reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Kasiurek macie juz imiona?
Ullana pochwal sie Waszymi!
IiM a u Was?
mamy imona dla synka :
Kaspian, Kryspian (tak tak podobne)
dla dziewczynki Damaris lub Jowita
Kasiurek, i co powiesz o moim wykresie ? Późno zasnełam, chora dalej jestem i wczoraj duże piwko wypiłam, ale nie wiem w którą stronę alko zaburza tempkę, czy w górę czy w dół ;P

a co do koncertu - Dziewczyny, ja uwielbiam koncerty! W zeszłym roku byłam tylko na trzech, w tym roku przez nogę tylko na jednym... A co do dwójki dzieci i koncertów - jak co za problem ;P mąż w domu zostaje a ja na koncert ;] albo odwrotnie, ja zostaję a mąż idzie. A jak w weekend, to rodzice mogą zostać ;P
a we dól alkohol obniza we dół ;p a co powiem no dziwny zakrecąony i w ogole ale jak dla mnie zpaowiada sie fajnie za ile dni masz miec @???

NIKOLA ??????? KAJ ZES TY JEST ?????

reklama
Kasiurek - książę Kaspian ??? :) i Jowitka mi się podoba :)

a Nikola to chyba zapadła w sen zimowy...

macica mnie kłuje cały czas... (zagnieżdżaj się zagnieżdżaj - he he ) a że w cuda nie wierzę, bo jak mi zrobiło prezent że się zapłodniło, to się pewnie nie zagnieździ... wrrrr....

Kasiurek, to Ty mi powiedz, kiedy ja mam mieć @ ;P bo ja już nie wiem,
opcja1: owu miałam w 13 dc i tempka przez przeziębienie nie mogła się wzbić w górę i ten spadek to było zagnieżdżenie i po zagnieżdżeniu w górę poszła, wtedy @ za 4 dni
opcja2: dopiero teraz miałam owu w 22 dc i teraz jest skok po owu?, wtedy @ za 11 dni ;P
jak za 2 tygodnie nie dostanę @ to pójdę na betę i tyle. Testów nie mam co robić ;P

a co do imion - Kaspian i Krystian ładnie! Ale ani Damaris ani Jowita mi się nie podoba ;P
Poza tym, imię żeńskie w Polsce MUSI się kończyć literą "a" - takie jest prawo. Odstępstwa mogą być tylko w przypadku dzieci cudzoziemców.
Moja mama pracuje w urzędzie stanu cywilnego, i noworodki też rejestruje, więc wie :)

Ostatnia edycja:
Damarsi ciekawe, Jowita absolutnie! ;-)
Dla chlopcow ladnie:-)

Rysica co do rejestracji to zalezy od osoby ktora rejestruje i jej humoru. Na serio... jeden Ci powie, ze absolutnie nie ma opcji, a przyjdziesz z kilka dni i bedzie ktos inny i zarejestruje Ci bez problemu. Zreszta ja bym chodzila dotad az by mi zarejestrowali, nikt nie powinien decydowac o tym jak mam dac na imie dziecku....nikt oprocz mnie oczywiscie!
W IE moge dac nawet dziecku na imie Ksiezyc i chwala im za to!

Ollena - prawo jest prawem, ale owszem, znajdą się urzędnicy, których będzie można przekupić, choć to bardzo trudne, przynajmniej w większych miastach. Każdą taką decyzję musi podjąć kierownik albo naczelnik urzędu, nie urzędnik, bo z takiego powodu może stracić pracę, a teraz wierz mi, niełatwo się w urzędzie utrzymać pracę.........

A tak Was podpytam. Jak radzicie sobie w ciągu dnia ? Macie kogoś do pomocy ? Mężowie wstawali do dziecka w nocy albo wstają ? Mój to za chiny ludowe nic nie słyszy od noworodka ja wstawałam i wstaje do teraz jak trzeba. Jestem tak wyczulona, że słyszę nawet jak się przewraca na drugi bok :) U mnie z tym ciężko, jedynie teściowa posiedzi z małą ale trzeba wcześniej umówić się, ponieważ pracuje i nie zawsze ma czas. Ja w zasadzie wszędzie chodziłam z Julką. Bywało że na spotkania "biznesowe też" :D Do lekarza mojego też ją brałam, chyba że wizyta była po południu i mój mąż mógł zostać. Teraz Jula w przedszkolu więc mogę załatwiać wszystko w ciągu dnia.

Co do imienia Damaris, faktycznie mogą robić problemy. Nie wszystkie urzędy trzymają się tego "a" bo jest to krzywdzące. Damaris to jak najbardziej imię żeńskie, więc spełnia wymóg urzędu, że nie wolno nadawać dziewczynkom imion męskich. Damaris nie ma się nijak do męskiego imienia, po odpowiednich wnioskach urząd powinien zgodzić się na takowe. Szczególnie jeśli nazwisko jest odmienne, np. Damaris Kowalska, mogą nie zaakceptować jeśli nazwisko się nie odmienia i byłaby Damaris Nowak, w polskim języku brzmi to jak imię męskie, chociaż nim nie jest. I wtedy urząd może mieć powody do odrzucenia wniosku... ważne jest też podejście urzędników. Oooo - urząd akceptuje imię Inez, więc obalam zasadę "a" ;-)

Mamma - mi M pomaga w ciągu dnia jak wraca z pracy. W nocy niunia mogłaby zawodzić i tak jej nie usłyszy. JA niestety nie miałam opcji pomocy znikąd, i wychowuję niunię zupełnie sama. M - jak napisałam - pomaga w dzień... czasami... :-D

JaMamma nie mam pomocy i nigdy nie mialam, nie mamy tu zadnej rodziny niestety. Zreszta pomoc przydalaby sie tylko gdybysmy chcieli wyjsc gdzies wieczorem, ale niestety nie wychodzimy jak do tej pory, odbijamy sobie w PL.

Rysica to chyba nie chodzi o przekupianie, niekotorzy z tego co wiem sa bardziej otwarci na dziwne imiona;)

Np. znajoma chciala zarejestrowac corke MIA. Jeden urzednik w Warszawie powiedzial, ze absolutnie bo to nie polskie imie itd. Poszla za kilka dni z bojowym juz nastawieniem, bo odpuscic nie miala zamiaru a tu niespodzianka bo pani (juz inna) zarejestrowala bez zadnych dyskusji. Wiec nie kazdy urzednik jest zawziety i chce robic ludziom na zlosc...

mou - nie wiem czy ksiaze ? to zjakiegos filmu czy cos ??? podoba mi sie koelznaki synek ma tak na imie ma 5 lat i jest grzecznym chlopcem ;] na pewno bedzie Jowita bo w sumie "damaris" bysmy ja skrzywdzili !!! i tak kazdy na Nataniela reaguje "jak?""Natalian" ? "natalka?" hihi

ry6ska- nie krystian a KRYSPIAN ;] moja kolezanka (bardziej meza) jest polką,ma "polskich"rodzicow i nazwya sie Damaris ma 32 lata ;] a kiedy terteczynie powinna byc @ w sensie co ile masz @ ? mni sie tez wydaje ze byloz anniezdzenie a tempka do gory isc nie mogla bo chora jestes i wiaodmo roznie reaguje organizm , a tez podziebienie jest reakcja organizmu na ciaze w sensie ja sama przeciez pamietasz? bylam podziebiona co schozowalam ze dziecku zaszkodze ?! i tez tmaten cykl na straty spisalam i chcialam wziasc dratysczne srodki na podziebienie- dobrze ze niebralam ich !

reklama
Do góry