reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Pajka nie pamietam:-( Sprawdzalam w sygnaturce, ale jak Aldo probowala, to jej sie w taki sposob tez wklejal tylko link. Najlepiej zapytaj Rysicy lub Aldo, bo one niedawno wklejaly.

reklama
IM - to u Ciebie plamienie implantacyjne było trzy dni po owulacji jak spojrzałam na wykres??? Będę wyglądać z utęsknieniem czy u mnie się pojawi... :)
Ale mam dziś straszny dzień. Smętny jakiś taki, czuję się jakby ktoś mnie w głowę obuchem trzepnął... zła jakaś. Jakby świat się kończył - straszny dzień. No normalnie tak się chyba ludzie z depresją czują... no szok jakiś !!! Niech się skończy!!!!

Pamiętacie jak kiedyś pisałam że nie wolno się przytulać tuż przed @ bo to niebezpieczne dla zagnieżdżającego się zarodka a żadna mi nie wierzyła???
Właśnie szukam informacji odnośnie swojego poprzedniego pytania, i natrafiłam na ten sam artykuł - a oto cytat z niego "Wstrzymajcie się od współżycia przed dniem, w którym według kalendarza zaczęłaby się miesiączka. Może ono wywołać wczesne poronienie (zakładając, że udało ci się zajść w ciążę). Wprawdzie nie ma badań, które to potwierdzają, ale specjaliści zalecają ostrożność pod koniec cyklu. Dlaczego? Bo jeśli akurat zapłodnione jajeczko próbuje się zagnieździć w macicy, może zostać wydalone przez jej skurcze – czy te wywołane przez orgazm, czy te spowodowane przez… nasienie partnera. Bo oprócz plemników zawiera ono prostaglandyny – substancje, na których obecność macica czasem reaguje skurczami."

Mou gdyby tak bylo to seks podczas pierwszych tygodni bylby niebezpieczny dla ciazy i moglby wywolac poronienie tak jak w przypadku gdy dochodzi do zaplodnienia. Sperma ma skladnik,ktory owszem moze wywolac skurcze jednak nie na tyle silne zeby doprowadzic do poronienia.Podobnie jest kiedy kobieta starajaca sie o ciaze ma orgazm istanieje wieksze prawdopodobniestwo ciazy...skurcze macicy pomagaja przemiescic sie plemnikom. Mysle, ze to nie mozliwe jednak ze seks w dniu@ moze wywolac poronienie.

Mou tak to czasem bywa, ja tez miewam takie okropne dni i straszne samopoczucie - bez wyraznego powodu. Na drugi dzien wszystko mija:-) Bedzie dobrze, glowa do gory:-)
Jesli chodzi o to plamienie, to nie jestem pewna, czy bylo zwiazane z implantacja, bo to chyba za wczesnie, a wielkosc pecherzyka nie wskazywala na to zeby doszlo wczesniej do owulacji i zaplodnienia. Lekarz mi powiedzial, ze to sam poczatek ciazy i o zobaczeniu czegos wiecej mozemy myslec dopiero za tydzien...oby mial racje i faktycznie zarodek pieknie sie rozwinal.

Mou gdyby tak bylo to seks podczas pierwszych tygodni bylby niebezpieczny dla ciazy i moglby wywolac poronienie tak jak w przypadku gdy dochodzi do zaplodnienia. Sperma ma skladnik,ktory owszem moze wywolac skurcze jednak nie na tyle silne zeby doprowadzic do poronienia.Podobnie jest kiedy kobieta starajaca sie o ciaze ma orgazm istanieje wieksze prawdopodobniestwo ciazy...skurcze macicy pomagaja przemiescic sie plemnikom. Mysle, ze to nie mozliwe jednak ze seks w dniu@ moze wywolac poronienie.

niestety się z Tobą nie zgodzę...
sperma zawiera oksytocynę hormon wywolujący skurcze macicy i to silne mogące doprowadzić do poronienia, do wcześniejszego porodu dlatego zaleca się wspołżycie kobietom, które są po terminie, ale którym nie odszedł czop (bo wtedy moze dojść do zakażenia) a oksytocynę stosuje się do zwiększenia skurczy macicy... także zgadzam się z MOU w tym przypadku:)

MOU ale wiesz, ze nie każda kobieta ma implantacyjne plamienie? :)

niestety się z Tobą nie zgodzę...
sperma zawiera oksytocynę hormon wywolujący skurcze macicy i to silne mogące doprowadzić do poronienia, do wcześniejszego porodu dlatego zaleca się wspołżycie kobietom, które są po terminie, ale którym nie odszedł czop (bo wtedy moze dojść do zakażenia) a oksytocynę stosuje się do zwiększenia skurczy macicy... także zgadzam się z MOU w tym przypadku:)

MOU ale wiesz, ze nie każda kobieta ma implantacyjne plamienie? :)

Owszem oksytocyna wywoluje skurcze macicy dostalam ja podczas porodu,ale w spermie nie ma jej tyle zeby mogla doprowadzic do poronienia,nie przesadzajmy juz. Jezeli by tak bylo to seks w ciazy bylby zabroniony a wiele par wspolzyje podczas ciazy i to do konca (my z mezem rowniez). I sperma nie wywolala u mnie porodu chociaz chcialam sprawdzic czy faktycznie bylaby w stanie to zrobic. Na wiele kobiet w ogole to nie dziala...

Amna - w cytacie który podałam jest informacja, że nie ma na to dowodów naukowych, ale ze względu na taką możliwość zaleca się a nie nakazuję wstrzemięźliwość... to tylko dzień lub max 3 dni.
Ciąża jest ciążą - ale zagnieżdżanie zarodka to tak delikatna sprawa, że to właśnie z tej przyczyny większości parom się nie powodzi. Samo zapłodnienie - zapłodnieniem, i o to nie trudno tak naprawdę. Tu chodzi o zagnieżdżenie zarodka - i tu zostaje tylko 40% szans że do tego dojdzie. Nie przytulaniem tylko dajesz większe szanse - to nie przesądza powodzenia czy też nie, ale skoro i tak się staramy w większości przypadków już tyle czasu, to po co nie zwiększyć swoich szans o choćby 1% ???
Ilość spermy natomiast i ilość oksytocyny to co innego niż wpływ na dobrze rozwijającą się ciążę - ale zarodek to raptem malusieńka kropeczka, którą 1ml spermy może utopić w oksytocynie :-D he he he he - ale obrazowo :-D tak czy siak ja się do tego dostosuję... jak wszystkie sposoby to wszystkie hi hi
IM - musi mi minąć - no przecież dziś znów będzie trzęsienie ziemi... :-D choć wątpię... z moim samopoczuciem raczej będzie szybki numerek co by cyklu nie zmarnować... ;-)

P.s - a ten humor i samopoczucie to ponoć po owu jest a nie w trakcie... jeśli tak to też nic straconego do przedwczoraj prawie w Stambule się trzęsło... a już na pewno Cheltenham... hi hi hi hi hi hi hi hi :-D ... ale już jest lepiej troszku... mija chyba...

Ostatnia edycja:
Amna - w cytacie który podałam jest informacja, że nie ma na to dowodów naukowych, ale ze względu na taką możliwość zaleca się a nie nakazuję wstrzemięźliwość... to tylko dzień lub max 3 dni.
Ciąża jest ciążą - ale zagnieżdżanie zarodka to tak delikatna sprawa, że to właśnie z tej przyczyny większości parom się nie powodzi. Samo zapłodnienie - zapłodnieniem, i o to nie trudno tak naprawdę. Tu chodzi o zagnieżdżenie zarodka - i tu zostaje tylko 40% szans że do tego dojdzie. Nie przytulaniem tylko dajesz większe szanse - to nie przesądza powodzenia czy też nie, ale skoro i tak się staramy w większości przypadków już tyle czasu, to po co nie zwiększyć swoich szans o choćby 1% ???
Ilość spermy natomiast i ilość oksytocyny to co innego niż wpływ na dobrze rozwijającą się ciążę - ale zarodek to raptem malusieńka kropeczka, którą 1ml spermy może utopić w oksytocynie :-D he he he he - ale obrazowo :-D tak czy siak ja się do tego dostosuję... jak wszystkie sposoby to wszystkie hi hi
IM - musi mi minąć - no przecież dziś znów będzie trzęsienie ziemi... :-D choć wątpię... z moim samopoczuciem raczej będzie szybki numerek co by cyklu nie zmarnować... ;-)

Hmm ciekawe czy beda przeprowadzone jakies badania odnosnie tej informacji...Juz sama nie wiem co myslec...:confused:

reklama
Amna wiadomo, ze nie na każdą kobiete to zadziała tego nie napisałam... jednak nigdy tak do konca nie wiesz czy Twoja ciąża będzie zagrożona czy nie... i nie na darmo lekarze zabraniają przy zagrożonej ciaży współżycia własnie z powodu oxytocyny zawartej w spermie. Wierz mi w tym temacie zasięgałam języka u wielu lekarzy...bo miałam ciąże zagrożoną...
oja ginekolog mi powiedziała kiedyś bardzo mądrą rzecz , ze podczas 9 miesięcy nie ma bezpiecznego okresu ciąży...i ja podczas pobytu na BB spotkalam się z wieloma przypadkami roznego rodzaju poronieniami, utratami ciaży itp...

Do góry