reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Piekne imie :-)
Co do kondycji to byl miesiac po dlugim rozstaniu wiec chcialo nam sie, oj chcialo;) teraz juz raczej jest w druga strone jesli chodzi o mnie, bo mam moglby kilka razy dziennie do dzis;)

reklama
Wlasnie przelecialam przez kilka stron i widze, ze nie tylko ja "na emigracji" jestem. W Turcji mieszkam 5 lat, ale od 10 jestem z nia bardzo zwiazana. Przez okres studiow tu pomieszkiwalam, a po slubie przeprowadzilam sie na stale. Tak jak Wy bardzo tesknie i od kiedy nie pracuje, czesto latam do Polski. W Turcji ma sie 2 tygodnie urlopu na rok, wiec te pierwsze lata byly dla mnie ciezkie.
Teraz juz sie przyzwyczailam do tesknoty i chyba jestem na nia skazana, bo do Polski nie chcemy sie przeprowadzic...

Ulala...2 tyg to malo:(
No ale teraz przynajmniej mozesz czesto latac z malutka. Ja mieszkam w Irlandii, teraz jestem w PL na cale wakacje zeby troche lata uzyc, bo w IE ciagle leje i wieje. W Turcji pewnie nie narzekacie na pogode:) Ja chce wrocic do PL tylko dlatego, ze w ie nie wyobrazam sobie mieszkac na stale...czuje sie tam jak w zawieszeniu, gdyby chociaz pogoda byla ladna to nie byloby co narzekac, bo jest co robic, morze, gory, zarobki dobre ale co z tego jak nie ma kiedy nawet jezdzic bo prawie ciagle pada...
2 lata mieszkalam w NY i zaluje, ze nie zostalam, ale co zrobic, zycie...

Witamy Izę i Meliskę. Nadam Ci skrót IM :)
Fajnie będzie "słuchać" o Turcji, a jeszcze fajniej jak jakieś przepisy na tureckie jedzonko podrzucisz :)
JA właśnie wróciłam ze spacerku i ze sklepu. Za 2 godzinki będę miała mamuśkę na miesiąc - wyobrażacie sobie jak ja odpocznę :) Wszystkie obowiązki nad niunią przejmie babcia stęskniona, a ja będę go góry brzuchem leżeć. Poprzednim razem zaszłam jak byliśmy w PL, albo dosłownie kilka dni po powrocie. Może jak mamuśka przywiezie trochę Polskiego klimatu - to znów się uda... :-D
bo ja - i tu do Rysicy w sumie - mimo iż to jeszcze za wcześnie jak sama pisałaś aby były dwie kreski, to ja już sobie więcej nadziei nie robię i się nie nakręcam. Jutro idziemy z lubym do lekarza, sprawdzić jak się jego armia miewa :-D
Pewnie nie będę tak często przez najbliższy miesiąc - jak teraz, ale pewnie nie będziemy siedzieć w domu. Tak to to ja niewiele w tygodniu wychodziłam, bo ogród mamy, huśtawkę, piaskownicę - a komputer stoi w miejscu gdzie mam widok na szkraba, to i mogłam często Was dręczyć :)
A w ogóle to ciekawe jak Klaudusia się miewa???

Hej,
No wiec tak,bylam u gina,zrobila mi badanie USG ktore wykazalo ze w jajnikach znajduje sie duzo komorek jajowych wiec dlatego nie moge zajsc w ciaze,ale powiedziala ze @ jest juz blisko,powiedzialam jej o tym ze podejrzewam ciaze,to zrobila mi test ciazowy-ktory wyszedl negatywnie,wiedzialam ze nie wyjdzie bo i tak jest za wczesnie na test.Bety nie zrobila:wściekła/y:bo nie robia tutaj:-(Przepisala mi Duphaston na wywolanie @,a w 3 dc mam sie zglosic na badanie prolaktyny,no i prawdopodobnie bede musiala brac antykoncepcyjne przez 3 miesiace.
I teraz niewiem co robic?Powtorzyc test w niedziele?Bo oczywiscie ze dzis wyszedl negatywny bo mam dzis 7dfl.Czy zaczac brac Duphaston?Chyba poczekam do niedzieli,powtorze test.
nawet jak bedziesz w ciazy duphaston nie zaszkodzi - ja bralam do prawie 30 tygodnia

Dziekuje Wam za mile przyjecie. Jakis fajny przepisik zawsze moge podrzucic, bo gotuje raczej po turecku, choc dzisiaj w menu polska pomidorowka dla Melisy i meza. Ja sama jestem na diecie,ograniczam weglowodany, zero maki, ryzu, ziemniakow, za to duzo warzyw, nabialu i miesa, no i nie pamietam co to byly slodycze. Jestem na diecie Dukana, ale w zwiazku z planowana ciaza przechodze juz na kolejny etap, ktory nie bedzie przeszkadzal w ciazy.

My tez wlasnie wrocilysmy ze spaceru ( bylam w aptece po kwas foliowy), od kilku dni mamy straszna pogode, tzn straszna duchote i maksymalna wilgoc w powietrzu i mimo zachmurzenia czlowiek poci sie strasznie. Czekam juz na weekend, bo ma wyjsc slonce i planujemy pojechac na plaze. No a w piatek mamy 5 rocznice slubu:-))

Hej dziewczyny:)
Mou jak ci zazdroszcze tej mamy:p ja juz dzisiaj mam troszke dosyc mojego maluszka bo tylko by na rekach chcial siedziec;/...przyszedl kojec no i z 15 minut posiedzial jak pikowalam salate:) ate to by bylo na tyle;p
okres mam mega obfity az przecieklam;/ no ale na szczescie za barzdo nie boli
Iza i Melisawitam nowa forumowiczke i od razu prosze o jakis fajny przepis na danie z cukinii u was zawze jest taka pyszna a ja mam w tym roku tak duzo ze juz mysle co bede przyrzadzac;)
i czekm na jakies 2 kreseczki!!!

Trix u nas duzo jest kabaczkow ( to te mniejsze od cukinii prawda? ). I faktycznie goszcza na tureckich stolach bardzo czesto. Ja robie nadziewane ryzem i miesem mielonym z podsmazona cebulka i odrobina przecieru pomidorowego. Kabaczki kroje na pol, wydrazam, skorke czesciowo obieram ( tymi zabkami, ktore sa przy niektorych obierakach do marchewki). Miazsz z kabaczkow wyrzucam i nadziewam ryzem z dodatkami. Dziurki "zamykam" czastkami pomidorow i dusze kabaczki w sosie pomidorowym. Sos ten to woda z przecierem, oliwa i sola. A wyglada to wszystko tak: Etli Kabak Dolması - Yemek Zevki

Z cukinii lub kabaczkow robi sie tez fajna salatke - dla tych, ktorzy lubia czosnek. Kabaczki ze skorka trzemy na grubej tarce i smazymy na malej ilosci tluszczu ( w sumie to one sie dusza, bo oddaja duzo soku). Przestudzone kabaczki mieszamy z gestym jogurtem z czosnkiem i sola...mmmm pycha. W dietetycznej wersji tej salatki kroje kabaczki bez skorki na drobna kostke, gotuje i potem mieszam z czosnkowym jogurtem. Czasami kroje je na cienkie plastry, smaze i znow siup do jogurtu - ale to kaloryczna wersja. Yoğurtlu Kabak Salatası | By Çorbacı Soup Bar oraz kolay yemek tarifleri resimli yemek tarifleri: Yoğurtlu Kabak Kızartması Tarifi

Mozna tez zrobic cos podobnego do lecza. Mieso mielone podsmazam z posiekana cebula, dodaje pomidory bez skorki pokrojone w kostke i wszystko razem dusze. Do tego dodaje kabaczki bez skory pokrojone w kostke i razem dusze. Niektorzy dodaja na koniec garstke ryzu i wszystko gotuja, az ryz zmieknie ( oczywiscie z dodatkiem malej ilosci wody).

I na koniec jedno z najpopularniejszych dan z cukinii lub kabaczka czyli "mücver" ( nigdy nie robilam, ale bardzo lubie.) Podam przepis z internetu:
1 kg kabaczkow lub cukinii
1 ziemniak
1 szklanka startego zoltego sera
3 jajka
2 szklanki maki
posiekana natka z pietruszki lub koperek
sol i pieprz

Trzeba rozbelta jajka, dodac utarte na grubych oczkach warzywa i cala reszte skladnikow. Wszystko dobrze wymieszac i smazyc placuszki na rozgrzanym oleju. Najlepiej gorace placki odtluscic na reczniku papierowym. Mozna podawac z czosnkowym jogurtem lub same. Wyglada to tak: Mücver Tarifi

reklama
witam ja dziś dzień sprzątania takiego gruntownego
witam nową mamusie zatroszczę mieszkania w takim cieplutkim kraju i oczywiście życzę powodzenia i już trzymam kciuki

izaXXX powiem ci tak ze ja mam może 29 lat ale majc 21 jeden już byłam dojrzałą kobietą która wiedział czego od życia chce i czego pragnie po za tym jak czegoś nie wiedziałm to starałam się dowiedzieć... żadna tu z nas lekarzem nie jest i diagnozy ci nie postawi a nawet i żaden lekarze przez internet ci diagnozy nie postawi nie zrobiłaś żadnych badań powiedz podejrzewałaś u siebie ADIS zrobiłaś badanie w tym kierunku wniskując z twoich postów NIE a o dziecko sie starasz kobieto powiedz mi co ci mam napisać "nie martw sie jakoś to będzie" nie sorry ja ci tak nie powiem ja i w realu bym to samo bym ci powiedziała prosto w oczy po prostu przebadaj się ...a o sprawiedliwości tu nie mów bo kur*ica mnie bierze że ty Adis u siebie podejrzewasz i o dziecko się starasz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! więc trochę pomyśl nad sobą sorry że tak ostro ale po prostu trolowaniem mi tu zajeżdża!!!!!!!!!!!!

dla pozostałych dziewczynek buziaczki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do góry