu byłam w przychodni z tym moim paskudnym kaszlem. Musiałam zabrać ze sobą Ignaca, bo nie mam z kim go zostawić, a że przy wejściu jest informacja, że inwalidzi i ciężarne obsługiwani są poza kolejnością więc jak tylko zwolniła się pani przy rejestracji, ruszyliśmy w jej stronę (pomyślałam że bez sensu stać w kolejce ze zdrowym dzieckiem wśród chorych). Wyprzedził mnie jakiś facet, tak na oko około 30 lat, więc mu powiedziałam uprzejmie, " przepraszam, ale będę przed panem" i usłyszałam "a to z jakiej racji?". dalej miło odpowiedziałam, że jestem w ciąży, a resztę załatwiła już pani z rejestracji :happy:

Tak to już jest z ludźmi - ciężko wszystkim dogodzić :tak: Ja jeszcze nie miałam okazji , że mnie ktoś puścił, ustąpił miejsca a sama tak zostałam wychowana, że ustępuję starszym, ciężarnym też ustępowałam ... Czasy się zmieniają a starsze osoby zawsze będą narzekać. Ja mam sąsiadkę starszą, która cały dzień w oknie potrafi przesiedzieć i ostatnio zauważyłam , że jej ponad 20 letnia córka robi to samo !!! Jak ubogie trzeba mieć życie , żeby nie mieć nic innego do zrobienia wokół siebie jak tylko siedzieć w oknie i patrzeć na ulicę???:crazy:
megipegi - zwolnij i zdrówka dla Tadzia
masiosia - gratki z egzaminu i odpoczywaj teraz więcej po takim maratonie
moniqaa - jaka organizacja:tak:
marcia - jest jeszcze jedna strona przepisownia.pl chyba sprawdź sobie ja brałam z tej strony przepis na ciasto marchewkowe. A kiedyś robiłam (pisałam o tym) schab na parze - więc teraz możesz też wypróbować - schab około 1kg zamarynować w przyprawach wg uznania - na dobę (lub noc) do lodówki i położyć na przystawce Varoma na dolnej części , th ustawić na 1h, do garnka wlać 1-1,2l wody, tem. Varoma i obieg 1. Potem spr możesz ewentualnie dołożyć 15-20 minut jak zobaczysz, że schab się nie zrobił. Moja córcia tak lubi ten schabik , że bez chleba wcina - tylko do ręki jej mam kroić :) Książki postaram się wysłać wieczorkiem :) Gotowania na parze nie mam, mam startową i tą Tak lubię gotować i 3 cienkie - tą dla niemowlaczków, miodowy tydzień ( nie jest to , że wszystko na miodzie tylko takie przepisy jak na "miodowy miesiąc " - wyszukane :) no i napoje z th.
nieznajoma - obyś poczuła się lepiej

Joasia, ja wedlug suwaczka 3 tr. zaczynam 13 grudnia.

W ogole jak to jest, ze na roznych stronach internetowych sa rozne tygodnie ciazy i trymestry?

Jak to jest naprawde?

Widzę, że zostałam forumową "załatwiaczką" kurierów :-DAneta cieszę się, że paczka dotarła :-)

Dziewczynki zdrówka dla wszystkich chorowitków- mam i ich pociech. Taka pora roku niestety, jednego dnia deszcz, a drugiego mróz i nasze organizmy wariują :/
Ja dziś ostatni dzień na L4, chociaż do końca się chyba nie doleczyłam, dalej czuje katar w zatokach, no ale samopoczucie już mam dobre. Jadę zaraz do biedry na zakupy, a potem do mojej mamy bo umówiła się na prezentację jakiegoś odkurzacza i mnie błaga żebym z nią posiedziała a tak mi się nie chce......

Mnie tylko raz ktoś ustąpił w kolejce do toalety w teatrze jak ostatnio byliśmy. Z 10 babeczek było przede mną, a ta co przede mną stała to rabanu narobiła że ja w ciąży i mam wejść pierwsza. To i reszta przepuściła ale już nie tak chętnie. Nie lubię tak, też zawsze grzecznie czekam. W ikei też zawsze staję w uprzywilejowanej ale ostatnio to 4 inne ciężarówki przede mną stały ;)

Cześć dziewczyny trochę mnie nie było ale starałam się Was podczytywać!
Co z Wami i dzieciaczkami, że takie chorowitki jesteście?;-) Ja z Karolą miałam jakieś podziębienie na przełomie sierpnia/września (zawiało nas na weselu) a tak to zdrowiuteńkie jesteśmy na szczęście (mimo, że Karol żlobkowo-pzredszkolny a i ja do listopada do pracy chodziłam gdzie wszyscy chorzy). Zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka!

Podzielę się z Wami moim bulwersem z weekendu u rodziców: wpadłam do Carefoura po puszkę mandarynek bo gdzie indziej nie dostałam i z tą jedną rzeczą podchodzę do kasy pierwszeństwa bo kolejki na maksa. Stoi tam 2 facetów, ja podchodze i pytam grzecznie czy mogę bo to kasa pierwszeństwa jest, jeden od razu mnie przeprosił i poszedł do innej kasy nawet (młodziutki chłopaczek) a drugi udawał że nie widzi no ale ja podchodze do kasjerki i pytam sie czy można a ona na moj brzuch ze starszna niechecia spojrzala i mowi ze Pan tu jest pierwszy!!!! a ja sie pytam jej czy Pan w ciazy jest bo to jest kasa dla niepelnosprawnych i kobiet w ciazy a ona ze nie wazne i tak tzreba spytac i jak sie ta osoba zgodzi to dopiero moge skorzystac z pierwszenstwa! (gosciu nie protestowal) no co za suka!
Ja tez raczej nie wykorzystuje brzucha (w pierwszej ciazy wogole) teraz jak jest kasa pierwszenstwa i jestem na dodatek z Karola to podchodze ale zawsze sama sie musze upomniec jeszcze nikt od siebie nie ustapil mi.

U nas ok ale cosik skurcze mi sie zaczely ale chyba to te braxtony, w nocy/nad ranem budze sie bo oddychac nie moge tak mi nos zatyka (czesto krwia), niestety kregoslup dokucza juz baaaardzo no ale przy moim schorzeniu to i bez ciazy lekko nie jest - w niedziele bylismy z mala w kinie (kraina Lodu - polecam!) a ja wywloklam sie z sali dopiero po 15minutach od zakonczenia seansu i szlam po sicanach a taki bol ze lzy mi z oczu lecialy (prawa noga ruszac wogole nie moglam i generalnie najmniejszy ruch to byla masakra) no coz zachcialo sie kina - na szczescie po jakims czasie udaje mi sie to "rozruszac"

Joasia, ja wedlug suwaczka 3 tr. zaczynam 13 grudnia.

W ogole jak to jest, ze na roznych stronach internetowych sa rozne tygodnie ciazy i trymestry?

Jak to jest naprawde?

Koreczek, a ja kiedyś znalazłam na form BB tylko jakimś innym takie oto schematy (czyli różnie wg różnych źródeł):

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i według którego schematu tu liczyć?

Ja liczę schematem nr 2 i on mi się wydaje najbardziej wiarygodny, szczególnie ze kalendarzowo miesiąc to właśnie 4 i pół tygodnia. No i ciąża trwa 280 dni = 40 tygodni.

reklama
flower ja bym pierdykneła tym mandarynkami i powiedziala babie ze nie to nie i stac nie bede...........

malpawzoo :-)

mojej kolezance wlasnie zaczeli porod wywolywac ale szyjka na 2 cm wiec moze jutro urodzi.....................

Do góry