reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Rysica żadnej kuli nie kupię:-) obiecuję:-)
JaMamma ja też jestem z siebie dumna:-) ale jutro mam termin @ tzn zakładając że cykl ma 28 dni ale zaczekam do min 32 dnia cyklu i wtedy zatestuję:-) chociaż nie ukrywam że mam ochotę jutro spróbować:-)

reklama
Rysica żadnej kuli nie kupię:-) obiecuję:-)
JaMamma ja też jestem z siebie dumna:-) ale jutro mam termin @ tzn zakładając że cykl ma 28 dni ale zaczekam do min 32 dnia cyklu i wtedy zatestuję:-) chociaż nie ukrywam że mam ochotę jutro spróbować:-)

A masz przeczucie że dostaniesz @ ?
(ja wtedy mam specyficzne dolegliwości i zawsze wiem, że na bank dostanę, nawet jakby miała eis spóźnić o jeden dzień)

wiesz co nigdy tak się nie zagłębiałam w objawy, poprostu @ przychodziła i już. Ale teraz od kilku dni boli mnie brzuch tak jak na @ tylko nic się nie dzieje. Ja wiem że mogę mieć zaburzone cykle, bo byłam na diecie, schudłam 10kg, w tym miesiącu latała do PL a to chyba też ma jakiś wpływ, dlatego czekam do 32 dc chociaż korci mnie jutro ten test, ale nie... nie kombinuje...

dziewczyny nie wiem czy ktoras sie zna na prawie pracy ale jak to jest jakbym sie teraz gdzies zatrudnila(obecnie mam zawieszona dzialalnosc gospodarcza) to po jkaim czasie beda mi sie nalezaly swiadczenia gdybym jednak miala pojsc na L4?

JaM-a dlaczego chcesz czekać do przyszłego roku??

Trix -to jest tak, Jeśli zakończenie umowy wypada po upływie trzeciego miesiąca ciąży (12 tygodni), to umowa ta z mocy prawa ulegnie przedłużeniu do dnia porodu. - (Art. 177 par. 3 kp). Poczytaj artykułhttp://praca.wieszjak.pl/pracownik/87884,Sytuacja-kobiet-w-ciazy-w-pracy.html

A ja od południa zasypiam na stojąco, czuję się jak staruszka, przejdę kilkadziesiąt metrów i nie mam siły. Jak to jest, że normalnie kondycję mam teraz zdecydowanie lepszą niż 10 lat temu, jak byłam w ciąży z Piotrkiem, a w tej ciąży czuję się tak słabo... :(

Ostatnio edytowane przez moderatora:
sweety ale mi nie chodzi o to jak mi sie konczy umowa....tylko jak zaczne pracowac a potem wyjdzie ze juz bylam w ciazy jak zaczelam i chce isc na zwolnienie i czy zus mi wtedy nie zarzuci wyludzenia swiadczen...bo np jak odwiesze swoja dzialalnosc to podobno tak zrobia ze jak urdoze odejma 9 miesiecy i wyjdzie ze odwiesilam po poczeciu to mi zabiora swiadzenia;/

trix - niestety postępowania ZUS-u nie da się przewidzieć. Mogą się nie czepiać, chociaż z zasady czepiają się dłuższych zwolnień lekarskich. A mogą zarzucić próbę wyłudzenia świadczeń. Kilka lat temu moja przyjaciółka miała podobna sytuację, zaczęła pracę w prywatnej małej firmie, nie wiedząc, ze jest w ciąży, batalia z ZUS-em trwała chyba 2 lata, bo nie chcieli jej wypłacać macierzyńskiego.

hej laski
ja na szybko
trix jest jeszcze jeden myk, tylko to zależy od twojej sytuacji finansowej - odwiesić działalność, choćby formalnie, płacić składki, ale wejść w te najwyższe, wtedy macierzyński z zusu wyniesie ponad 8 tys..., szczegółów nie znam, ale dalsza znajoma właśnie w tej chwili robi podobnie - złożyła wypowiedzenie w firmie i 3 dni przed końcem pracy dowiedziała się że jest w ciąży, ponieważ ona sama złożyła wypowiedzenie umowa nie mogła się przedłużyć, teraz jest zatrudniona u kogoś - dogadała się- opłaca sobie sama zus, ale wyszło jej że będzie miała 8,9 tys miesięcznie na macierzyńskim, po odjęciu zusów na czystko wychodzi jej ponad 20 tys.... jak masz kogoś z działalnością w rodzinie, to możesz się tak dogadać... najlepiej byłoby podpytać znajomej księgowej, bo mówię przepisów nie znam i konkretnych działań w tym kierunku... chociaż szczerze się zastanawiam nad pójściem w tą stronę...

sweety kwestionują dłuższe zwolnienia ale zazwyczaj nie w ciąży - ja w poprzedniej byłam na zwolnieniu od początku - @ miałam 23 października, a 1 grudnia już byłam na zwolnieniu i nikt nic nie mówił, czyli wychodzi jakiś 5-6 tc

Ostatnia edycja:
reklama
A mnie, pomimo tego, że byłam w ciąży - a całą poprzednią ciążę musiałam być na L4 - wzywali w celu wyjaśnień - robili kserokopie karty ciąży, czy aby na pewno to ciążowe L4 jest uzasadnione. Bo nie ukrywajmy, część kobiet w ciąży jest na L4 niekoniecznie z powodu zagrożonej ciąży, ale dlatego, ze tak chcą. I dlatego takie zwolnienia ZUS też kontroluje. W Wielkopolsce od jakiegoś czasu kontrolerzy ZUS-u prowadzą kontrole pracowników na zwolnieniach, pukają do domów...

fioletowa - tu jest artykuł o tym, jak uzyskać wysokie świadczenia prowadząc działalność gospodarczą:
http://praca.wp.pl/title,Kilka-tysi...3311056,wiadomosc.html?ticaid=1d120&_ticrsn=3

Ostatnia edycja:
Do góry