reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamusie grudniowe:)

Wczoraj i dzis poczulam malucha, nie wydaje mi sie by moglo by to byc cos innego.. czulam to wieczorem (mowia ze dzieci sa aktywne miedzy 22 a 24) to bylo bulgotanie polaczone ze smyraniem, powtorzylo sie kilka razy i potem cisza, delikatne ale wyczuwalne. Czekam cierpliwie na wiecej. podobno szczuple mamy czuja szybciej ruchy ale i tak wydaje mi sie ze to bardzo szybko

Dzis dziwnie boli mnie brzuch, nie jest to silny bol ale ciagly, inny niz dotychczas, jakby jakas infekcja tam szalala, narazie nie panikuje, ale w razie czego juz zapowiedzialam facetowi ze bedzie mnie wiozl do lekarza w szpitala jezeli o to poprosze.. W poniedzialek ide do gina, ale nie wiem jak bedzie to wygladalo przez weekend

reklama
hellou :)

jejku, no to slicznie z tymi wakacjami! mam nadzieje, ze jak ja sie w koncu wybiore (bedzie to jakos koniec 6mies) to tez dobrze je zniose :) :) :)

kurde, nieistotna, jakie to straszne chamstwo, naprawde... wszyscy placimy skladki, nikt nam lachy nie robi, ze nas zbada!!! GRRR, co za swinie z tych lekarzy... jak kogos nie stac na regularne prywatne wizyty, musi znosic fochy jakis idiotow, ktorzy sa zmeczeni po swojej "pracy po godzinach"!!!??? ohyda.
najwazniejsze, ze twoja dzidzia sliczna - widzialam na blogu :) - i zdrowa! nastepna wizyta da ci wiecej radosci :) buziak :)

a co do bolu brzucha - obserwuj sie... moze wez nospe, jak nie pomoze, wtedy do lekarza? tylko jedz w dzien do jakiegos dobrego szpitala, nie na pogotowie, bo tam same konowaly zazwyczaj siedza... zeby cie nie zdenerwowali niepotrzebnie!

i zazdroszcze wam wszystkim ruchow... ja nic nie czuje, grrr... przeciez tez jestem szczupla i nie mialam nigdy duzego brzusia :) powinnam juz cos czuc, chyba, co?

No spy brac nie bede, bo wole byc swiadoma bolu, nie jest silny, tylko jakis dziwny, wole czuc czy sie nie nasila.. mas zracje na pogotowiu same konowaly siedza zawsze. moze jakos przetrwam do poniedzialku.

Co do ruchow, mowi sie ze czuje sie je od 20tc, mozna je poczuc od 16tc ale w wiekszosci przypadkow od 20tc, wiec dzidzia ma jeszcze czas :)
Kazda czuje wszystko inaczej, jedna ma brzuch inna nie, jedna czuje inna nie, jedna boli inna nie itd

A zdjecie moje dzidzi jest sliczne, poprawia mi humor

..aenye ja tez należe do szczupłych osób z córcią jak zaszłam ważyłam 47kg ::) a ruchy dopiero poczułam dokładnie w 20 tyg. Teraz powinnam wczesniej czuc ale jak narazie sa bardzo delikatne i mało wyczuwalne musze sie dobrze wsłuchac czy to napewno to:) ale zauważyłam że nie moge juz spac na brzuszku a znów zaczełam lubieć:((

ha, czarna, ja tez nie moge na brzuszku spac :) :) :) juz od jakichs 2tyg! boli mnie macica :) serio :) klade sie i czuje taki okropny ucisk w dole brzucha, jakbym na sile wgniatala cos twardego.. niby jeszcze wczesnie, no nie? ale jak sie wygodnie uloze, np. podciagne mocno noge czy podloze reke, to moge na buniu spac :) wtedy luzik! byle nie calkiem na plasko :)

nieistotna - ale nos pa nie jest przeciwbolowa, tylko rozkurczowa i wlasnie o to chodzi, zeby ja brac, kiedy boli, zeby skurczy nie bylo :) a nie zeby nie bolalo tylko! dlatego tak sie poleca przez cala ciaze nawet 6 tabl, a nawet i wiecej, zeby nie bylo przedwczesnego porodu! ale jak uwazasz, jesli nie za silny ten bol, to moze nie warto. ale monituj :)

Hej,
A mój gin zawsze mi pokazuje monitor, wręcz pyta o wszystko czy dobrze widzę (np. serduszko, rączki itp.) i specjalnie zatrzymuje się, żebym zdążyła popatrzeć sobie spokojnie na wszystko co mam ochotę... mąż oczywiście z nosem w ekranie i tak wszystko zawsze lepiej zobaczy ;) No prywatny... Bo jak kiedyś dostałam szału w rejestracji w przychodni NFZtowej to od dwóch lat nie byłam u państwowego lekarza :))) Też nie choruję zbytnio często, więc zniosę jakoś finansowo... zaoszczędzę na psychologu za to ;)
A spię generalnie w pozycji bocznej ustalonej :) z lekkim przestawieniem na brzuszek - na boku jakoś nie łapię równowagi z powodu niewiadomego. Na plecach niewygodnie.
Co do skurczy to gdzieś czytałam, że się mięśniówka macicy reorganizuje przez właśnie skurcze, że one nie są niebezpieczne, a wręcz potrzebne. To może lepiej ich nie hamować? Co myślicie, dziewczyny?
Ja na razie nie miałam to nie brałam... Głównie takie rozciąganie tylko czuję, ale myślę że więzadeł, bo bardziej z boków. No i dzidzię czasem, głównie wieczorem i rano (najpierw były delikatne bąbelki, a teraz już całkiem konkretny "dotyk"). Szybko się objawiła bestia ;) ale na USG też robiła cały czas fikołki, więc może taka hopsliwa z natury. :D

Hej! do bolow brzucha, to mnie teraz czuje takie klocie w okolicy pepka, glownie nad nim. Ale przy Stonce tez tak mialam i wiem, ze to normalne. Jesli chodzi o no-spe to lekarz kazal mi lykac przez cala podoz i kilka dni po, aby nie doszlo do jakis skurczow. I na pewno nie zaszkodzi maluszkowi. Choc na ten czas ciazy to i tak jest slaba juz.
U mnie dzidzia juz w pelni aktywna, wierci sie co chwile. i juz wiem, ze sie denerwuje jak np. podciagam kolana do brzucha- zaczyna sie strasznie wiercic. A jak znosicie upaly? Jak sobie radzicie z nimi? Ja sie od wczoraj strasznie poce, ciagle jestem mokra i latam pod prysznic jak jakas nienormalna:)

Nonek jak narazie upal dal mi sie tylko raz we znaki, slabo mi sie zrobilo na chwilke, ucieklam w cien i przeszlo :)

moja dzidzia nie lubi jak wygladam przez okno bo wtedy gniecie ja parapet :)

Wlasnie zaraz lece na wizyte do gina prywatnie, mialam odlozona kase na spodnie ciazowe, ale wole je wydac na porzadne usg :)

Wczorajszy lekki bol okazał sie byc początkiem zapalenia nerki
szybka reakcja mamy spowodowala, że bakterie nie dostaly się jeszcze do dziecka, gdyby tak się stało i gdyby nerka wysiadla i zrobiła sobie przerwe, ciąża byłaby zagrożona
dostałam antybiotyki 3 razy dziennie i wszystko jest dobrze. Dzidzi nic nie grozi!
A co u niej, oj wariat maly nie dzidzia, rzucal sie jak szalony, nie dal sie pomierzyc, lekarz nie mogl go zlapac bo maluch uciekal, machal rekoma i nogami jak szalony, mimo to udalo sie sprawdzic ze wszystko jest dobrze!
Serducho bije 150 razy na minute,maluch ma prawie 9cm od glowki do pupy,wazy okolo 175gm :)
doktor pokazal mi dokladnie wszystko oo czaszki, przez serce do kosci udowej!
pokazal takze lozysko na tylnej scianie (panstwowo lekarz stwierdzil ze lozysko jest na przedniej scianie)
Na ocene plci jest jeszcze za wszesnie. za okolo 3-4 tygodnie. Ale sklanialby sie ku chlopcu.. :/ lecz to tylko gdybanie :)

reklama
Do góry