Maya - ja zawsze gotuję według "mojego" lub babcinego. Wszystko co proste, jest najlepsze. Ale tak jak już wspomniałam, ja robię wszystko (co się da oczywiście) sama. I np. kiszę kapustę, kiszę ogórki, jak już mi się z krzaka skończą to muszę kupić niestety, Taka domowa kapusta, to żaden wyczyn, a smak... zaje... nawet niunia całą michę kapuśniaku dziś zjadła.
A przepis - najprostszy na świecie. Ja zrobiłam dużą ilość więc możesz zrobić z połowy. I KONIECZNIE KAPUSTA Z BECZKI, NIE Z FOLI ANI NIE ZE SŁOIKA!!!
500gr. grochu, umytego kilka razy, potem namoczonego na całą noc (wody 3 razy tyle co grochu) zwykła kranówa
1,500gr kapusty (moja była z marchewką) odsączonej z kwasu, nie płukaną bo ja lubię kwaśną kapustę, kto lubi mniej to kapustę wypłukać zimną wodą.
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
skwary! może być co lubisz. wędzone żeberka, kiełbasa, nic nie musi być, może być masło. Ja lubię wszystkie te opcje, a dziś miałam skwarki w lodówce.
Geslerowa by mnie zabiła, ale ja zawszę do kapusty z grochem używam maggi he he
Cebula, jedna dwie ... 10 ile cebuli lubisz.
Grzybki suszone, ilość dowolna, moczone razem z kapustą, o ile chcesz dodać grzybki, nie musisz. Ja nie dodałam, bo nie miałam
pieprz świeżo mielony (lub nie świeżo)
I teraz tak:
Groch gotujesz w tej samej wodzie co do moczyłaś. Tak długo aż Tobie podpasuje, a nie jak w przepisie. Ja gotuję tak, żeby część się rozpadła, a część pozostała w całości, ale też żeby ziarenka były miękkie i nie ziarniste. Gotujesz groch z małą ilością soli, bo kapusta kisi się w soli, więc ona jest na maxa słona automatycznie. (jak wybrałaś opcję z grzybami suszonymi, gotujesz razem z nimi)
Obok gotujesz kapustę z listkami i zielem angielskim tak długo aż zmięknie.
Odcedzasz kapustę jak już będzie gotowa, niech Ci nie będzie szkoda soku.
I wszystko razem łączysz.
Dodajesz skwarki, czy co tam lubisz. Ja jeszcze łyżeczkę cukru no i pieprz - opcjonalnie antygesslerową maggie GOTOWE !!! I PYSZNE
Ach! cebulkę podsmażasz na maśle, a najlepiej sklarowanym maśle, jak nie masz to zwykłe masełko. Unikaj oleju bo to nie ten smak. Masełko w kapuście z grochem jest pycha!!!!
Dotka - aaaaa... o to chodzi No to miłego żurku wkrótce
A przepis - najprostszy na świecie. Ja zrobiłam dużą ilość więc możesz zrobić z połowy. I KONIECZNIE KAPUSTA Z BECZKI, NIE Z FOLI ANI NIE ZE SŁOIKA!!!
500gr. grochu, umytego kilka razy, potem namoczonego na całą noc (wody 3 razy tyle co grochu) zwykła kranówa
1,500gr kapusty (moja była z marchewką) odsączonej z kwasu, nie płukaną bo ja lubię kwaśną kapustę, kto lubi mniej to kapustę wypłukać zimną wodą.
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
skwary! może być co lubisz. wędzone żeberka, kiełbasa, nic nie musi być, może być masło. Ja lubię wszystkie te opcje, a dziś miałam skwarki w lodówce.
Geslerowa by mnie zabiła, ale ja zawszę do kapusty z grochem używam maggi he he
Cebula, jedna dwie ... 10 ile cebuli lubisz.
Grzybki suszone, ilość dowolna, moczone razem z kapustą, o ile chcesz dodać grzybki, nie musisz. Ja nie dodałam, bo nie miałam
pieprz świeżo mielony (lub nie świeżo)
I teraz tak:
Groch gotujesz w tej samej wodzie co do moczyłaś. Tak długo aż Tobie podpasuje, a nie jak w przepisie. Ja gotuję tak, żeby część się rozpadła, a część pozostała w całości, ale też żeby ziarenka były miękkie i nie ziarniste. Gotujesz groch z małą ilością soli, bo kapusta kisi się w soli, więc ona jest na maxa słona automatycznie. (jak wybrałaś opcję z grzybami suszonymi, gotujesz razem z nimi)
Obok gotujesz kapustę z listkami i zielem angielskim tak długo aż zmięknie.
Odcedzasz kapustę jak już będzie gotowa, niech Ci nie będzie szkoda soku.
I wszystko razem łączysz.
Dodajesz skwarki, czy co tam lubisz. Ja jeszcze łyżeczkę cukru no i pieprz - opcjonalnie antygesslerową maggie GOTOWE !!! I PYSZNE
Ach! cebulkę podsmażasz na maśle, a najlepiej sklarowanym maśle, jak nie masz to zwykłe masełko. Unikaj oleju bo to nie ten smak. Masełko w kapuście z grochem jest pycha!!!!
Dotka - aaaaa... o to chodzi No to miłego żurku wkrótce
Ostatnia edycja: