reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

A jaka super kurteczka! Zrobie zdjecie i wam pozniej pokaze:-D ogolnie ciuszki te najmniejszd poszly do komody, a te wiekszs do szafki, bo ogolnie chce miec miejsce w komodzie na biezace ubranka:-D

No i butelke mam z lovi, slyszalamz ze sa fajne, za smoczkiem tez musze sie rozejrzec:-)

Te ciuszki od kogos to ogromna ulga jest jak dla mnie

reklama
Dziewczyny dziękuję za miłe powitanie:-) nie nadążam za Wami tyle postów produkujecie:) Fajnie, bo jest co czytać:)

Nikusia jeszcze nie podjęłam decyzji, gdzie będę rodzić. Kogokolwiek pytam o zdanie lub gdy czytam opinię, to zawsze są tak rozbieżne - nikt nie zachwala jednego konkretnego szpitala. Rozważałam św. Zofię, głównie dlatego, że chciałabym rodzić naturalnie i zależy mi na tym, aby móc sobie wybrać dogodną pozycję do rodzenia (tam podobno biorą pod uwagę to, w jakiej pozycji chcesz rodzić) i aby mieć zagwarantowane, że będzie przestrzegana zasada 'skóra do skóry', czyli jak najdłuższy pierwszy kontakt z dzieckiem zaraz po urodzeniu. No ale oczywiście naczytałam się też wielu negatywnych opinii i nie wiem co myśleć o tym szpitalu. Rozważam też prywatną klinikę, która jest niedaleko mojego domu. Byłam już nawet oglądać oddział i bardzo się mi podobało. A Ty wiesz już, gdzie będziesz rodzić? W sumie jeśli jesteś z Warszawy, to miałybyśmy dużą szansę spotkać się gdzieś, bo mamy taki sam termin:)

Dziewczyny, a jak Wam idzie kompletowanie wyprawki? Widzę, że niektóre z Was mają już dzieci, więc pewnie macie część rzeczy po pierwszym dziecku. U mnie to pierwszy dzidziuś, nawet w mojej rodzinie, zatem wyprawkę kompletuję od zera. Mam już ubranka (część rozmiar 56 a część 62 - nie wiedziałam jaki kupić na początek), rożek, śpiworek do spania, pieluszki tetrowe i flanelowe, kocyk i okrycia po kąpieli. Smoczek uspokajający mam z NUKa. Butelki planuję kupić z Aventu raczej, chociaż dr Browns jest też polecany. W grudniu zamawiam wózek, łóżeczko i komodę. A jak u Was?

Megi, zaraz wypełnię ankietę :)

Aleksandretta, u mnie wyprawka kompletna, no ale to oczywiste ;) Dokupię płyn do kąpieli, proszek do prania, podpaski dla siebie i w zasadzie tyle ;) Nawet wkładki lakt. mi zostały ;)

Ja dostałam w weekend trzy siaty ciuchów od koleżanki po jej chłopakach. Właśnie się piorą i suszą. Ale pewnie wszystkie pójdą do znajomej, która w lutym rodzi swojego pierwszego Synka, bo my wszystko mamy :)

Co do szyjki to ja nigdy nie wiedziałam, ile ma cm. Moja gin. mówi tylko, że wszystko ok. A tydzień przed urodzeniem Franka powiedziała, że widać, że już coś rusza :) I w sumie tyle wiadomości o szyjce ;)

Franek wrócił z przedszkola i non stop gada i śpiewa... Nuśka mu wtóruje, tylko jej nikt nie rozumie. Jeszcze gaworzącego Antka brakuje...:/ Co mnie pokusiło na trzecie dziecko :p Głowa mi pęka ;)

Ja nie wiem jaką mam szyjkę.. dogadałam się z gin, że jak będzie zła to wtedy mi powie.. tak to nie chce żyć ciągłymi wynikami.. wystarczy, że się moczem zamartwiam..

Aleksandretta ja przy pierwszej córce też kupowałam wszystko od początku sama choć moja siostra ma już 2 córki:sorry: ale jest wredną małpą i nic mi nie dała ot tyle gadania...
Ale dużo kupiłam na Allegro od mamusi różnych jakieś paczuszki więc jakoś to poszło;-) po troszkę.. przy dziecku też da się zamówić coś na internecie:tak: grunt by te 56 mieć przygotowane...

ja butle kupie 2 z brownsa a potem pomyślę nad TT lub Avent... na początek chce lepsze bo szkoła i karmienie piersią... może się jakoś uda..a smoczek nie wiem jakiś z małą otoczką bo nie chce by była na całą buzię córeczki.. pewnie kupię jakieś 2 inne by dziecko samo wybrało..

Aleksandretta, mi to zostalo tylko wozek, pewnie w styczniu, lozeczko, pewnie tez w grudniu, kombinezon tez bede musiala kupic no i te pielegnscyjne rzeczy, znaczy sie plyny, chusteczki, pampersy no i wanienka :-) kocyki mam juz trzy, jeden cienki duzy, drugi maly a gruby jak typowy koc i jeden maly polarowy, no i dwa reczniki, jeden rozek, pieluchy flanelowe i tetrowe. Komode tez juz mam, bez przewijaka. Musze lampke kupic tylko i termos nowy, bo mam ale malutki :-D dla siebie to mam tylko koszule jena hihi w ogole najpoerw chce dla dziecka, pozniej dla mnie. Ogolnie ja kupuje rzeczy, jedyne co dostalam to te trzy reklamowki, reszte chce kupic sama i nowe chce

Aleksandretta... polecam jeden z wątków - Spotkanie w Stolicy... na razie ustalamy datę... ale może nasze spotkanie w końcu dojdzie do skutku, więc będzie szansa na rozmowę :)

Ja szpital Św. Zofii polecam. Juz pisała, że opinie są takie, ze jak naturalnie to tylko tam. nie ma tez przegieć, że musisz... Jak widzą, ze z dzieckiem cos nie tak to od razu cesarka... Nie ryzykują.

Ja miałam butelek nie kupować, ale chyba jedną TT to kupię, bo laktator pożyczałam i jakoś wolę w razie czego zbierać moje mleko do nowej, a nie używanej... Niby sterylizacja by wystarczyło, ale co nowe to nowe...

Megi Pegi dzięki:) Zajrzę na ten wątek:)

Co do wyprawki, to kosmetyki zostawiam na koniec. Teraz szukam wanienki i różnych rzeczy związanych z karmieniem. Laktator lepiej mieć ręczny czy elektryczny? A wanienka anatomiczna czy zwykła i najwyżej wkład taki gąbkowy kupić do niej? Rany, czasami czuję się totalnie zielona w tym wszystkim...;) Rozważam też kupno koszyka/kołyski, żeby mieć w nocy maluszka jak najbliżej siebie. Tradycyjne łóżeczko niestety nie zmieści się blisko naszego łóżka. Zawsze wygodniej jak dziecko jest pod ręką. Zastanawiam się jednak czy to nie zbędny wydatek. W końcu przecież maluch bardzo szybko wyrasta z takiego koszyka...

Ostatnia edycja:
reklama
Slyszalam ze laktator elektryczny jest lepszy, bo od recznego rece bola. Wanienke bede kupowac zwykla i bez gabki i zadnych takich skowyrnych rzeczy :) tez to bedzis moje pierwsze dziecko, tez jestem zielona wiec nie jestes sama :-D

Do góry