reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Kasiurek - w którym tygodniu robiłaś usg geneteczne? A robiłaś też testy z krwi (PAPP-A, zintegrowany)?

W 13 TC ROBILM USG GENETYCZNE - NIE ROBILAM TESTU Pappa - bo u mnie jest male prawdopodobienstwo w sensie nie mam 30 lat a genetyczne wyszlo super . Wsyztsko co powinno byc jest wyniki w normie, kosc nosowa i przeziernosc karkow ok a o to glownie chodzi w tym badaniu ;]

Dlaczego robiłyście usg genetyczne ? To jest "zwykłe" badanie usg czy jakieś rozszerzone ?

To chyba nie wystarczy powiedzieć lekarzowi prowadzącemu że chcesz takie badanie wykonać "bo tak i już" zapewne musisz go przekonać do tego, że bywały w Twojej rodzinie lub męża jakieś choroby i to badanie jest wskazane w Twoim przypadku. NFZ wszawy nie płaci za wszystko tylko to co konieczne i tak nie chętnie lekarz Cię informuje co Ci przysługuje bezpłatnie ... Mi lekarz nawet nie wspominał o usg genetycznym, zwykłe miałam i wsio - dodam że musiałam zapłacić za pierwsze bo w przychodni jakieś przekręty robili i mówili że nie przysługuje, dopiero w 3 miesiącu, pojechałam prywatnie ... A i na pierwszej wizycie pytał o choroby występujące w rodzinie i na tym wywiad zakończył.
to jest badanie standartowe tak jak polowkowe w 20 tc, tylko najlepiej jest robic na dobrym sprzecie i zeby lekarz robil taki który sie n tym zn tak naprawde.Ja chodze do swojego gin ale mimo to usg genetyczne i te w 13 jak i 21 tc bede robił i robilam prywatnie. Pani Agata Włoch je robi a to dosc znana specjalista jesli chodzi o ten typ usg. Ostnio robila jej uczennica tez pani dr ktora powiedziala ze zawsze wsyztskie te usg oglda pani dr u siebie jak ma watpiwosci to dzwonia jak nie to tewz ze jest ok ;]

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
NO ja zespol Downa na pewno bym usunela... w takim przypadku gdyby nas zabraklo, takie dziecko byloby bardzo biedne:(
Tutaj to nawet nie wiem czy polowkowe robia, bo znam wiele osob ktore dopiero przy porodzie dowiedzialy sie o wadach dziecka (serca czy zespole Downa), slyszalam, ze tu nie robia takich badan:(

A ja pierdoła jestem...wszystko mi się pomyliło...wizytę u gina mam jutro a nie dzisiaj...dobrze, że mi wpadła w ręce karteczka od niego z zapisanym terminem. Pojechałabym dzisiaj jak głupia... A tak się nastawiłam, że już dzisiaj...

Ja mam 37 lat, więc badania prenatalne robię ze względu na mój wiek, wiadomo, że ryzyko wystąpienia chorób genetycznych jest już większe.
Wiem też i rozmawialiśmy na ten temat z M, że gdyby okazało się, ze dziecko ma poważną chorobę genetyczną, to nie zdecyduję się urodzić.

Aha - usg genetyczne robione jest na zdecydowanie sprzęcie lepszej klasy niż takie w zwykłych gabinetach, trwa dłużej, sprawdzane jest więcej paramentrów:
Badanie USG genetyczne trwa od 40-60 minut i jest wykonywane przez doświadczonego specjalistę na bardzo czułym sprzęcie. Dzięki niemu możliwe jest dokładne zbadanie takich parametrów jak (w zależności od wieku ciąży) pęcherzyka ciążowego i żółtkowego, grubość fałdu karkowego, kości nosowe, zarys i wymiary poszczególnych organów płodu oraz pracę jego serca, długość kości udowych, a także łożysko, pępowinę i płyn owodniowy. USG genetyczne umożliwia wykrycie u dziecka niektórych chorób genetycznych tj. zespół Downa, Edwarda lub Turnera; a także wady wrodzone tj. bezmózgowie, wady serca, rozszczep wargi lub kręgosłupa, wodogłowie oraz karłowatość.

Dlaczego robiłyście usg genetyczne ? To jest "zwykłe" badanie usg czy jakieś rozszerzone ?

To chyba nie wystarczy powiedzieć lekarzowi prowadzącemu że chcesz takie badanie wykonać "bo tak i już" zapewne musisz go przekonać do tego, że bywały w Twojej rodzinie lub męża jakieś choroby i to badanie jest wskazane w Twoim przypadku. NFZ wszawy nie płaci za wszystko tylko to co konieczne i tak nie chętnie lekarz Cię informuje co Ci przysługuje bezpłatnie ... Mi lekarz nawet nie wspominał o usg genetycznym, zwykłe miałam i wsio - dodam że musiałam zapłacić za pierwsze bo w przychodni jakieś przekręty robili i mówili że nie przysługuje, dopiero w 3 miesiącu, pojechałam prywatnie ... A i na pierwszej wizycie pytał o choroby występujące w rodzinie i na tym wywiad zakończył.

i tak jest płatne wiec idziesz i juz chyba, ze masz pow. 35 lat to Ci sie nalezy przez wiek :)

to jest badanie standartowe tak jak polowkowe w 20 tc, tylko najlepiej jest robic na dobrym sprzecie i zeby lekarz robil taki który sie n tym zn tak naprawde.Ja chodze do swojego gin ale mimo to usg genetyczne i te w 13 jak i 21 tc bede robił i robilam prywatnie. Pani Agata Włoch je robi a to dosc znana specjalista jesli chodzi o ten typ usg. Ostnio robila jej uczennica tez pani dr ktora powiedziala ze zawsze wsyztskie te usg oglda pani dr u siebie jak ma watpiwosci to dzwonia jak nie to tewz ze jest ok ;]

ja miałam to szczescie ze moja ginekolog jest diagnostą prenatalnym :)

Ja będę chyba robiła u dr. Dudarewicza w Łodzi, polecił mi go mój ginekolog.
Własnie sprawdziłam ceny i za test zintegrowany i usg genetyczne razem przyjdzie mi zapłacić jakieś 600 zł. Niemało.

i tak jest płatne wiec idziesz i juz chyba, ze masz pow. 35 lat to Ci sie nalezy przez wiek :)

Pajkaa - z tego co wyczytałam badania prenatalne są bezpłatne tylko w przypadku poważnych wskazań medycznych, wiek powyżej 35 lat nie jest poważną przyczyną, ale wskazaniem, więc liczę że jednak będę płacić.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kurcze dziewczyny........ cala noc rzyg...łam. ;-( @ nadal nie ma... Beta negatywna jak robiłam w PL... No i zadnych objawów plodno,ści nie zauważyłam od czasu bety...
mam w domu test i chyba sie skusze............. czy nie warto go marnować??? co myslicie???

dziewczyny zrobiłam test................................

dwie kreski !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Aldo.... FANTASTYCZNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Qrcze, już myślałam, ze dzisiejszy dzień będę mogła zaliczyć do tych fajnych bez mdłości...ale wrócily właśnie...i do tego ból głowy....buuuuuu

:-) Aldo gratulacje! :-):-):-)

To ja z Julką miałam takie "szczegółowe usg" ale nie pamiętam czy nazwałam to "genetyczne" po prostu zapisałam się do polecanego specjalisty i poszłam. W przychodni to dosyć wyeksploatowana maszyna do usg ;/ Warto zapłacić, żeby się nie martwić i poszukać dobrego specjalisty A robiłyście szczepienia przeciw różyczce, ja nie robiłam ale teraz się zastanawiam nad tym, w końcu Julka już przedszkolak a tam różnie z choróbskami ...

Ostatnia edycja:
Ja będę chyba robiła u dr. Dudarewicza w Łodzi, polecił mi go mój ginekolog.
Własnie sprawdziłam ceny i za test zintegrowany i usg genetyczne razem przyjdzie mi zapłacić jakieś 600 zł. Niemało.

no sporo u mojej doktor kosztuja 200 zł :)

Pajkaa - z tego co wyczytałam badania prenatalne są bezpłatne tylko w przypadku poważnych wskazań medycznych, wiek powyżej 35 lat nie jest poważną przyczyną, ale wskazaniem, więc liczę że jednak będę płacić.

wiesz co ja nie mialam ani 35 lat ani poważnych wskazań a miałam bezplatne:) to naprawdę zależy od lekarza :)

Kurcze dziewczyny........ cala noc rzyg...łam. ;-( @ nadal nie ma... Beta negatywna jak robiłam w PL... No i zadnych objawów plodno,ści nie zauważyłam od czasu bety...
mam w domu test i chyba sie skusze............. czy nie warto go marnować??? co myslicie???

dziewczyny zrobiłam test................................

dwie kreski !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

super:) GRATULUJĘ :)

reklama
dzieki dziewczyny, ale na gratulacje jeszcze za wczesnie chyba... A ja nawet nie wiem ktory to moglby byc tydzien, przeciez 3 tyg temu robilam bete i negaytwna, widac pozniej to sie stalo :-)
my sweety ja tez dzisiaj mdlosci cala noc i caly dzien, to sklonilo mnie do testu :-)

Do góry