reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Rysica - w co drugiej restauracji potrzebują szefa kuchni, więc jeśli chodzi o Twojego męża to raczej nie miałby problemu ze znalezieniem pracy.
Problem tylko w mieszkaniu, bo jak nie ma nikogo kto by chociaż pokój podnajął na kilka miesięcy zanim się nie uzbiera trochę kasy to ciężko. Ale są strony polacy w uk - i tam jest mnóstwo ogłoszeń. Niczego nie płacisz, zanim się nie wprowadzisz.
z dostaniem domu to nie jest teraz tak łatwo, my czekaliśmy 3 miesiące na decyzję, ale dostaliśmy tylko dlatego że uzyskaliśmy status bezdomnych i byliśmy pierwsi w kolejce do chatki.
Teraz jak obcokrajowiec uzyskuje status bezdomnego to jest deportowany na koszt państwa.
Ludzie czekają po kilka lat na przyznanie, więc jak się decyduje ktoś na przyjazd to wynajmuje pokój. Za parę z dzieckiem na miesiąc to koszt obecnie ok 400-450 funtów ze wszystkim, a domu całego to 550-700 plus 100funtów za wywóz śmieci itp, plus rachunki - ok. 1000 funtów za wszystko. ale nie więcej, przeważnie mniej. Po 2-3 miesiącach można dostać dodatek mieszkaniowy obliczany w zależności od kwoty jaką się płaci (rzadko się dostaje dodatek wynajmując pokój) plus tax credit - kredytowanie do pensji. Na parę jak jedna osoba pracuje do ok 60 funtów (przy minimalnej krajowej) i ok 60funtów na dziecko (child tax credit) no i jeszcze 20 funtów tygodniowo na dziecko do 16 roku życia, na każde kolejne dziecko 13 funtów tygodniowo.
My dostajemy ok 700 funtów dodatku miesięcznie, a przy drugim dziecku byłoby ok 900. Jak się nie ma długów to żyć nie umierać. No i jeszcze becikowe na pierwsze dziecko - jak się dostaje tax credit(inaczej nie) 500f. Ja nie dostałam bo mnie w wielkie H zrobili, ale chyba poszukam dokumentów i o to powalczę...

reklama
lolcia- no to chyba odparzenie pieluszkowe idz do apteki lub do pediary jesli cie to meczy a i nie stosuje 30 rzecyz na to tylko jedna np sam sucodrem po jakims czasie jak bedzie porpawia krem z wiatmina A, nie smaur kilkoma rzeczami bo moze na jakis skladnik ucuzlenie i cos go leczy a cos podraznia ! wczesniaki zazywczaj sa atopowcami wiec moze ksoncultuj tez to z lekarzam

MOU - to obliczyłam, że jakbyśmy musieli płacić za czynsz i kredyt plus czynsz w PL plus te 1000f w UK za dom (jak już wynajmować, to dom, bo to marzenie męża) to mi wyszło 1620f za m-c. A ile wynosi mniej więcej pensja na stanowisku szefa kuchni? :D Orientujesz się? :D

ollena -wiekszosc polskich malzestw ma takie zalduzenie ;( my tez mamy kredyt i to we frankach na szczescie nie claosc a mala czesc wartosci mieszkania tzn zadje sie 55 tysiecy wiec tragedi nie ma niby - alei tka nie damy rady naplacic wiec 15 lat mam jeszcze zostalo - chyba ze jakims cudem maz bedzie o wiele lepiej zarabial to wtedy sie bedzie nadrabiac ......pozatym nie wiem jak bedzie u nas z moja praca po powrocie z urlopu macieryznskiego .

DZİENDOBRY:-)

Ale sie rozpisalyscie moje drogie.-) Ja rano bylam na targu, kupilam sporo warzyw, owocki i nocnik dla Melisy:-) Teraz moj m poodkurzal i zaraz idzie do pracy, a ja ogarne mieszkanie, bo wieczorem ma wpasc kolezanka, no i musze cos do jedzenia zrobic...choc to taka znajoma, ze czesto zapomina o tym, ze sie umowilysmy. Juz nawet mialam zakonczyc ta znajomosc ( jak zapomniala o imprezie z okazji roczku mojej corki), ale jest w trudnej sytuacji rodzinnej, ma dola, a ja nie mam serca jej olac. Potem pewnie znowu bede sobie plula w brode, ze jestem naiwna i daje sie wykorzystywac ( wiem, ze kiedys naszej wspolnej znajomej powiedziala, ze oplaca sie ze mna kumplowac).

Tak czytam i czytam o warunkach w UK i rzeczywiscie panstwo bardzo tam dba o mieszkancow. Turcja to pod tym wzgledem cos strasznego. Ale jestesmy tutaj ze wzgledu na dobra prace mojego meza i jego brak znajomosci angielskiego. Ja w sumie tez mialam bardzo dobrze platna prace, ale nienawidzilam jej, wiec jestem szczesliwa, ze teraz nie pracuje:-) Ale chce znowu pracowac...tylko najpierw jeszcze jedo dziecko:-)

Nie rozpisuje sie, choc jestem pod wrazeniem niektorych postow ( MOU niesamowite co przeszliscie, teraz musi juz byc tylko lepiej:-) ) Musze zmykac, wroce jeszcze dzisiaj!

Rysica - w jednej restauracji masz najniższą krajową ok 6f na godzinę, a w innej 12 czy więcej, ale minimum 900-1000 na rękę, plus z tą pensją benefity ok 700 miesięcznie (ale to ok po 3 miesiącach od podjęcia pracy) więc na początku tylko kasa z wypłaty.
Jeśli mąż zna angielski to znajdzie coś lepszego za większe wynagrodzenie.
Jeżeli przyjeżdża się na zarobek, to się nie wynajmuje całego domku, chyba że z inną parą na pół, bo się nie odłoży za bardzo, szczególnie że żeby wynająć cały dom na początku to nie jest tak prosto - musisz mieć ok 1500 funtów na początek, bo za wszystko płacisz z góry - czyli mieszkanie powiedzmy średnia 650 miesięcznie, plus bond - czyli wpisowe tak jakby, które oddają po wyprowadzce, jest to przeważnie 150% czynszu i to musisz wpłacić na wstępie zanim się wprowadzisz. Plus dodatkowo jak Ci się dom jakiś spodoba - to zaliczka ok 200 funtów w zależności od miasta, no i koszt sprawdzania czyli jakieś 160 funtów w zależności od agencji.
Od razu mówię że nie jest do przeskoczenia wynajęcie domu tuż po przyjeździe, bo nie mają jak sprawdzić czy jesteś wiarygodna i czy będziesz płaciła czynsz. Nie wynajmą jeśli są niskie dochody i jeśli tylko jedna osoba pracuje. Na początek tylko i wyłącznie pokój pozostaje, dlatego pary często decydują się na przyjazd jednej osoby (przeważnie męża) i później dojazd całej rodziny. Za pokój i tak musisz zapłacić bond - ok 200 funtów (w razie gdyby się coś zniszczyło nie jest zwracane) ale to 200 funtów a nie 1500 !
Brzmi bardzo zawile - wiem, ale to bardzo proste jak już się wie.. ja trzy razy wynajmowałam różne mieszkania, a teraz na szczęście jestem na swoim więc już nie muszę.
Najlepiej to szukać pary z którą się mieszka na "pół"
Mnóstwo osób tak mieszka i jest to normalne w UK, nawet angielskie rodziny tak robią których nie stać samemu wynajmować, a nawet małżeństwa wynajmują pokoje.
To było bardzo dziwne jak przyjechałam, ale teraz całkiem normalne się wydaje.
Ja bym chętnie wynajęła pokój na pół roku, to mym się długów pozbyła, ale mama jest u nas teraz, i nie wiem czy nie zostanie na kilka miesięcy... albo na stałe. Zobaczymy.

Dobra kobitki, szykuję się i zmykam do sklepu i na spacer :)
Pa pa :-)

Ostatnia edycja:
poslzma z malym na spacerek no i dupa woriclam bo zaczl deszcz padac :(kupilam tylko owoce i warzywa wlasnie nATANIEL SZAMA MARCHWEKE kurde casps mi sie wlaczyl w domu mam burdel bo pies z synem lataja i wsyztsko wywracaja mowie wam dom wairatow yhhhh

Kasiurek ja to nie mieszam :p poprostu stosowałam jedno - nie pomagało, zaczęłam drugie - nie pomagało wzięłam trzecie. Byłam u lekarza powiedziała mi, że to od pieluszek i mam je zmienić, tylko najlepiej na tetrowe się na jakieś 2 tyg przerzucić żeby się ładnie wygoiło tyle, że mój misiaczek nie szanuje mamusi i co mu założe tetre to za max 5 min osikana albo okupkana :D ale w aptece babka poleciła mi jakiś nowy kremik, powiedziała, że ona nie może mi zagwarantować, że napewno na Mikiego zadziała, ale jest z olejkiem lnianym i ponoć całkiem dobry więc teraz tego będę próbować :) w najgorszym wypadku w poniedziałek jedziemy do krakowa to może nasza lekarka coś poleci :)
Rysica ja tylko dodam coś od siebie do postu Mou. Nie jest tak, że mieszkanie wynosi 1000 funtów, bo to jest zależne od miejsca gdzie chcecie jechać i tak np my w winchester jak chcieliśmy wynająć 2pokojowe mieszkanko to takie w opłakanym stanie za 750 można było znaleźć a lepsze to ponad 800, natomiast siostra mieszka w okolicach Derby i za 2 pokoje w nowym budownictwie na fajowym osiedlu płaci 460, z opłatami wszystkimi wychodzi im ok 700 w zimie będzie więcej bo ogrzewanie ale teraz jest dobrze. Wcześniej wynajmowała 1 pokój, salon kuchnia i łazienka za 400 razem ze wszystkimi opłatami tylko to było na ulicy pakistańskiej, ale chcieli przed weselem zaoszczędzić bo mogli liczyć tylko na pomoc finansową od naszych rodziców więc mieszkali w gorszych troszkę warunkach ale za to oszczędzili sporo kasy. Brat teraz jest w Manchester szukają jakiejś chatki a w międzyczasie mieszkają w tzw flacie czyli pokój i salon w jednym i płacą 450 za wszystko razem z rachunkami. Więc sama widzisz, że nie zawsze musisz się szarpać na jakieś wielkie mieszkania. Na jakiś czas można i w trójkę w jednym pokoju spać, albo dziecku w salonie łóżku postawić a jak się dorobisz to zmienić na większe. Uff się spisałam :)
IiM to pewnie będzie dobry obiadek jak same świerzutkie warzywka :)

lolcia- to wez i miedzy plecki a pampka wsadz kasełek tery obetnij jedna tetre na male kwadraty takie 15x15 czy mniejsze tak zeby plecki i te miejsce zmienione zaslonily i dawal i wymieniaj za kazydm razem keidy pampka zmieniasz;] staraj sie dac tylko tam gdzie jest te mzienione miejsce- nie iwem w kotrym miejscu i nie chce zle doradzic chodzi o to zeby mocz sie tam nie odstal i zbey "ranka" mogla oddychac

reklama
Lolcia obiadek rzeczywiscie warzywny - portawka ze szpinaku. Brzmi strasznie, ale jest pycha, zwlaszcza na takie upaly.

Kasiurek, weszlam na forum NPR zeby poogladac wykresy dziewczyn, no i wybralam jeden, poczytalam wypowiedzi autorki i stwierdzilam, ze babka super sie zna na rzeczy. Patrze na jej nick...a to Ty :-)
U nas jest taki upal, z zaraz wyzione ducha. Niby 30 stopni, ale taka duchota, ze czlowiek czuje z 40 stopni... wszystko przez wilgoc w powietrzu. Przez kolejne dni ma byc jeszcze gorecej.

Rysica - u mnie tez ciagle balagan. ja sprzatam, a reszta rozpieprza wszystko po domu. Nie lubie miec bajzlu, bo robie sie wtedy jakas nerwowa, a sprzatac tez spcjalnie nie lubie...

Ostatnia edycja:
Do góry