reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamusie grudniowe:)

rolada śmietanowa

ciasto: 4jaja, 15dag cukru, 2żółtka, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3/4 szkl mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa: 1/3 l śmietany kremówki 30%, mała torebka żelatyny, 1łyżka cukru pudru

Białka ubić z łyżką zimnej wody i 4 łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna, kolejno dodawać żółtka, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, piec 10min w temp 200 stopni C.
Zwilżyć sciereczkę, posypac ją resztą cukru. Ciasto wyjąć z formy na ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć w rulon, ostudzić.
Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po kropli rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarować na cieście, zwinąć. Wierzch można udekorować bitą śmietaną.

Mam nadzieję że bedzie smakowało.
Dobranoc! całusy dla bąbli:****

reklama
Ditka ja Ci przepisów nie wysyłam bo chyba jako jedyna na tym forum nie pieke ciast bo nie potrafie :tak:
Kinga wysyłam Ci wirtualnego kopa co byś szybciej poleciała do gina :cool2:
kasuelf laseczka aż miło i do tego maruda :dry:

Ja już Ci Dita wysłałam przepisy.. Jak by któraś jeszcze chciała na prosty sernik i makowiec roladę to polecam się..:-p

Ja też nie piekę, hehe. Mam full wypas robot kuchenny i piekarnik a jedyne co piekę to placek z jabłkami albo ciastka ryżowe;-)
W ogóle nie lubie kuchennych czynności...
No ale te 300zł za ciasto w cukierni mnie dobiło:szok:
Dzięki dziewczyny - czekam na pomysły.

No Ditka to sobie krzykneli za te placuchy no no no:szok:

kasuelf laska jak ta lal a coś tu marudzisz o nadwadze:eek: Rodzicami nie zawsze trzeba się przejmować z biegiem czasu napewno wsio się ułoży

Kinga ja się przyłanczam do kopa Miłki sio do lekarza i to mig!!!

Kurna nadążyć za wami to prawie graniczy z códem:no::szok:

Mój Olinek wali w kimono a mama siedzi w cafei bo jak już tutaj pisałyście nie da rady bez BB

Nieistotna Dita ma racje napisz cos o sobie bo w sumie ie za wiele wiemy:baffled:

halo, laski, ale zapierniczacie!
normalnie nie "zdanzam".

az nie wiem co pisac, tyle tego.

wkuzwia mnie moja @. obfita i bolesna, jakby tydzien temu sie nie skonczyla kuzwaaaa.

milka - ja tez nie pieke, nawet nie mam piekarnika! :-D ale jak cos zaczynam to wychodzi nieodmiennie zakalec. i nie narzekamy, bo uwielbiamy z mezem zakalce hyhy ;-)

kasuelf - nie maz ciazofobii, tylko wagofobie. przesadzasz :-) ja wpierdzielam slodycze az milo, nigdy w zyciu tyle nie jadlam co teraz. wychodze z zalozenia, ze organizm domaga sie tego, czego potrzebuje, a moj najwyrazniej potrzebuje slodkosci ;-) i powiem wam, ze nagle jakis miesiac temu waga sama zaczela spadac. a, wzorem mojej kochanej Dity, robie dokladnie NIC by schudnac. hormony!

kinga - ja tez mam nadzerke, i to duza i brzydka wg gina. nie zrobilam jeszcze cyto, mialam zrobic po @, teraz w kwietniu ide. stracham sie maksymalnie wymrazania. miala ktoras??? boli??? sikam ze strachu. ale ide, bo co tam, co ma mi jakis syf rosnac w srodku! ty tez nie miaucz, tylko DO BOOOJU!

atol - aa nie pociesze cie, moj mial jazdy - ale w sumie tylko w nocy - przez bite dwa tygodnie.

milka - powiedz, jak widzisz, ze to zebiszcza?? jak to widac!? moj pochlania rece niesamowicie, slini sie jak smok i czesto pomiaukuje. jak to sprawdzic?

reklama
Olga i Bruno - witajcie!!! :tak: :tak: :tak:

Kinga - przyłączam się do kopów :-D

Nieistotna - przyłączam się do próśb...:happy:

O sobie:

Jestem Kasia, mam 29 lat... czyli stara dupa jestem :szok: ... ale czuje się b. młodo :-D jestem mamą Asi - lat 9,5 i Natalki... już niedługo 4 miechy :laugh2:
Jestem kobitką z werwą... :laugh2: i z ajebiście nie przejmujęsię moim wyglądem... mam nadwagę:) i wielkie cycki... ale wiem, że jestem sexy:laugh2: i bezczelnie to wykorzystuję w życiu... hahaha...

O swojej profesji, pasjach i zamiłowaniach pisałam na "Porady prawne..."
Mam męża Pawła /31 lat/, z którym znamy się od lat 14:szok: a po ślubie jesteśmy 11:-D bardzo się kochamy... i przyjaźnimy...

Aha - bardzo lubię pomagać innym... :tak: :tak: :tak:

I jeszcze jedno - CIAST NIE PIEKĘ!!! bo mi nie wychodzą...
Fanti - nawet te co na pewno "WYCHODZĄ"... u mnie nigdy:baffled:

I uwielbiam BB... jestem tu ROK:)

A szczególnie dziękuję dziewczynom, jak były ze mną wirtualnie, kiedy mój ukochany tato zginął w wypadku jak byłam na początku 7 miesiąca ciąży...
Bez was nie dałabym rady....

Do góry