reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

No właśnie, niech napisze, ze nie ma, nie wyślę, żebym nie czekała a nie ścieme wali :-( zniechęcam sie do allegro po czyms takim :-(

no i własnie sprawdziłam i siódemka wysyła na poczte potwierdzenie nadania przesyłki, więc chyba moja jeszcze nie została nadana skoro nic na poczte nie dostałam.....

Ostatnia edycja:
reklama
Koreczek - ja się dowiadywałam i potrzebne jest zaświadczenie od lekarza gin że od 10 tyg jest się pod opieką. Do tego rozliczenie roczne. Pytanie które będzie aktualne? Bo ja słyszałam dwie wersje, że rozliczenie z 2012r. albo 2013r bo wiadomo jak urodzę w 2014 to dla mnie logicznym było, że dochody z roku poprzedniego. No i oczywiście liczone już i dzielone łącznie z nowym członkiem rodziny. Mnie się wydaje, że co gmina to inne wymagania, bo u nas becikowym zajmuje się gmina... i w sumie nie wiem czy się załapiemy...choć kto wie 1990 zł na 4 to nie mało :nerd:
Mamusiasynka- dokładnie mnie też nie urządza ten zasiłek, bo go nie dostanę :baffled: co do wysyłek z allegro to jakaś plaga :baffled: ja na razie odpukać nie mam z tym problemów.

od wrzesnia jest nowy okres zasilkowy w GOPSach, MOPSach i wnioski o becikowe/rodzinne skladane do wrzesnia 2014 dochod z 2012 a po wrzesniu dochod z 2013 roku :-)

Ale to pomieszane jest :confused2: Załatwianie od okienka, do okienka. Będę musiała iść już w tym roku (dopóki w miarę sie katurlam z mniejszym brzuchem) do gminy, czy gdzieś i się wypytać co i jak z tym becikowym i rodzinnym. To jest masakra jakaś:no:

No i od początku grudnia zaczynam przygotowania do świat, to co mogę zrobić wcześniej, to będę robić. Np pierogi, uszka to sobie zamrożę, bo ja później nie dam rady z tym brzuchem sprzątać i robić wigilię i inne takie :szok:

Koreczek może ktoś ci pomoże przy Wigilii ? ja bym sie trochę wkurzyła jakbym miała sama w juz zaawansowanej ciąży robić ucztę dla wszystkich:eek:

Sprawdziłam swoje wydatki przy pierwszej wyprawce.
Na wszystko - dla mnie i dla dziecka - bez wózka i fotelika samochodowego poszło nam 1200 zł.
Wszystko kupowałam nowe na allegro. Tylko ubranka używane w paczce od jednej kobiety - ale od razu na jakieś pół roku, w tym był też kombinezon.
Za wózek i fotelik daliśmy 2 tys., ale kupowaliśmy nowe. Teraz bym tyle nie wydała ;)

to u mnie ubranka plus kosz mojżesza to jest jest 1200 zł a gdzie jeszcze reszta :|
ale faktycznie zostawię sobie te wszystkie rzeczy żeby przy drugim dziecku było łatwiej

Dziewczyny co do becikowego to tu mi kumpelka kiedyś taki link przesłała
Becikowe 2013 - nasz poradnik [ZASADY, WNIOSKI] - Gazetawroclawska.pl
ładnie tu opisali co potrzebne.

Nikusia jesteś pewna że ta kwota 1922 netto na osobę jest liczona z nowym członkiem-dzidziusiem- rodziny skoro to za czas przeszły? Bo jak tak to się załapuje a jak nie to lipa będzie;/ no i właśnie teraz nie wiem z jakiego roku my musimy dokumenty przedstawić;/

mamusia synka- co za cyrk normalnie...:angry:

A ja dzis dostałam od siostry reklamówkę ubranek po jej coreczce :-) juz mam dużo ubranek, na razie wydałam 0 :-)

Ja juz sie boje swiat, m chce jechac do matki 50km, potem w drugie świetou jego brata 100km od nas sa urodziny jego córki ale chyba te urodziny odpuscimy bo ja nie będę sie kulać po obcych wsiach z wielkim brzuchem..............

o to nawet do pazdziernika sklada sie za rok 2012 dochod a pozniej za 2013.... i dobrze bo za 2013 moglibysmy przekroczyc ten próg......

Przymierzyłam moj płaszczyk, ciasno w brzuchu oj ciasno, musze sie koniecznie rozejrzec za kurtką......

Ostatnia edycja:
reklama
Secreto, no mam nadzieje, ze mi ktos pomoże:tak: Ale u mnie dużo nie ma, my zawsze jeździmy po rodzinie w odwiedziny świąteczne a na wigilie będzie tylko moja mam i ja z m, także szału nie ma:no: Także dużo roboty nie ma.No ale, ze ja bardzo, bardzo lubie uszka, to trzeba więcej ich zrobić :-D Boje sie tego długiego stania przy pierogach, no i tego sprzątania, bo plecy to chyba mi odpadną... Tylko tu oczekuje pomocy od kogoś. no i zazwyczaj jest tak, ze ja i mama robimy pierogi, uszka itp, mama gotuje inne jakieś dania, ja robię sałatki i doprawiam mamy dania, bo mam smak :-D Mój brat jak jeszcze nie wyjeżdżał, to piekł placki, zawaliste mu wychodziły! Byle jak, byle co, a niebo w gębie:-D Tym razem ja bedę musiała rozwijać swoje marne możliwości cukiernicze :rofl2:

Ja to nawet nie chce wiedziec ile wydam na wyprawkę dla Malutkiej....:confused2:

Do góry