Kinga - generalnie to odpowiedz mi na pytanie, co tam chcecie robić?
bo jak nurkować trochę, zwiedzać i popływac /ale plaże kamieniste/, to polecam wyspę Krk
jak zwiedzać i pływać /plaże tylko troszkę kamieniste/, to wyspę Pag
natomiast piasek jest na wyspie Brać
jeśli chcecie być na kontynencie, to tylko nie Istria
polecam okolice Dubrownika, lub bliżej jakiekolwiek większe miasteczko
Sibenik jest piękny
możecie jechać w ciemno, wszędzie są wolne apartamenty i za fajne pieniądze,
np. my spokojnie i w sezonie znaleźlismy apartament dla 2 rodzin /4 os. dorosłe i 2 dzieci w wieku lat 7 i 9/ za 50 euro za dobę, więc spokojnie zmieścicie się w tej cenie dla Waszej trójki i to w wersji delux.
właściwie, to przy drogach stoją ludzie z napisami na kartonach "Apartmani" lub "Free rooms", nas zaczepiła Pani, jak sobie staliśmy przy wjeździe na wyspę Krk
jeśli jeść "na mieście", to polecam knajpki, gdzie jest dużo tubylców i najcześciej aranżacja nie jest wyszukana /tzn. np. plastikowe stoliki/ - tam jest najlepsze jedzenie
koniecznie spróbujcie deseru z kasztanów /nawet mają tam święto kasztanów, jakoś tak w okolicach października, a tj. i odzyskania przez Chorwację niepodległości/
polecam też szopską sałatkę i owoce morza /świeże!/ a najlepsze to "ligninje prażenie" - kalmary smażone
no i przepyszne winko, a jak ktoś lubi, to i rakija jest OK, ja osobiście tylko smakowe /gruszkowa, mniam!/ toleruję, bo takie "zwykłe" to jak bimber, bleee
no i kupujcie winko u przydrożnych sprzedawców, w plastikowych butelkach - to winko z lokalnych "rozlewni" domowych
kocham Chorwację i Chorwatów, to super ludzie
a jak się nauczysz kilku podstawowych zwrotów, to podbijesz ich serca...
i co najwazniejsze - to naród negocjatorów, więc każde zakupy, to dla mnie wyzwanie
uwielbiam i polecam!