reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

hej laseczki
ciezko nadrobic co napisalyscie;p
Mou bylam na nic w domu ale maly jest przeziebiony i goraczka i katar i nie moglam od niego odejsc a rano juz znow wyjechalam...postaram sie jutro babcie sciagnac do szymona to pojade do mieszkania sprzatac i mam nadzieje ze leki tez odkopie;)
od raszu dam znac:)
a ja sie stresuje troche io nie wiem jak wytrzymam do 13 paz. maly ciagle chce na rece i troche go nosze ponzije boli mnie podbrzusze i mam wyrzuty sumienia ...a w ogole to prawie nie mam objawow ciazowych i sie martwie zeby cos nie bylo nie tak ...ale chyba teraz nie mam jak sprawdzic i musze wytrzymac do usg...najdluzsze 3 tygodnie;/

a co do pappa to ja nie robilam ...te testy wykaza procent jaki jest ze wada wystapi a nie ze na 100% jest to pierwsza sprawa a druga jest taka ze i tak nie jestes w stanie nic zrobic w ciazy no chyba ze usunac...ale u mnie to nie wchodzi w opcje wiec rezygnuje z tego badania zeby sie dodatkowo nie stresowac

reklama
a tylko w PL mozna PAPPA zrobic? ja w irl nie slyszalam o czyms taki, spytam w PL jak bede. 14 tydz to jeszcze wczesna ciaza, gdyby wyszlo cos nie tak chyba zdecydowalabym sie na usuniecie...

Co do wozka to zrezygnowalam z zakupu nowego, nie ma sensu, gondola posluzy ze 2 miesiace, pozniej i taz przeloze do maclarena wiec to nie ma sensu. Od razu bede w MCL wozic na plasko.

Ja miałam Papp-a i usg genetyczne w 12tygodni. Nie było najmniejszego ryzyka wad rozwojowych... uffff... później, bodajże po 15tyg. miałam test potrójny.
Czy w PL badania te są bezpłatne już???
Fioletowa - moja niunia miała ten nurse odjechanie pomarańczowy - aż rażący w oczy, ale jak w nim była to cały czas się na niego patrzyła z uśmiechem na buźce - tak jej się kolorki podobały, a ludzie nas na ulicy zaczepiali że śliczne kolorki i gdzie taki kupiłam :):):)

Ja miałam Papp-a i usg genetyczne w 12tygodni. Nie było najmniejszego ryzyka wad rozwojowych... uffff... później, bodajże po 15tyg. miałam test potrójny.
Czy w PL badania te są bezpłatne już???
Fioletowa - moja niunia miała ten nurse odjechanie pomarańczowy - aż rażący w oczy, ale jak w nim była to cały czas się na niego patrzyła z uśmiechem na buźce - tak jej się kolorki podobały, a ludzie nas na ulicy zaczepiali że śliczne kolorki i gdzie taki kupiłam :):):)

to ależy od lekarza:) ja mimo, ze mialam 27 lat dostalam skierowanie na nfz:) wiec mialam za free wszystkie:) ale ogolnie sa platne

Nurse by Jane Dakar and Duplo Pram Pushchair Travel System | eBay
o taki był ten wózek :)

Pajkaa - no to miałaś szczęście. W UK są bezpłatne dla każdej kobiety w ciąży, nawet młodziutkiej. Ponoć właśnie dlatego usg jest tak rzadko, za to wszelkie badania pod kątem wad rozwojowych są za darmo. Chociaż nie narzekałabym gdyby usg było robione częściej. Powiedzmy 4 ray a nie dwa... :) no ale nie można mieć wszystkiego... :-D

Dlaczego robiłyście usg genetyczne ? To jest "zwykłe" badanie usg czy jakieś rozszerzone ?

To chyba nie wystarczy powiedzieć lekarzowi prowadzącemu że chcesz takie badanie wykonać "bo tak i już" zapewne musisz go przekonać do tego, że bywały w Twojej rodzinie lub męża jakieś choroby i to badanie jest wskazane w Twoim przypadku. NFZ wszawy nie płaci za wszystko tylko to co konieczne i tak nie chętnie lekarz Cię informuje co Ci przysługuje bezpłatnie ... Mi lekarz nawet nie wspominał o usg genetycznym, zwykłe miałam i wsio - dodam że musiałam zapłacić za pierwsze bo w przychodni jakieś przekręty robili i mówili że nie przysługuje, dopiero w 3 miesiącu, pojechałam prywatnie ... A i na pierwszej wizycie pytał o choroby występujące w rodzinie i na tym wywiad zakończył.

Ostatnia edycja:
Trix - dzięki że pamiętasz o mnie :tak:
Ollena - w Irlandii też powinny być te badania w standardzie. Tak mi się wydaje.
Co do usunięcia to zdecydowałabym się gdyby dziecko miało wady w budowie ciała, brak rączek czy nóżek jak czasami się zdarza, ale to już są straszne wady genetyczne. Co do zespołu downa to w życiu bym nie usunęła, to wiem na pewno :) Wiem że decyzja w tym pierwszym przypadku to coś strasznego, ale wiem też że dziecko nie powinno się w ten sposób męczyć. Nie aż tak. Poza tym jak by nas zabrakło, zostałoby same...

reklama
Do góry