K
Kinga85
Gość
rolada śmietanowa
ciasto: 4jaja, 15dag cukru, 2żółtka, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3/4 szkl mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa: 1/3 l śmietany kremówki 30%, mała torebka żelatyny, 1łyżka cukru pudru
Białka ubić z łyżką zimnej wody i 4 łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna, kolejno dodawać żółtka, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, piec 10min w temp 200 stopni C.
Zwilżyć sciereczkę, posypac ją resztą cukru. Ciasto wyjąć z formy na ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć w rulon, ostudzić.
Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po kropli rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarować na cieście, zwinąć. Wierzch można udekorować bitą śmietaną.
Mam nadzieję że bedzie smakowało.
Dobranoc! całusy dla bąbli:****
ciasto: 4jaja, 15dag cukru, 2żółtka, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3/4 szkl mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa: 1/3 l śmietany kremówki 30%, mała torebka żelatyny, 1łyżka cukru pudru
Białka ubić z łyżką zimnej wody i 4 łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna, kolejno dodawać żółtka, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, piec 10min w temp 200 stopni C.
Zwilżyć sciereczkę, posypac ją resztą cukru. Ciasto wyjąć z formy na ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć w rulon, ostudzić.
Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po kropli rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarować na cieście, zwinąć. Wierzch można udekorować bitą śmietaną.
Mam nadzieję że bedzie smakowało.
Dobranoc! całusy dla bąbli:****